avTodincaVeronica a scris:
In concluzie, veniturile obtinute din actorie sunt bunuri comune, cu atat mai mult motivat de faptul ca nu au un caracter constant. In schimb, banii obtinuti pentru un premiu de interpretare sunt proprii. Chiar si asa, in situatia data, sotul supravietuitor mosteneste aceste sume de bani, pentru ca nu suntem in cazul partajului dupa divort, ci in cazul succesiunii, cand sotul supravietuitor are vocatie succesorala la averea celuilalt sot.
Pentru stabilirea masei succesorale, instanţa trebuie să stabilească mai întâi contribuţia soţilor la dobândirea bunurilor comune. După ce se stabileşte cota ce revine soţului defunct din bunurile proprii, numai aceasta va intra în masa succesorală alături de bunurile sale proprii. După stabilirea masei succesorale, instanţa va proceda la partajul succesoral, potrivit dispoziţiilor legale.
Cota parte a soţilor depinde nu de mărimea veniturilor lor din muncă, ci de contribuţia efectivă, reală a soţilor cu aceste venituri, munca lor ori alte mijloace, la dobândirea şi conservarea bunurilor comune. Dacă un soţ contribuie numai cu o parte din veniturile sale din muncă la dobândirea şi conservarea bunurilor comune, cota lui în aceste bunuri se determină potrivit acestei contribuţii.
Dacă se va dovedi în instanţă că aportul foştilor soţi la dobândirea bunurilor comune a fost diferit, cotele-părţi ce revin foştilor soţi vor fi inegale. Această inegalitate poate merge până la inexistenţa oricărui drept al unuia dintre soţi, asupra bunurilor comune, dacă se dovedeşte că acesta nu a avut nici o contribuţie la dobândirea bunurilor şi la susţinerea sarcinilor căsătoriei. În măsura în care un soţ a cheltuit o parte din veniturile sale pe datorii personale sau nu a cheltuit veniturile sale pentru susţinerea cheltuielilor căsniciei, punând banii în cont de care ulterior a beneficiat o altă persoană decât soţul supravieţuitor, în mod corespunzător acest soţ nu a putut contribui la dobândirea şi conservarea bunurilor comune, astfel încât este firesc ca instanţa să ţină seama de această împrejurare la determinarea cotelor-părţi ale soţilor în bunurile comune.
De asemenea şi în cazul în care soţii s-au gospodărit separat, această împrejurare va avea importanţă pentru determinarea întinderii părţii care se cuvine fiecăruia dintre ei asupra bunurilor comune.