problema este ca donatorul , adica ea, este insarcianta in luna a 2-a, iar donatia a facut-o la notar in luna septembrie anul trecut. in acest moment, ea poate face revocarea numai pe cale judecatoreasca, saui mai are o sansa prin notarul care a intocmit acel contract? s-a facut si acceptarea donatiei prin acelasi act , mentionandu-se ca se face acceptarea de catre donatar, fara nici o alta formalitate de punere in posesie. va multumesc .
Notificarea donatarului si a Biroului Notarial Public se poate face din momentul cand copilul se naste viu. In cazul in care nu s-a efectuat punerea in posesie a bunului donat, nu e necesara nicio actiune in instanta, ci doar notificarea.
Conditia este, repet, ca acel copil sa se nasca viu.
Revocarea donatiei pentru survenienta de copil are 2 conditii. Nu e suficient sa se nasca un copil mai trebuie ca donatorul sa nu fi avut vreun alt copil, fie din casatorie, fie din afara casatoriei sau adoptat (solutie controversata), anteriror facerii donatiei (sa inteleg ca si acesta din urma conditie este indeplinita in cauza?).
Pe de alta parte, de acord cu voi ca revocarea pentru nasterea unui copil opereaza de drept (art 836 c. civ) dar este oare suficienta o notificare, cata vreme "prescriptia actiunii in revocare se implineste dupa 30 de ani de la nasterea fiului" (art 840 C. civ).
De fapt aici dunt 2 ... "povesti".
Pe de o parte revocarea care opereaza de drept si pe de alta pare restituirea bunului donat.
Ca atare, ca sa nu ramana lucrurile imbarligate eu as solicita unei instante sa CONSTATE (nu sa dipuna) revocarea donatiei care a operat in baza legii (prin indeplinirea conditiilor legale) cu consecinta platii unei taxe de timbru de doar 19 lei pentru actiune in constatare, si, ca sa fie tacamul complet, ar mai fi necesar si un al doilea capat de cerere pentru restituirea in temeiul revocarii operate de drept a donatiei (aici e de vazut insa cum vor privi actiunea sub aspectul timbrajului). Sau ma rezum la constatare si fac restituirea printr-un act separat care se vrea a fi un soi de restituirea amiabila a bunului donat pentru a avea o dovada a reintrarii in posesea bunului (de vazut insa daca nu cumva notarul ma va "taxa" si pentru acest act, indiferent cum l-as bioteza, cu aceeasi palarie de bani calculata la valoare, pentru ca atunci n-are sens sa ma complic aiurea in 2 pasi).
Un lucru e limpede. O notificare nu e suficienta, pentru ca, daca eu as fi cumparatorul viitor al acestui bun l-as intreba pe fostul donator, acum vanzator: Serios? Si mie cine-mi garanteaza ca acesta notificare a avut si un efect de restituire a bunului in patrimoniul donatorului, pentru ca doar revocarea opereaza de drept, nu si restituirea?
Sau, ca sa fiu si mai "rautacioasa" m-as intreba: in lipsa unui act care sa constate revocarea, si apoi restituirea, cine imi garanteaza ca ulterior nu s-a stabilit filiatia unui copil facut (anterior donatiei) cu florareasa de la colt, aspect de natura a pune sub semnul intrebarii daca revocarea aceea, de drept, a operat sau nu, nemaifiind indeplinita prima conditie prevazuta de lege? (ma rog, ultima parte a depasit un pic cadrul spetei, dar nu e lipsita de relevanta, cel putin sub aspect teoretic).
si totusi , in cazul in care acel copli inca nu este nascut , repet , donatorul, respectiv ea este insarcinata in luna a doua , iar actul a fost incheiat in septembrie anul trecut, se poate introduce actiunea in constatare a revocarii de drept ? mentionez faptul ca ea nu este casatorita si nu are nici un copil din alta casat, fiind singura proprietara a bunului donat , respectiv teren plus constructia aferenta, dobandit prin contract de vanzare /cumparare.
prin notificarea biroului notarial si al donatarului ., in baza art 837 c civ,, revocarea se face si cand copilul donatorului sau al donatricei ar fi fost conceput in timpul donatiunii,, si art. 837 c civ , mai este nevoie de introducerea actiunii in constatare? mii de multumiri !
Ce sa faca biroul notarial cu notificarea? Sa-si umple cosul de gunoi?
Daca vorbesc de pomana, zice-ti-mi, macar sa nu-mi mai stric unghiile pe tastatura... Tocmai ce-am povestit ca o notificare nu modifica nimic. Dar se pare ca oricat ai argumenta omul aude tot doar ceea ce-i convine...
Daca am spus "sa se nasca" oare despre ce-oi fi vorbit? Evenimentul care atrage revocarea este NASTEREA copilului si nu conceptia copilului. E adevarat ca drepturile unui copil sunt recunoscute de la conceptiune, dar cu conditia SA SE NASCA viu.