avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... scaderea pedepsei cu o treime
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

scaderea pedepsei cu o treime

buna ziua as vrea sa stiu daca a fost deja condamnat i se mai poate aplica legea asta noua cu recunoasterea faptei ? mentionez ca a recunoscut fapta in fata instantei astept raspuns .Va multumesc anticipat
deci sa inteleg e posibil sa i se aplice sau nu legea 202/2010?ma poate lamuri si pe mine cineva va rog
Recunoasterea faptei nu este suficienta, trebuie sa se fi produs inaintea cercetarii judecatoresti si in cauza sa nu se fi administrat alte probe decat cele retinute in faza de urmarire penala, cu acordul expres al inculpatului intrebat de judecator in acest sens.

Pe de alta parte, legea fiind noua, cu siguranta mai multi condamnati vor cere reducerea, dar sansele sunt foarte mici.
Chiar daca imi fac mea culpa pe prevederile constitutionale,fata de avocatul Lascoschi,nu pot decat sa imbratisez punctul de vedere al lui "eumarian" cu privire la neaplicabilitatea acestei legi.
Pe de alta parte nu cred sa existe in acest moment pe roluri cereri de aplicare a legii celei mai favorabile,raportat la prevederilor noii legi,mai ales ca prevederile acesteia sunt foarte clare.

In acest moment, practica instantelor in legatura cu acest aspect este inca neunitara. In Timisoara, am intalnit complete care aplica retroactiv prevederile respective si complete care nu le aplica.

In orice caz, merita incercat.

Probabil ca vom avea un RIL pe aceasta problema.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Ianuarie 2011
Cabinet avocat Mihai Gaita, Avocat
A aparut vreo motivare de la o aplicare retroactiva?

Nu stiu cate sanse sunt, dar va trebui clarificat de Inalta Curte daca legiuitorul poate eluda principiul legii penale mai favorabile tot introducand motive prin care se "beneficiaza" de reducerea limitelor pedepsei.
Ultima modificare: Duminică, 23 Ianuarie 2011
eumarian, utilizator

Alte discuții în legătură

Reducerea pedepsei cu o treime juganaru75 juganaru75 Am pe cineva condamnat pentru ucidere din culpa la trei ani cu executare. A recunoscut fapta dar nu a beneficiat decat de circumstante atenuante. Sentinta sa ... (vezi toată discuția)
Ajutor! legea 202/2010!!! sherezhada88e sherezhada88e Buna ziua, sotul meu este inchis pt. trafic de droguri, a fost prins in Turcia si a primit 6 ani si 3 luni sentinta data de tribunalul turc, ulterior ... (vezi toată discuția)
Redeschidere dosar penal marcusel marcusel Buna ziua. Am o cunostiinta ce se afla in executarea pedepsei in cadrul penitenciarului, pedeapsa de executat este de 3 ani, inceperea pedepsei a fost facuta ... (vezi toată discuția)