cora2006 a scris:
Avlil, eu mi-am spus părerea bazându-mă pe câteva speţe avute şi în care instanţa s-a pronunţat că sumele de bani câştigate de unul din soţi în timpul căsătoriei sunt bunuri comune.
Astfel, sumele de bani câştigate de unul din soţi în baza unui contract de muncă reprezintă bun comun, aceasta nefiind inclusă în excepţiile limitativ prev. de art. 31 C.fam.
Când legiuitorul a dorit ca anumite sume de bani obţinute în timpul căsătoriei să fie bunuri proprii, a prevăzut aceasta în mod expres, de ex. cazul premiilor şi al recompenselor (art. 31 lit. d C.fam.), ceea ce nu a făcut în privinţa salariului, deoarece a considerat că este bun comun.
Este adevărat că legiuitorul a prevăzut că bunurile dobândite cu titlu de premii şi recompense sunt bunuri proprii ale soţului care şi-a adus un aport excepţional în munca pe care o prestează datorită priceperii şi calităţii sale personale, ceea ce a justificat acordarea acestora. Aceste premii însă nu izvorăsc din contractul de muncă al soţului şi ele sunt acordate pentru merite deosebite, neavând un caracter permanent, ca salariul.
Dacă la asta te-ai referit când ai spus că aceste sume de bani câştigate de un actor reprezintă bun propriu, atunci trebuie dovedit caracterul de bun propriu al acestor sume, respectiv că sumele au fost dobândite cu titlu de premii şi nu de salariu obţinut pentru prestarea muncii de actorie.
Avlil, (nu ma supar, chiar daca uneori imi permit sa fiu ironic :"> pentru ca desi suntem uneori pe pozitii diferite iti argumentezi opiniile, ceea ce conduce intotdeauna la discutii folositoare), cora 2006 are dreptate, chiar daca argumentatia cu spetele avute nu "sta in picioare" din punct de vedere al posibilitatii invocarii precedentului judiciar, acesta (jurisprudenta) exista si are o oarecare putere, care se justifica in masura in care argumentatia instantei este convingatoare.
1) Veniturile cu
titlu regulat ale oricaruia dintre soti sunt bunuri comune. Altfel vidam de continut prev. art. 30 C. fam (
ce mai ramane din comunitatea de bunuri, respectiv din patrimoniul comun al sotilor daca veniturile acestora sunt bunuri proprii?) Chiar si imobilele achizitionate in timpul casatoriei, in masura in care ar fi achizitionate din veniturile sotilor, nu vor mai fi bunuri comune ci bunuri detinute in cote parti in functie de contributia fiecaruia. Or, o asemnea pozitie, este impotriva prevederilor imperative ale C.fam.
2) Veniturile cu titlu exceptional au alt regim deoarece, prin natura lor, nu urmaresc recompensarea muncii de zi cu zi ci fie refacerea capacitatii de munca in cazul unui efort mai deosebit (prime, salarii de merit, prime de concediu, etc) fie sunt destinate stimularii activitatii sau achizitionarii de bunuri si servicii destinate exercitarii profesiei.
3) Ratiunea existentei comunitatii de bunuri este protejarea sotului care obtine venituri mai mici si, istoric, a protejat
si inca mai protejeaza femeile. O familie cu, exempli gratia, cinci copii in care sotul este cel care obtine venituri salariale, in vreme ce sotia depune doar munca in gospodarie. Ti se pare echitabil sa fie considerat ca toate veniturile familiei sunt obtinute exclusiv de sotul barbat?