avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Indemnizati, salarizare personalului asociatiilor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Indemnizati, salarizare personalului asociatiilor de proprietari

Avand invedere discrepantele si nemulltumirea proprietarilor privind salariile angajatilor asociatiilor de proprietari propun tuturor forumistilor si proprietarilor sa inpuna pe nivel national urmatoarele salarii;Administrator+contabil+casier la 3-10 apartamente administrate 540 lei brut pe luna.La10-50 apartamente 540-600 lei/luna,la 50-200 apartamente 600-800 lei/luna, la 200-500 apartamente 800-1200lei/luna/ la500-850apartamente 1200-1500 lei/luna.Iar la Presedinte 75% din salariul administratorului in functie de nr.de apartamente administrate. La cenzor 50% din salariul administratorului in functie de nr, apartamente administrte.
Cel mai recent răspuns: ceau , utilizator 23:43, 12 August 2012
Sunt foarte atent dle/dna Ogra si cunosc obligativitatea . Am intrebat doar daca brutul la care se facea referire provenea din CC sau CIM , asta tinand seama ca majoritatea (ca sa nu spun peste 90%) administratorilor au CC. Referitor la presedinte ,sa inteleg ca daca e responsabil de activitatea adminului , trebuie sa aiba salariul aproape egal, chiar daca munceste de 10 ori mai putin ? Pai atunci sa-l trezeasca pe el la 2 noaptea sa opreasca apa din subsol ..... zic.
Propunerea ca salariile sau indemnizatiile celor care lucreaza intr-o asociatie sa fie stabilite, reglementate la nivel national este de neaplicat pentru motivele aratate mai sus si pentru altele ce am sa le amintesc si eu.
Este o economie de piata unde salariile se negociaza.
La nivel national, dupa cum stiti s-a incercat o reglementare cu minim si maxim, grile de salarizare s a m d. Dar se aplica NU. Ati vazut exemple publice de oameni care castiga 5.000 - 15.000 euro/luna avand functii la institutii bugetare sau/si la societati comerciale unde statul este actionar, la regii ale statului..

Apoi la fiecare asociatie sunt alte probleme. Administratorul unei asociatii poate indeplini toate cele 3 sarcini (casier, contabil, gospodar) sau numai unele din acestea. La unele asociatii este angajat un contabil (economist) ce face foarte mult sau aproape tot ce tine de documente. La altele cenzorul rezolva multe din sarcinile ce tin de contabilitate. Sunt si asociatii unde presedintele este sunat la telefon si coboara in subsol la orice ora din zi sau din noapte sa opreasca apa, sa rezolve urgenta.
Oricare din cei angrenati in conducerea si administrarea asociatiei poate merge lunar la furnizori, la banca, pot citi apometrele, pot supraveghea lucrarile de reparatii, pot munci alaturi de administrator si/sau contabil pentru realizarea listelor de plata.
Sunt asociatii care au procese pe rol iar acolo, de obicei, merge presedintele cu sau fara avocat. Si nu poate merge "cu limba in gura" ci pregatit cu documente, dovezi, calcule, pregatit sa raspunda in fata instantei si/sau avocatului angajat de restantier. Noi avem experienta a 3-4 procese in permanenta pe rol, adica nu prea avem luna fara citatie, fara termen. Nu avem, decat rar un proces fara expertiza soliciatata de restantier. Dar mai sunt si procese cu furnizorii si daca mergi la acestea "la poezie" si faci doar prezenta, plateste asociatia sute de milioane penalizari si cheltuieli de judecata.
Daca o echipa (presedinte, administrator) a pregatit documentatia si-a reusit sa castige un proces in care asociatia ar fi pierdut 50.000 ron, dupa 2 ani de termene de judecata, oare poate cineva sa spuna cu cat meritau sa fie rasplatiti!?

Salarizarea, indemnizarea acestora se poate stabili in limite rezonabile, multumitoare pentru toata lumea in fiecare asociatie in functie de marimea asociatiei, de fisa postului care cuprinde sarcinile concrete, de solicitarile fiecaruia pe masuara muncii.
In ce priveste pretul acestor activitati pe baza CIM sau a contractelor si conventiilor civile, nu sunt diferente datorate impozitelor si contributiilor.
Pentru un om care nu mai are alt venit, asociatia plateste aproape aceleasi contributii si impozit indiferent ca aceasta activitate are la baza CIM sau o conventie sau contract civil
Pentru un pensionar care este platit de asociatie, la fel se suporta aceleasi impozite si contributii daca are CIM sau conventie/contract civil.
Diferentele sunt intre cele 2 categorii de oameni date ca exemplu: pentru un pensionar se plateste ceva mai putin decat pentru un om care are ca singura sursa de venit munca la asociatie, indiferent ce fel de contract au acestia cu asociatia.
Toate asociatiille din Romania functioneaza dupa aceesi legislatie, in concluzie normal si legal toate asociatile au aceasi probleme.Acolo este diferenta ca o asociatie are un presedinte, cenzor sau administrator mai bine pregatit si mai harnic pe care nu interezeaza sa castiga cat mai mult pe spinarea locatarilor. Vezi unele salarii nesimtite de administrator sau de presedinte postate internet 4000-5000lei/luna.De aceea sustin in continuare ca administratorul obligatoriu trebuie platit in functie de cate apartamente are in administratie.Creaza daca este lenes si smecher tot feluri de probleme ca sa planga pe umerii locatarilor ca cat de mult are de lucru pentru bani putini. Deci asociatiile funtioneaza in baza prevederilor H.G 1588/2007 care inpune aceasi obligatie si lucru pentru toate asociatiile.
La noi adm are 400 lei9brut), presedintele 130 lei, ptr 130 apartamente.
La noi, unde, in ce localitate?

Alte discuții în legătură

Salarii, beneficii, cheltuieli lvd lvd Buna tuturor, Am cateva intrebari a caror raspunsuri ma vor ajuta pe mine si pe voi pentru a clarifica daca platiti cat trebuie la intretinere. In ... (vezi toată discuția)
Angajare administrator asociatie de proprietari Pop_Marcel Pop_Marcel Buna ziua, Sunt presedintele unei asociatii de proprietari si in urma cu cateva zile administratorul si-a dat demisia. Am gasit o persoana care am dori ... (vezi toată discuția)
Facturare gaz metan ramonagui08 ramonagui08 [b]Intrebarea mea face referire la modul de facturare a consumului de gaz metan pe nr de persoane, in mod egal, fara exceptie in conditiile in care eu ... (vezi toată discuția)