Popa Elena a scris:
Daca ar exista un motiv de nulitate a adoptiei, acest motiv trebuie cautat in prevederile legale ale legii adoptiei in vigoare la momentul incheierii actului de adoptie. Intre timp, legea adoptiei s-a motificat, disparand institutia adoptiei cu efecte restranse.
Legea nr. 273/2004 privind adoptia, actualizata, prevede urmatoarele:
Art. 54. - Adoptia inceteaza prin desfacere sau ca urmare a declararii nulitatii acesteia.
Art. 55. - Adoptia se desface in cazul prevazut la art. 7 alin. (3) lit. a) - boli psihice, handicap
Art. 56. - (1) Adoptia este nula, daca a fost incheiata in alt scop decat cel al ocrotirii interesului superior al copilului sau cu incalcarea oricaror conditii de fond sau de forma prevazute de lege.
(2) Cu toate acestea, instanta va putea respinge cererea de declarare a nulitatii adoptiei, daca va constata ca mentinerea adoptiei este in interesul celui adoptat.
Art. 57. - Actiunea in declararea nulitatii adoptiei apartine oricarei persoane interesate. Dupa dobandirea de catre adoptat a capacitatii depline de exercitiu, actiunea apartine numai acestuia.
Art. 58. - (1) Cauzele privind declararea nulitatii adoptiei se judeca cu citarea:
a) adoptatorului sau, dupa caz, a familiei adoptatoare;
b) adoptatului care a dobandit capacitate deplina de exercitiu;
c) directiei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului sau, in cazul adoptiilor internationale, a Oficiului.
(2) Copilul care a implinit varsta de 10 ani va fi intotdeauna ascultat.
Art. 59. - (1) In situatia incetarii adoptiei ca urmare a declararii nulitatii acesteia, adoptatul redobandeste numele de familie avut inainte de incuviintarea adoptiei.
(2) Parintii firesti ai copilului redobandesc drepturile si indatoririle parintesti daca instanta nu decide instituirea tutelei sau a altor masuri de protectie speciala a copilului, in conditiile legii.
Art. 60. - Hotararile judecatoresti privitoare la nulitatea adoptiei, ramase irevocabile, se comunica Oficiului de catre directie, in vederea efectuarii mentiunilor necesare in Registrul national pentru adoptii.
Multumesc , asta citisem si eu . Adoptia a avut loc acum 26 de ani iar copilul nu mai este copil , deci nu mai este sub tutela cuiva ( cel putin asa am interpretat eu ). In plus tatal care a semnat atunci acordul pt adoptie nu mai traieste , este decedat de 2 ani . Sincer inca nu sunt lamurita daca aceasta adoptie se poate anula si daca baiatul poate cere dreptul la mostenire dupa tatal natural dar cat de cat mi-am linistit prietena ca nu o sa aiba parte de proces pana nu obtine baiatul anularea adoptiei . Ma intreb daca ea poate deschide intre timp actiune pt eliberare certificat mostenitor dupa sotul defunct sau in acest caz trebuie sa astepte sa se rezolve problema acelui copil care a fost dat spre adoptie ?
Oricum va multumesc tuturor pentru interesul si ajutorul acordat !