avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Liberare conditionata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Liberare conditionata

buna ziua am si eu o intrebare:sotul meu a primit o pedeapsa de 9 luni inchisoare la care sau adaugat 3 luni pentru ca avea din urma o condamnare cu suspendare si care in monetul deciziei a fost anulata, deci un an inchisoare. avocatul nostru zice ca in termen de trei luni nu putem cere eliberare conditionata. este adevarat sau doar trage el de timp? exista si alte metode prin care am putea cere eliberarea dupa o anumita perioada de sa zicem 3 luni? multumesc
Cel mai recent răspuns: silvia7 , utilizator 22:35, 13 Septembrie 2013
Daca sotul nu se afla in detentie in Romania nu este valabil ceea ce v-a spus Elis.
Legea romana nu se afla in Franta.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca sotul nu se afla in detentie in Romania nu este valabil ceea ce v-a spus Elis.
Legea romana nu se afla in Franta.

avocat Claudiu Lascoschi


:oops:
Tu chiar nu citesti raspunsurile scrise ... unde am scris eu asa ceva :-/ :fight:
Uita-te bine la data mesajului ... pe acest topic nu s-a mai scris din luma mai
Multumesc,totusi v-ati deranjat sa-mi raspundeti.


Poate exista totusi o sansa,eu nu renunt.
buna ziua as vrea sa stiu mai multe legat de subiectul ELIBERARE CONDITIONATA cum poti face asta cat timp trebuie sa treaca exact sa poti depune cerera si cine trebuie sa o depuna persoana pt kre ma interesez este condamnata la5luni pt conducere fara permis este recidivist pt k mai are alte3luni cu suspendare :(:(sper k am fost inteleasa scz pt felul in kre am prezentat va multumesc anticipat laura
Raspunsul intrebarii dvs. se afla chiar in textul de lege.
Codul penal:


Liberarea conditionata

Art. 59
Dupa ce a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau cel putin trei patrimi in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este staruitor in munca, disciplinat si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele sale penale, poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei.
In calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute in alin. 1 se tine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. In acest caz insa, liberarea conditionata nu poate fi acordata inainte de executarea efectiva a cel putin jumatate din durata pedepsei cand aceasta nu depaseste 10 ani si a cel putin doua treimi cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.
Cand condamnatul executa mai multe pedepse cu inchisoare care nu se contopesc, fractiunile de pedeapsa aratate in alin. 1 se socotesc in raport cu totalul pedepselor. In aplicarea dispozitiilor alineatelor precedente se are in vedere durata pedepsei pe care o executa condamnatul.

Liberarea conditionata in cazul infractiunilor savarsite din culpa

Art. 591
Cel condamnat pentru savarsirea uneia sau mai multor infractiuni din culpa poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei, dupa ce a executat cel putin jumatate din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau cel putin doua treimi in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca indeplineste si celelalte conditii prevazute in art. 59 alin. 1.
Dispozitiile art. 59 alin. 2 se aplica in mod corespunzator, liberarea conditionata neputand fi acordata inainte de executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei cand aceasta nu depaseste 10 ani si a cel putin jumatate cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.
In cazul in care pedeapsa ce se executa este rezultata din concursul intre infractiuni savarsite din culpa si infractiuni intentionate, se aplica dispozitiile art. 59.
Dispozitiile art. 59 alin. 3 si 4 se aplica in mod corespunzator.

Liberarea conditionata in cazuri speciale

Art. 60
Condamnatul care, din cauza starii sanatatii sau din alte cauze, nu a fost niciodata folosit la munca ori nu mai este folosit, poate fi liberat conditionat dupa executarea fractiunilor de pedeapsa aratate in art. 59 sau, dupa caz, in art. 591, daca da dovezi temeinice de disciplina si de indreptare.
Cei condamnati in timpul minoritatii, cand ajung la varsta de 18 ani, precum si condamnatii trecuti de varsta de 60 de ani pentru barbati si de 55 de ani pentru femei, pot fi liberati conditionat, dupa executarea unei treimi din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau a unei jumatati in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca indeplinesc celelalte conditii prevazute in art. 59 alin. 1.
Persoanele prevazute in alin. 2, condamnate pentru savarsirea unei infractiuni din culpa, pot fi liberate conditionat dupa executarea unei patrimi din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau a unei treimi in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca indeplinesc celelalte conditii prevazute in art. 59 alin. 1.
Daca pedeapsa ce se executa este rezultata din concursul intre infractiuni savarsite din culpa si infractiuni intentionate, se aplica dispozitiile privind liberarea conditionata in cazul infractiunilor intentionate.
Cand condamnatul executa mai multe pedepse cu inchisoare, care nu se contopesc, fractiunile de pedeapsa se socotesc in raport cu totalul pedepselor.
In toate cazurile, la calculul fractiunii de pedeapsa se tine seama de partea din durata pedepsei considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate.
Dispozitiile art. 59 alin. 4 se aplica in mod corespunzator.

Efectele liberarii conditionate

Art. 61
Pedeapsa se considera executata daca in intervalul de timp de la liberare si pana la implinirea duratei pedepsei, cel condamnat nu a savarsit din nou o infractiune. Daca in acelasi interval cel liberat a comis din nou o infractiune, instanta, tinand seama de gravitatea acesteia, poate dispune fie mentinerea liberarii conditionate, fie revocarea. In acest din urma caz, pedeapsa stabilita pentru infractiunea savarsita ulterior si restul de pedeapsa ce a mai ramas de executat din pedeapsa anterioara se contopesc, putandu-se aplica un spor pana la 5 ani.
Revocarea este obligatorie in cazul cand fapta savarsita este o infractiune contra sigurantei statului, o infractiune contra pacii si omenirii, o infractiune de omor, o infractiune savarsita cu intentie care a avut ca urmare moartea unei persoane sau o infractiune prin care s-au produs consecinte deosebit de grave.
Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2009
Lăzăruţiu Lucian, Avocat

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata eu;eu eu;eu in ce conditii se acorda eliberarea conditionata?necesita neaparat munca prestata ? (vezi toată discuția)
Buna - cerere de liberare conditionata Deea90 Deea90 Buna seara!As dori sa stiu cand s-ar putea face cerere de eliberare conditionata?sotul meu are pedeapsa de 1 si 6 luni de executat.cum se calculeaza timpul ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata pici80 pici80 daca am de executat 3 ani 6 luni cand pot sa cer eliberarea conditionata? (bineinteles cu purtare buna si daca e posibil cu zile lucrate) (vezi toată discuția)