avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare teren pe numele unui copil de 2 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare teren pe numele unui copil de 2 ani

Buna ziua,
As dori sa achizitionez un teren pe care sa construiesc o casa, care sa fie pe numele fiului meu in varsta de 2 ani in acest moment. Pot sa fac contract de vanzare cumparare direct pe numele lui? Exista o procedura speciala in acest caz, avand in vedere ca este minor?

Multumesc in avans,
Sorina
Pentru Diana Persa:
1. In legatura cu reprezentarea pe perioada minoratului: cat controleaza autoritatea tutelara miscarile privind acest teren: se implica doar in miscari majore cum ar fi vanzarea acestuia sau instrainarea lui sau tot ceea ce se FACE cu acest teren: constructie,intretinerea acestuia, aditionale, etc? In caz ca nu poti nici sa respiri pana nu isi dau ei ok-ul, e adevarat, nu se merita sa il iau pe numele lui.
2."Puteti cumpara terenul doar pe numele dvs., ca bun propriu, declarand in contract ca e cumparat cu banii dvs. proprii, si sotul sa dea declaratie ca e de acord ca bunul sa fie al dvs. propriu pentru ca pretul il achitati dvs. din banii proprii." Oare, acest lucru nu poate fi atacat in instanta? Chiar daca este luat din banii mei, fiind casatoriti de 10 ani, nu este totusi bun comun? Poate alcatui masa succesorala a sotului meu?

Multumesc mult pentru ajutor!
Nu merita, in primul rand pentru ca actul nu va face nici cat o ceapa degerata. El nu va avea efectul de a-l inlatura de la mostenire pe celalalt fiu al sotului dv. (daca va divorta de dv., la fel va proceda sotul cu copilul pe care-l aveti?).

Daca acest va vrea parte din mostenire, atunci va ataca actul; de fapt, nu neaparat actul acesta. In speta, veti castiga numai cresterea economica a terenului, daca aceasta va exista. Dar fratele fiului dv. va putea cere actualizarea sumei platite la achizitionare.
Si suma aceea se va imparti, fara doar si poate.
Consider ca nu e un act bun.
Apoi, nu in toate aveti nevoie de confirmarea Autoritatii, numai la actele de dispozitie. Iar ca sa facem o discutie despre care sun acestea, in ce cazuri, ar lua pagini.
In principiu, sunt actele care tind a dispune de teren, a face mai mult decat sa-l administrati, sa-l conservati; chiar inchirierea e un astfel de act, daca are in vedere un termen mai lung...

Cred ca ideea cu un act de intretinere la maturitatea copilului e bun, in anumite conditii... la fel ca ideea celalalta, cu cumpararea bunului ca fiind propriu al dv. Desi, eu mi-as pune intrebari privitoare la increderea data de sot mie daca acesta mi-ar cere sa fac un astfel de lucru.
Apoi, la decesul sotului, bunurile cumparate in timpul casatoriei se presupun a fi comune, deci exista oricum o prezumtie legala; va veti bate sa aratati de unde aveti banii acestia dv., el sa arate ca erau bani comuni si sa demonstreze ca ati cautat sa fraudati legea...
Apoi, la o eventuala problema in relatie, nu se stie ce pozitie va alege sotul... Sau la un eventual partaj intre voi...

Nu e tocmai usor sa faceti un act ilegal care sa nu fie atacat... :D
Depinde si ceva mai lasa sotul mostenire, eu as merge la un avocat cu toata situatia pe acte si as discuta de riscuri si probleme, pe larg.
Va poate intocmi si actul si puteti iesi in mod clar mai ieftin decat numai cu un notar. :O
Va multumesc pentru raspunsuri.
Va rog sa ma ghidati catre unul dintre dumneavoastra in vederea unei consultatii juridice .

Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2008
SorinaA, utilizator
Depinde... daca si cati copii are, daca a lasat testament sau nu, daca mai e casatorit...
Sa facem 4-5 calcule ca sa va uitati in paralel pe toate... nu exista o singura solutie la o problema, sunt zeci de posibilitati, de aceea e bine de privit de aproape...
Un calcul al averii eventuale lasate de sot poate arata in ce masura, in cazul unui testament, terenul acela ii poate ramane in plus sau nu fiului dv. fata de celalalt copil.
1. Asa cum am scris, aveti nevoie de acord de la Autoritatea Tutelara pentru vanzarea terenului, sau alt act de dispozitie- ipoteca de ex. Am scris ca fiul pana la majorat e nevoie sa fie reprezentat de dvs.
2.E adevarat ca primul fiu ar putea sa atace in instanta contractul de VC pe numele dvs., daca va stii vreodata de el, si va castiga daca va putea proba ca banii nu au fost ai dvs. proprii. Banii proprii pot proveni si din donatii primite de dvs. de la rude exemplu, sau din vanzarea unor alte bunuri proprii. Dvs va cunoasteti cel mai bine situatia si familia.
3. Cu privire la succesiune, daca dvs. nu divortati si sotul nu va mai avea alti copii se va proceda in felul urmator:
-masa succesorala=bunuri proprii+jumatate din bunurile comune cu dvs., din care dvs. primiti 1/4, iar restul de 3/4 se imparte intre cei doi fii - cate 3/8 fiecare.
Aceasta e impartirea legala, de la care se poate deroga, dar nu in intregime, prin testament - cu conditia respectarii rezervei succesorale. In cazul in care lucrurile raman asa cum sunt cu privire la nr. de mostenitori, sotul dvs. poate dispune de o cota de 1/4, numita cotitate disponibila, in favoarea fiului dvs, astfel incat intre cei doi copii primul sa ia 1/4 (rezerva succesorala) iar fiul dvs. 2/4 din masa succesorala.
Pe langa testament, sotul poate face si acte de donatie pentru fiul dvs. care de asemene trebuie sa nu atinga rezerva succesorala a celuilalt fiu - de 1/4.
4. Un avocat nu poate decat sa va consilieze si sa va redacteze actele; pentru incheierea lor legala trebuie sa va adresati obligatoriu unui notar public- si pentru vanzare, si pentru donatie, intretinere.Practica notariala este de circa 10-20% reducere la onorariu in cazul in care partile se prezinta cu actul redactat- si nu se face reducerea chiar de catre toti notarii. Faceti un calcul si ajungeti cel putin la aceeasi suma totala si daca pentru redactare mai apelati la avocat. Dupa parerea mea, este preferabil sa va adresati unui notar si pentru consultanta si redactare- au un domeniu mai restrans de activitate si e logic sa-l cunoasca mai bine, in schimb avocatii sunt "multilateral specializati".

Alte discuții în legătură

Va rog lamurire succesiune alissia246 alissia246 Bunurile sotului meu sunt urmatoarele:un apartament,doua terenuri,o casa aflata pe unul din aceste terenuri. Apartamentul este pe numele lui dar este dobandit ... (vezi toată discuția)
Contract v-c doar pe numele unuia din soti anonimiu anonimiu As avea si eu 2 intrebari:daca vand un apartament bun propriu dobandit inainte de casatorie iar cu banii primiti achizitionez o ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate danutzpytu danutzpytu Mama mea detine o suprafata de 5000mp fiind titulara unui titlu de proprietate in acest sens. Tatal meu a murit acum 1 an. Eu mai am un frate care dupa moartea ... (vezi toată discuția)