avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract de mandat pt.director sucursala???
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract de mandat pt.director sucursala???

in cazul unei societi pe actiuni cu capital integral de stat si care are 10 sucursale pentru directori de sucursale s-a hotarit ca acestora sa li se inceteze contractele de munca si sa le fie incheiate contracte de mandat.La acest moment exista la nivelul societatii 11 cotracte de mandat :10 pentru directori de sucursala si 1 pentru directorul general. La toate societatile pe actiuni pe care le cunosc CEC BCR ELECTRICA si care au in subordine sucursale(dezmembraminte) pentru directorii de sucursale exista cotract de management acestia pastrindu-si calitatea de salariat As dori sa stiu daca contractele de mandat au baza legala in speta de mai sus si care este aceasta.? in caz contrar ele sunt lovite de nulitate?Cine si in ce termen poate declansa actiunea,daca cotractul de mandat a fost semnat?
va multumesc.
giconei a scris:

Revin cu unele precizari.S.A.-ul este organizat in sistem unitar;referitor la salarizare se aplica prevederile o.u.g.79/2001;dir.de.sucursala nu fac parte din conducerea societatii;
Din cate stiu (si as putea spune ca sunt sigur) in exemplele pe care le-am dat se aplica prevederile o.u.g.79/2001 aprobata prin lg. 59/2002 .Nu vi se pare ca exista o necorelare intre prevederile o.u.g.79/2001privind conrtactul de performanta ca act aditional la c.i.m. care implica incetarea contractelor de administrare sau mandat(nu sunt sigur care) si prevederile lg.31 .In acest caz lg.59/2002 nu este o lege speciala si se aplica in defavoarea prevederilorlg.31???.In acest caz conractele de mandat sunt lovite de nulitate???


Nu , pt simplul motiv ca daca citesti art din 1 din oug 79 / 2001
În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale şi societăţile comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar majoritar sunt denumite în continuare agenţi economici.
constati ca prev legii se aplica soc cu cap la de stat- majoritar- pe cind disp legii 31 / 1990 se aplica dom privat art. 1 din L 31 precizeaza In vederea efectuarii de acte de comert pf si p j se pot asocia si pot constitui soc com , cu respe dispozitiilor legii.

1. De ce nu pui aceasta intrebare conducerii societatii respective. Intreaba-i ce lege iau in considerare. Din moment ce legea 31/1990 se refera la toate societatile comerciale, cu capital de stat sau privat, ea fiind ultima modificata, se presupune ca prevederile ei sunt in concordanta cu necesitatile actuale ale societatii. Deci, ea ar trebui aplicata.
2. De asemenea, spui ca nu este baza legala pentru suspendarea contractului individual de munca. Citeste art. 50, lit. i) din Codul Muncii.
- art. 50 lit.1 "in alte cazuri expres prevazute de lege" - se refera la Leg. 53/2003 cu modificarile si completarile ulterioare. este o astfel de completare a Codului Muncii referitor la aceasta speta, ca eu nu am aflat
Leg.31/1990:
Art. 1371 (3) Pe durata îndeplinirii mandatului, administratorii nu pot încheia cu societatea un contract de muncă. În cazul în care administratorii au fost desemnaţi dintre salariaţii societăţii, contractul individual de muncă este suspendat pe perioada mandatului.
Art. 1381 - (1) În cazul în care într-o societate pe acţiuni are loc delegarea atribuţiilor de conducere către directori, conform art. 143, majoritatea membrilor consiliului de administraţie va fi formată din administratori neexecutivi.:D
(2) În înţelesul prezentei legi, membri neexecutivi ai consiliului de administraţie sunt cei care nu au fost numiţi directori, în conformitate cu art. 143.
Art. 143 - (1) Consiliul de administraţie poate delega conducerea societăţii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general.
(2) Directorii pot fi numiţi dintre administratori sau din afara consiliului de administraţie.
(3) Dacă prin actul constitutiv sau printr-o hotărâre a adunării generale a acţionarilor se prevede acest lucru, preşedintele consiliului de administraţie al societăţii poate fi numit şi director general.
(4) În cazul societăţilor pe acţiuni ale căror situaţii financiare anuale fac obiectul unei obligaţii legale de auditare financiară, delegarea conducerii societăţii în conformitate cu alin. (1) este obligatorie.;)

Art. 50, lit. i se refera la cazuri expres prevazute de alte legi, decat Codul Muncii. Cazurile expres prevazute de Codul Muncii sunt enumerate in acelasi articol, lit. a-h. Daca se referea strict la cazurile prevazute de legea in cauza, legiuitorul ar fi mentionat acest lucru, ca in alte cazuri, prin formula "in prezenta lege".

In art. 137(1), alin. 3 din Legea 31/1990 se prevede ca "Pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia un contract de munca cu societatea."
In art. 152, alin. 1 se stipuleaza ca:"...Prevederile art.137(1), alin 3, ale art 144(1), 144(3), 144(4), 150 si ale art. 153(12) alin. 4 se aplica directorilor, in aceleasi conditii ca si administratorilor".

:offtopic: Va rog nu mai postati mesaje consecutive. Multumesc!
AL
Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2008
ContSters20980, utilizator
cunosc o astfel de speta, la care ITM-ul nu a gasit baza legala conf. Codului Muncii de a suspenda contractul individual de munca a dir.general care ocupa si functia de administrator. A trebuit facuta incetare de activitate. Un contract individual de munca inceteaza in temeiul art. specifice din Codul Muncii si nu a altor legi, cum ar fi 31/1990

Alte discuții în legătură

Contract director economic andrei_alex andrei_alex Directorial ec al unei societati cu capital de stat ce fel de contract poate avea?Individual sau de mandat? (vezi toată discuția)
Modificare legea 31 bluehill bluehill a aparut legea 441/2006 prin care se modifica lg. 31/1990 si lg. 26/1990 se pare ca intra in vigoare din 01.decemdrie 2006 una din modificari consta in ... (vezi toată discuția)
Transformare cim babaangi babaangi Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. in ce conditii se poate transforma CIM, pe perioada nedeterminata, in contract de mandat pentru ... (vezi toată discuția)