avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... OUG 40 DIN 1999
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

OUG 40 DIN 1999

În prezent, chiriaşul cumpărător căruia i s-a desfiinţat contractul în urma promovării de către fostul proprietar a unei acţiuni în revendicare, mai poate sau nu să benficieze de prevederile art. 6, 10 alin. 1 şi 11 alin. 1 din OUG nr. 40 din 1999?

Vă rog, dacă se poate, să argumentaţi.
Cel mai recent răspuns: dan1979b , utilizator 16:00, 22 Iulie 2008
nu a expirat, dacă avem în vedere pe cei cărora ar trebui să li se aplice art. 6 din OUG 40, adică pe foştii cumpărători în baza legii 112/1995.
În cazul lor, proprietarul desemnat este obligat să demareze procedura de la art. 10 pt încheierea contractului de închiriere pt 5 ani, sub sancţiunea prelungirii contractului anterior (cel încheiat de cumpărator cu statul, şi care a constituit una din condiţiile de aplicare a lg 112).
Această prelungire durează până la încheierea noului contract de închiriere.
art. 1-5 din OUG 40 se aplică numai contractelor de închiriere ce se aflau în curs la data intrării în vigoare a ordonanţei.
bogdanv81 a scris:

in acelasi proces s-a cerut constatarea nevalabilităţiii titlului satului, anularea contractului de v-c şi lăsarea în deplină proprietate a imobilului

Dacă este aşa, înseamnă că acţiunea s-a judecat în contradictoriu atât cu Statul Român cît şi cu cumpărătorul imobilului în baza Legii 112/1995, astfel încât hotărârea este opozabilă şi fostului chiriaş căruia i s-a anulat contractul de vânzare-cumpărare prin această hotărâre prin care s-a constatat dreptul de proprietate al revendicantului.
Aşa fiind, este necesară o altă acţiune introdusă de fostul chiriaş prin acre să solicite instanţei obligarea proprietarului la încheierea unui contract de închiriere cu acesta dacă, pe cale amiabilă, printr-o notificare depusă prin executor judecătoresc adresată actualului proprietar în vederea încheierii unui contract de închiriere, nu se poate.
Alexandru Radu Popescu a scris:


Oricum prelungirea contractelor de inchiriere in baza OUG 40/1999 a expirat de mult...


Credeam ca cei 5 ani din 1999 deci pana in 2004 au fost prelungiti prin OUG 8/2004 cu inca 5 ani, deci pana in 2009 ?!?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 10/2001 / obligatii fata de fostul chirias bukinst bukinst Ca mostenitor, in conditiile Legii 10/2001 mi s-a restituit in natura un imobil-casa-. Fostul chirias a cumparat imobilul in baza Legii 112/95 insa prin ... (vezi toată discuția)
Chirias in casa retrocedata carmen nicolae carmen nicolae Locuiesc intr-o casa ce a fost retrocedata si care fusese expropriata in baza dec.223/74. Retrocedarea a avut temei juridic in contextul in care fostul ... (vezi toată discuția)
Actiune in revendicare sau in evacuare? sachil sachil Am urmatoarea situatie: in ianuarie 2008 am fost pus in posesia unui imobil nationalizat si retrocedat, locuit de chiriasi. La aceasi data contractele lor de ... (vezi toată discuția)