avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitor aparut din senin dupa decesul sotului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitor aparut din senin dupa decesul sotului

Am o prietena careia i-a murit sotul acum 2 ani . Din casatoria lor a ramas un baiat care este in prezent student . Nu a obtinut inca certificat de mostenitor dar s-a trezit la usa cu un tanar de 27 de ani care sustine ca fostul ei sot este tatal lui . Ea nu stia de asa ceva si tanarul i-a adus un act , datat cu 3 ani inainte de casatoria lor , act in care se specifica ca tatal lui (respectiv sotul prietenei mele ) a semnat infierea lui de catre sotul de atunci al mamei lui . El cere acum sa se deschida actiune succesorala si doreste sa faca si el parte la mostenire . Va rog sa ne lamuriti daca este posibil asa ceva ? Practic el este deci copilul sotului prietenei mele dar a fost dat spre infiere altcuiva .
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2011
gabriella1065, utilizator
Doamna, sunt foarte putine sanse sa anuleze adoptia. Ca o aproximare, acestea tind spre zero.
Prietena dvs. nu poate fi tarata intr-un proces inca, pentru ca baiatul respectiv nu are nicio calitate.
Deci, numai dupa ce baiatul va termina procesul acela, si daca il castiga va incepe un proces cu prietena dvs.
Deci acum, prietena dvs. este la capitolul "drobul de sare".
GabrielaA a scris:

Doamna, sunt foarte putine sanse sa anuleze adoptia. Ca o aproximare, acestea tind spre zero.
Prietena dvs. nu poate fi tarata intr-un proces inca, pentru ca baiatul respectiv nu are nicio calitate.
Deci, numai dupa ce baiatul va termina procesul acela, si daca il castiga va incepe un proces cu prietena dvs.
Deci acum, prietena dvs. este la capitolul "drobul de sare".

=D> Multumesc mult , o sa-i arat astazi mesajul d-voastra sa o linistesc ! Nu mi-a relatat in totalitate discutiile dintre ei si nu stiu ce a putu sa-i spuna sa o speria asa tare . Ea este o fire destul de puternica si m-a mirat reactia ei , de aceea am apelat la domniile voastre !
Ultima modificare: Miercuri, 9 Februarie 2011
gabriella1065, utilizator
Daca ar exista un motiv de nulitate a adoptiei, acest motiv trebuie cautat in prevederile legale ale legii adoptiei in vigoare la momentul incheierii actului de adoptie. Intre timp, legea adoptiei s-a motificat, disparand institutia adoptiei cu efecte restranse.
Legea nr. 273/2004 privind adoptia, actualizata, prevede urmatoarele:

Art. 54. - Adoptia inceteaza prin desfacere sau ca urmare a declararii nulitatii acesteia.
Art. 55. - Adoptia se desface in cazul prevazut la art. 7 alin. (3) lit. a) - boli psihice, handicap
Art. 56. - (1) Adoptia este nula, daca a fost incheiata in alt scop decat cel al ocrotirii interesului superior al copilului sau cu incalcarea oricaror conditii de fond sau de forma prevazute de lege.
(2) Cu toate acestea, instanta va putea respinge cererea de declarare a nulitatii adoptiei, daca va constata ca mentinerea adoptiei este in interesul celui adoptat.
Art. 57. - Actiunea in declararea nulitatii adoptiei apartine oricarei persoane interesate. Dupa dobandirea de catre adoptat a capacitatii depline de exercitiu, actiunea apartine numai acestuia.
Art. 58. - (1) Cauzele privind declararea nulitatii adoptiei se judeca cu citarea:
a) adoptatorului sau, dupa caz, a familiei adoptatoare;
b) adoptatului care a dobandit capacitate deplina de exercitiu;
c) directiei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului sau, in cazul adoptiilor internationale, a Oficiului.
(2) Copilul care a implinit varsta de 10 ani va fi intotdeauna ascultat.
Art. 59. - (1) In situatia incetarii adoptiei ca urmare a declararii nulitatii acesteia, adoptatul redobandeste numele de familie avut inainte de incuviintarea adoptiei.
(2) Parintii firesti ai copilului redobandesc drepturile si indatoririle parintesti daca instanta nu decide instituirea tutelei sau a altor masuri de protectie speciala a copilului, in conditiile legii.
Art. 60. - Hotararile judecatoresti privitoare la nulitatea adoptiei, ramase irevocabile, se comunica Oficiului de catre directie, in vederea efectuarii mentiunilor necesare in Registrul national pentru adoptii.
Popa Elena a scris:

Daca ar exista un motiv de nulitate a adoptiei, acest motiv trebuie cautat in prevederile legale ale legii adoptiei in vigoare la momentul incheierii actului de adoptie. Intre timp, legea adoptiei s-a motificat, disparand institutia adoptiei cu efecte restranse.
Legea nr. 273/2004 privind adoptia, actualizata, prevede urmatoarele:

Art. 54. - Adoptia inceteaza prin desfacere sau ca urmare a declararii nulitatii acesteia.
Art. 55. - Adoptia se desface in cazul prevazut la art. 7 alin. (3) lit. a) - boli psihice, handicap
Art. 56. - (1) Adoptia este nula, daca a fost incheiata in alt scop decat cel al ocrotirii interesului superior al copilului sau cu incalcarea oricaror conditii de fond sau de forma prevazute de lege.
(2) Cu toate acestea, instanta va putea respinge cererea de declarare a nulitatii adoptiei, daca va constata ca mentinerea adoptiei este in interesul celui adoptat.
Art. 57. - Actiunea in declararea nulitatii adoptiei apartine oricarei persoane interesate. Dupa dobandirea de catre adoptat a capacitatii depline de exercitiu, actiunea apartine numai acestuia.
Art. 58. - (1) Cauzele privind declararea nulitatii adoptiei se judeca cu citarea:
a) adoptatorului sau, dupa caz, a familiei adoptatoare;
b) adoptatului care a dobandit capacitate deplina de exercitiu;
c) directiei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului sau, in cazul adoptiilor internationale, a Oficiului.
(2) Copilul care a implinit varsta de 10 ani va fi intotdeauna ascultat.
Art. 59. - (1) In situatia incetarii adoptiei ca urmare a declararii nulitatii acesteia, adoptatul redobandeste numele de familie avut inainte de incuviintarea adoptiei.
(2) Parintii firesti ai copilului redobandesc drepturile si indatoririle parintesti daca instanta nu decide instituirea tutelei sau a altor masuri de protectie speciala a copilului, in conditiile legii.
Art. 60. - Hotararile judecatoresti privitoare la nulitatea adoptiei, ramase irevocabile, se comunica Oficiului de catre directie, in vederea efectuarii mentiunilor necesare in Registrul national pentru adoptii.

Multumesc , asta citisem si eu . Adoptia a avut loc acum 26 de ani iar copilul nu mai este copil , deci nu mai este sub tutela cuiva ( cel putin asa am interpretat eu ). In plus tatal care a semnat atunci acordul pt adoptie nu mai traieste , este decedat de 2 ani . Sincer inca nu sunt lamurita daca aceasta adoptie se poate anula si daca baiatul poate cere dreptul la mostenire dupa tatal natural dar cat de cat mi-am linistit prietena ca nu o sa aiba parte de proces pana nu obtine baiatul anularea adoptiei . Ma intreb daca ea poate deschide intre timp actiune pt eliberare certificat mostenitor dupa sotul defunct sau in acest caz trebuie sa astepte sa se rezolve problema acelui copil care a fost dat spre adoptie ?
Oricum va multumesc tuturor pentru interesul si ajutorul acordat !
"Ma intreb daca ea poate deschide intre timp actiune pt eliberare certificat mostenitor dupa sotul defunct sau in acest caz trebuie sa astepte sa se rezolve problema acelui copil care a fost dat spre adoptie ?"

doamna sa faca ce are de facut cu succesiunea fara a tine cont de acel baiat, cu care nu are in momentul asta nicio legatura

Alte discuții în legătură

adoptia cu efecte restranse si succesiunea- consecinte CRISTINAKACSO CRISTINAKACSO Buna ziua , Cine ma poate ajuta cu un raspuns? Am fost adoptata de catre bunici la varsta de 10 ani iar pe actul de adoptie scrie ca sunt adoptata cu efecte ... (vezi toată discuția)
Ce fel de adoptie s-a facut? abby abby O persoana a fost adoptata dupa ce a implinit 14 ani , de care fratele tatalui firesc , in anul 1957 . A ramas valabil certificatul de nastere al adoptatului ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara retroactiva si drept de mostenitor pentru copil din afara casatoriei Livia Costescu Livia Costescu Sotul meu are un copil,in varsta de 22 ani rezultat dintr-o relatie anterioara casatoriei noastre. Desi l-a recunoscut, nu a platit pensie alimentara ... (vezi toată discuția)