avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitor aparut din senin dupa decesul sotului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitor aparut din senin dupa decesul sotului

Am o prietena careia i-a murit sotul acum 2 ani . Din casatoria lor a ramas un baiat care este in prezent student . Nu a obtinut inca certificat de mostenitor dar s-a trezit la usa cu un tanar de 27 de ani care sustine ca fostul ei sot este tatal lui . Ea nu stia de asa ceva si tanarul i-a adus un act , datat cu 3 ani inainte de casatoria lor , act in care se specifica ca tatal lui (respectiv sotul prietenei mele ) a semnat infierea lui de catre sotul de atunci al mamei lui . El cere acum sa se deschida actiune succesorala si doreste sa faca si el parte la mostenire . Va rog sa ne lamuriti daca este posibil asa ceva ? Practic el este deci copilul sotului prietenei mele dar a fost dat spre infiere altcuiva .
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2011
gabriella1065, utilizator
ioana_cristea a scris:

si pe ce motiv ar vrea respectivul sa ceara desfacerea adoptiei?

Eu nu am asistat la discutie dar prietena mea mi-a relatat ca baiatul este nemultumit de cum a fost crescut si intretinut de tatal lui adoptiv . In plus am inteles ca el a si fugit de acasa pe la 17 ani in Italia , ca acum un an s-a intors de acolo si a inceput sa-si caute tatal natural . A mai specificat ca el nu vrea sa aiba ca si tata pe cel adoptiv si ca in momentul acelei adoptii era prea mic ca sa conteste ( avea doar 2 ani ) . Cam asta este ce stiu dar o pot suna pe prietena mea sa-mi mai dea amanunte . Este deci posibil sa conteste acel act de infiere de atunci??
Chiar este posibil sa fie contestat un act de adoptie , eliberat in urma cu 25 de ani , de catre persoana care a fost adoptata ?? Exista vreo lege unde se stipuleaza acest fapt?? Va rog daca stie cineva sa ne ajute !
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2011
gabriella1065, utilizator
Eu nu cred ca are sanse la asa ceva.Ma refer la desfacerea adoptiei.
Din cele relatate de dvs. nu pare sa aiba dreptul la mostenire.

Are insa dreptul de a incerca sa se judece.Ar fi bine sa isi angajeze avocat prietena dvs.

Si ei trebuie sa dezbata succesiunea si ar fi bine sa mergeti direct la instanta.
Este foarte putin probabil ca sa se constate nulitatea adoptiei. Ca, baiatul vrea acum un tata pe care nici nu l-a cunoscut e cel putin ciudat. Poate il intereseaza situatia materiala.
Oricum, nu vad de ce sa va agitati. N-are nicio calitate sa ceara dezbaterea succesiunii.
Da, conform legii nu ar avea calitatea de mostenitor.

Daca nu incercati sa il faceti sa inteleaga ca nu are dreptul la mostenire o sa va deschida probabil si proces.Incercati sa ii explicati sa consulte un avocat ca sa nu va poarte prin procese aiurea.
Sa mearga la notar sa dea o declaratie de acceptare a mostenirii in termen de 6 luni de la data decesului defunctului sot.

Alte discuții în legătură

adoptia cu efecte restranse si succesiunea- consecinte CRISTINAKACSO CRISTINAKACSO Buna ziua , Cine ma poate ajuta cu un raspuns? Am fost adoptata de catre bunici la varsta de 10 ani iar pe actul de adoptie scrie ca sunt adoptata cu efecte ... (vezi toată discuția)
Ce fel de adoptie s-a facut? abby abby O persoana a fost adoptata dupa ce a implinit 14 ani , de care fratele tatalui firesc , in anul 1957 . A ramas valabil certificatul de nastere al adoptatului ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara retroactiva si drept de mostenitor pentru copil din afara casatoriei Livia Costescu Livia Costescu Sotul meu are un copil,in varsta de 22 ani rezultat dintr-o relatie anterioara casatoriei noastre. Desi l-a recunoscut, nu a platit pensie alimentara ... (vezi toată discuția)