buna ziua as vrea sa stiu daca a fost deja condamnat i se mai poate aplica legea asta noua cu recunoasterea faptei ? mentionez ca a recunoscut fapta in fata instantei astept raspuns .Va multumesc anticipat
Recunoasterea faptei nu este suficienta, trebuie sa se fi produs inaintea cercetarii judecatoresti si in cauza sa nu se fi administrat alte probe decat cele retinute in faza de urmarire penala, cu acordul expres al inculpatului intrebat de judecator in acest sens.
Pe de alta parte, legea fiind noua, cu siguranta mai multi condamnati vor cere reducerea, dar sansele sunt foarte mici.
Chiar daca imi fac mea culpa pe prevederile constitutionale,fata de avocatul Lascoschi,nu pot decat sa imbratisez punctul de vedere al lui "eumarian" cu privire la neaplicabilitatea acestei legi.
Pe de alta parte nu cred sa existe in acest moment pe roluri cereri de aplicare a legii celei mai favorabile,raportat la prevederilor noii legi,mai ales ca prevederile acesteia sunt foarte clare.
In acest moment, practica instantelor in legatura cu acest aspect este inca neunitara. In Timisoara, am intalnit complete care aplica retroactiv prevederile respective si complete care nu le aplica.
A aparut vreo motivare de la o aplicare retroactiva?
Nu stiu cate sanse sunt, dar va trebui clarificat de Inalta Curte daca legiuitorul poate eluda principiul legii penale mai favorabile tot introducand motive prin care se "beneficiaza" de reducerea limitelor pedepsei.