avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de donatie

cum pot sa anulez un contract de donatie , incheiat si autentificat la notariat? in septembrie anul trecut s-a incheiat un contract de donatie privind un teren si constructia aferenta , iar acum donatorul vrea sa renunte la donatia respectiva. se mai poate face revocarea donatiei ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Aprilie 2008
Avocat Irina Carmen Cristea, Avocat
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 17:36, 7 Mai 2008
Interesanta speta ! , M-as intreba acum daca notarul fauritor de acte a tinut cont de partea disponibila atunci cand a facut actul de donatie . Conform lui 841 C.civ , nu putea face valabil actul dacat ptr jumatate din bunurile dispunatorului ca n-avea de unde stii cati copii va lasa sau legitima la moarte-i donatorul .
Oare care ar fi raspunsul notarului acuma cand dupa nasterea copilului donatorul ii va notifica survenienta de copil :D , cerandu-i sa radieze notarea donatiei in CF ptr intreg imobilul . Cam ce solutie va da OCPI la asta ?
A si era sa uit #-o , a pus-o pe donatoare sa garanteze donatarul de evictiune provenita din faptul sau =D>
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Aprilie 2008
ContSters7627, utilizator
romascanu a scris:

Ce sa faca biroul notarial cu notificarea? Sa-si umple cosul de gunoi?
Daca vorbesc de pomana, zice-ti-mi, macar sa nu-mi mai stric unghiile pe tastatura... Tocmai ce-am povestit ca o notificare nu modifica nimic. Dar se pare ca oricat ai argumenta omul aude tot doar ceea ce-i convine...
Daca am spus "sa se nasca" oare despre ce-oi fi vorbit? Evenimentul care atrage revocarea este NASTEREA copilului si nu conceptia copilului. E adevarat ca drepturile unui copil sunt recunoscute de la conceptiune, dar cu conditia SA SE NASCA viu.

Nicoleta are dreptate.
1) Actiunea introdusa inainte de nasterea copilului este prematura, chiar daca "infans conceptus pro nato habetur ..." si va fi respinsa cel mai probabil cu aceasta motivare. Dreptul la actiune se naste din momentul nasterii copilului viu.
2) Reintoarcerea bunului in patrimoniul donatorului nu opereaza de drept ci acesta o poate obtine fie pe cale amiabila fie pe cale judecatoreasca.
3) Cel care trebuie notificat este donatarul caruia trebuie sa i se ceara returnarea bunului, in caz contrar urmand a fi actionat in judecata.
4) Nu exista nici o ratiune pentru care sa fie notificat agentul instrumentator al donatiei (notarul).
conf. actului de proprietate al donatorului, donatia a fost facuta numai pentru jumatate din bunuri, respectiv din 1000 mp au fost donati 500 mp, nu se pune problema cotitatii disponibile, ci a faptului ca donatoarea vrea acum sa revoce donatia.
in conditiile date in speta, care ar fi cea mai simpla cale de rezolvare?
arrwen_evenstar34 a scris:

.., iar acum donatarul vrea sa renunte la donatia respectiva...


Asta era doar o greseala de scriere?
Ar trebui sa ne lamurim cine vrea donatOrul sau si donatorul si donatArul?
Calea cea mai buna de rezolvare v-am povestit-o mai sus. Daca donatArul nu prea vrea, atunci e musai ca donatOrul sa urmeze calea constatarii revocarii de catre instanta, dublata de cererea de restituire a bunului donat DUPA nasterea copilului.
Mi se pare ca nu prea cititi ce vi se scrie.
Odata ce donatia indeplineste cerintele legale , este irevocabila , survenienta de copil in conditiile garantiei de evictiune date nu este de natura a fi considerata motiv de revocare de drept . Cu atat mai mult cu cat rezerva s-a conservat in ceea ce priveste imobilul . Conform 828 Donatorul este responsabil de evictiune cand a promis expres garantia , si cand evictiunea provine din faptul sau.

Alte discuții în legătură

Donatie georgetagabor georgetagabor in urma donatiei cine va fi proprietarul terenului? Ce drept au parintii mei daca vor avea uzufruct viager ? In urma aparitiei unor probleme intre mine si ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie neluchiru neluchiru Din raspunsurile primite pana acum, am inteles ca donatia poate fi oricand supusa revocarii. Dar daca donatia este supusa oricand revocarii, inseamna ca ... (vezi toată discuția)
Donatie aissela aissela buna ziua, am si eu o intrebare, daca poate cineva sa-mi raspunda... daca fiul doneaza un teren tatalui si se casatoreste ( fiul), donatia devine nula?daca ... (vezi toată discuția)