buna ziua as vrea sa stiu daca a fost deja condamnat i se mai poate aplica legea asta noua cu recunoasterea faptei ? mentionez ca a recunoscut fapta in fata instantei astept raspuns .Va multumesc anticipat
Una este aplicarea legii penale mai favorabile si alta este aplicarea legii procesual penale mai favorabile.
O mare diferenta intre ele.
Ca, in principiu, cred ca este discutabil, am mai spus.
Cert este ca in Bucuresti nu se aplica.
Daca exista hotarari la Timisoara, ar trebui sa le vedem. Argumente ar fi.
CCR in decizia 665/2007 (dosarul Zambaccian) spune ca retroactivitatea "legii penale" din art. 15 Constitutie se poate aplica si in materie de procedura. Apoi, se poate sustine ca legea nu poate impune pe cale procedurala pedepse distincte pentru aceleasi circumstante privind fapta si persoana. In final, daca ar fi situatia rasturnata si art. 320^1 CPP ar fi iesit din vigoare, cei aflati in apel / recurs ar fi trebuit sa beneficieze in continuare de prevederile sale.:hm:
Sunt sanse foarte mici, cum am spus, dar cine stie.
Atata timp cat nu este imposibil inseamna ca exista sanse.
In timp se va stabili mai clar care este situatia juridica in raport de aceste prevederi legale si incicenta lor in timp...
In astfel de situatii trebuie facute studii aprofundate pentru ca altfel este greu de spus...
Este rolul avocatilor care ii apara pe cei care recunosc faptele sa se ocupe de astfel de studii...instantele urmand sa analizeze temeinicia sau netemeinicia unor astfel de aparari...
Imi pare rau dar n-am inteles legea asta cu "scaderea pedepsei cu o treime".
Daca si-a recuoscut fapta de la inceputul anchetei (acum 1 an si 3 luni) si a fost condamnat la 3 ani si 6 luni abia acum in ianuarie, poate beneficia de legea asta?
P.S. condamnat in urma unui recurs, initial a primit cu suspendare.