avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Liberare conditionata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Liberare conditionata

buna ziua am si eu o intrebare:sotul meu a primit o pedeapsa de 9 luni inchisoare la care sau adaugat 3 luni pentru ca avea din urma o condamnare cu suspendare si care in monetul deciziei a fost anulata, deci un an inchisoare. avocatul nostru zice ca in termen de trei luni nu putem cere eliberare conditionata. este adevarat sau doar trage el de timp? exista si alte metode prin care am putea cere eliberarea dupa o anumita perioada de sa zicem 3 luni? multumesc
Cel mai recent răspuns: silvia7 , utilizator 22:35, 13 Septembrie 2013
Din cite am citit eu, eliberarea conditionata pentru infractiuni savirsite din culpa se poate acorda dupa executarea efectiva a 1/2 din pedeapsa.Intrebarea mea este :din acest 1/2 se scade munca pe baza careia se considera zile de pedeapsa executate?

Multumesc anticipat.
In cazul expus de dvs, revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei a fost considerata de instanta ca obligatorie. Prin urmare, infractiunea pentru care a fost condamnat a fost savarsita cu intentie. Daca ar fi fost savarsita din culpa, atunci revocarea suspendarii ar fi fost facultativa.
Prin savarsirea noii infractiuni in termenul de incercare al suspendarii conditionate a executarii pedepsei s-a creat, cu indeplinirea conditiilor prevazute de art.37 si 38 C.pen., o stare de recidiva postcondamnatorie.
Pentru D-ni/le,avocati


Sint incepatoare la postat mesaje pe forum,imi cer scuze daca deranjez cu ceva,am citit regulamentul,in concluzie nu am vrut sa deschid un alt subiect pe tema:eliberare conditionata.Raspunsul d-lui Elis era adresat utilizatorului lorica g, rugamintea mea este in posibilitatea timpului disponibil,cine stie sa citesca o lege sa imi raspunda. Pe parcurs o sa revin cu detalii.Va multumesc,stiu ca acest forum nu este un "chat",asa ca apelez la bunavointa si timpul d-voastra pt a crea un mesaj.

Cu mult respect,Arina N
Pai...tu posteaza interbarea si...cine stie sa raspunda...cu siguranta o va face!:)
Arina N. a scris:

Din cite am citit eu, eliberarea conditionata pentru infractiuni savirsite din culpa se poate acorda dupa executarea efectiva a 1/2 din pedeapsa.Intrebarea mea este :din acest 1/2 se scade munca pe baza careia se considera zile de pedeapsa executate?
Multumesc anticipat.


Posibil ca mesajul tau referitor la liberarea conditionata pentru infractiunile savarsite din culpa sa-l fi inteles gresit eu :).

Art. 59 ind1 C.pen. prevede ca : Cel condamnat pentru săvârşirea uneia sau mai multor infracţiuni din culpă poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei, după ce a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin două treimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă îndeplineşte şi celelalte condiţii prevăzute în art. 59 alin. 1.

În calculul fracţiunilor de pedeapsă se ţine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate.

Art. 75 din Legea nr.275/2006 prevede ca : Persoana condamnată care este stăruitoare în muncă, disciplinată şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberată condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei, în condiţiile Codului penal.

Prin urmare, legiuitorul a prevazut luarea in considerare a duratei pedepsei considerata ca executata pe baza muncii prestate in cadrul fractiunii de pedeapsa necesara liberarii conditionate. Durata pedepsei executate efectiv se scurteaza ca sa fie executata efectiv o parte din pedeapsa. Deci, este necesara executarea efectiva a jumatate din durata pedepsei cand aceasta nu depaseste 10 ani.

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata eu;eu eu;eu in ce conditii se acorda eliberarea conditionata?necesita neaparat munca prestata ? (vezi toată discuția)
Buna - cerere de liberare conditionata Deea90 Deea90 Buna seara!As dori sa stiu cand s-ar putea face cerere de eliberare conditionata?sotul meu are pedeapsa de 1 si 6 luni de executat.cum se calculeaza timpul ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata pici80 pici80 daca am de executat 3 ani 6 luni cand pot sa cer eliberarea conditionata? (bineinteles cu purtare buna si daca e posibil cu zile lucrate) (vezi toată discuția)