avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare-cumparare intre tata si fii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare-cumparare intre tata si fii

Este un caz in familie. Treaba sta in felul urmator: tatal a vandut prin contract de vanzare-cumparare terenuri celor 3 fii, fiecare dintre ei a semnat acordul pe contracte fiind de acord cu impartirea terenurilor. Intrebare mea este daca pot fi atacate aceste contracte in instanta?
Cotitatea disponibila nu este a unui mostenitor sau a fiecarui mostenitor, cotitatea disponiobila este a intregii mosteniri... Niciun fiu nu-si poate cere cotitatea disponibila, ci rezerva sau cota sa legala... nicio cotitate.

Vanzarea se presupune a fi donatie numai daca este facuta in anumite conditii: cu renta viagera sau uzufruct, conform 845 Civil. Daca este in orice alta forma (iar noi habar nu avem de contractele alea) nu se prezuma a fi donatii. Se poate, totusi, dovedi asta, evident, dar este alta discutie, alta distractie...

Daca vanzarile sunt vanzari reale insa, ceea ce si pare si nu vad motive fondate pentru acre am crede altceva, atunci nu mai conteaza rezerve si cotitate disponibila: fiecare om poate dispune de proprietatea lui, in conditiile in care este o dispozitie oneroasa el poate dispune de toate bunurile sale. Fara sa lase nimic, pentru ca nimeni nu e obligat a lasa mostenire.

Nu cred ca se poate face insa o evaluare reala a situatiei de fapt si daca opmul ar veni cu detalii referitoare la donatii sau vanzari... pentru simplul motiv ca noi nu stim, indiferent cum s-ar numi actu acela, nu stim ce este el exact.
Ce fel de vanzare cu acordul mostenitorilor? Ca mi-e tare neclar ce fel de notar ar accepta sa incheie astfel de acte juridice...
Poate nici nu sunt la notar, nu stiu...
Cred ca ar fi bine sa va duceti la avocat cu niste copii ale acelor acte, mi-e tare greu sa cred ca puteti gasi o solutie reala asa, pe nevazute...
In plus, este deosebit de important pentru cine va interesati, pentru fata sau baieti... asa incat sa-i precizati si acest fapt avocatului.
Multa bafta!
sandman6548 a scris:

tatal a vandut prin contract de vanzare-cumparare terenuri celor 3 fii, fiecare dintre ei a semnat acordul pe contracte

Eu vad aici niste succesibili in linie dreapta care au consimtit fiecare la instrainarea catre ceilalti. Ca atare, aceste instrainari nu vor fi prezumate donatii, indiferent sub ce clauze au fost facute acele vanzari (teza finala a art. 845 c. civ).
Dar, evident, asta e o parere iesita dintr-un joc de-a ghicitul (banuiesc ca asta ar fi acest acord despre care ne vorbiti) si care n-are nimic de-a face cu o consultanta... Trebuie sa discutati cu cineva cu actele in fata.
Ultima modificare: Luni, 21 Aprilie 2008
romascanu, moderator
Alexandru Radu Popescu a scris:

N-ati inteles ce-am vrut sa spun. Prin astfel de acte se poate face exheredarea...daca nici acum nu intelegeti, nu are rost sa mai explic...va pierdeti in amanunte

Stimate coleg, faceti confuzia intre legat, care este testament si liberalitate care este un act cu titlu gratuit. In cadrul liberalitatilor sunt cuprinse donatiile si legatele.
Eu am inteles foarte bine despre ce este vorba.

Exheredare inseamna dezmostenire, insa nu se pune problema in cazul de fata cand s-au incheiat contracte de vanzare-cumparare care produc efecte intre parti si fata de terti din momentul incheierii acestora.
Ramane discutabila problema formei acestor acte, daca s-au facut in forma autentica, daca nu, au valoare de ante-contracte
Ultima modificare: Luni, 21 Aprilie 2008
avTodincaVeronica, utilizator
Eu nu fac nicio confuzie stimata colega, nu stiu de vreti sa polemizati pe subiect...incerc sa va mai explica odata.
Prin aceste acte s-a realizat de fapt impartirea mostenirii in eventualitatea mortii tatalui. A vrut sa lase fiecaruia partea care a considerat-o el de cuviita, pentru ca, apoi, copiii sa nu ajunga in instanta pentru partaj. S-a realizat astfel,de fapt, un partaj voluntar al mostenirii.

Pentru Avlil: Nu am zis ca cineva va cere cotitatea disponibila (partea de care poate dispune decujus), ci am spus ca nu trebuie incalcate prevederile Codului Civil ce privesc acest aspect.

Contractul de vanzare-cumparare suna asa: incheiat intre M.V si P.S. casatorita cu P.V. . Subsemnatul M.V. vand cumparatorilor P.S. casatorita cu P.V. urmatoarele imobile-teren din Titlul de proprietate nr..... eliberat de Comisia .... arabil extravilan.... Pretul de vanzare-cumparare este de....... RON suma care s-a achitat integral vanzatorului de catre cumparatori azi, data autentificarii, anterior semnarii prezentului contract. Subsemnata cumparatoare P.S. cumpar terenurile de mai sus cu pretul si in conditiile prezentului contract, cunoscand situatia de drept si de fapt a acestora, pe numele si in favoarea mea cu titlu de cumparare ca bun comun cu sotul P.V. , si cu semnaturile de rigoare la final intre cumparator ( fiica ) si vanzator ( tatal ). La fel aceste contracte s-au incheiat si intre tatal si ceilalti doi fii, unul din fii rezolvand toata treaba cu un notar "intelegator", in sensul ca sumele prevazute in contract nu s-au achitat fiind fictive. Problema este ca toata impartirea acestor parcele si vanzarea spre cei trei copii a fost facuta in mod inegal dupa cum au hotarat parintii de cuviinta ca merita fiecare, obiceiul din batrani ca fiica primeste cel mai putin ca e fata. In fine, se pot ataca aceste contracte, stiind faptul cum au fost incheiate?

Alte discuții în legătură

Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)
Sta in picioare un testament sau o donatie in asemenea caz ? Dorky Dorky Situatia sta in felul urmator. Apartament pe numele sotilor, sotia decedeaza, finalmente dupa cativa ani se face dezbaterea succesorala. Fiecare dintre sot ... (vezi toată discuția)
Mostenire floris2000 floris2000 Buna ziua, As dori o informatie legata de o mostenire. Pentru inceput cuvintele cheie: bunici, fiica (unica), nepoti. Bunicii detin un apartament ... (vezi toată discuția)