avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren vandut de 2 ori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren vandut de 2 ori

tata a achizitionat un teren extravilan in localitatea in care locuieste , prin act de vanzare cumparare dar nu a facut intabularea . in tot acest timp el a platit impozit pe acest teren.in urma cu cateva zile afost anuntat de la primarie ca terenul a fost revandut si ca actualul cumparator a facut si intabularea. al cui este acum terenul?
Cel mai recent răspuns: bcpi , utilizator 10:58, 21 Februarie 2011
avocat_deliachirila a scris:
Ideea este ca intai se analizeaza titlurile celor doi : cine a dobandit de la adevaratul proprietar , actul prin care s-a dobandit, pentru ca s-ar putea de ex. ca celalat sa nu fi dobandit bunul de la adevaratul proprietar.

Este destul de clar ca a dobandit de la adevaratul proprietar, intabularea se face numai pe baza unui act emanand de la proprietarul inscris si numai cu act autentic. Diferenta intre cei doi cumparatori nu sta in calitatea actului sau in vanzator, ci doar in momentul intabularii. In acest caz, are proritate cel inscris in CF.
sustin parerea colegilor : prioritate are cumparatorul care si-a inscris primul dreptul de proprietate in CF
Doua intrebari - cind s-a facut intabularea si unde se afla imobilul.
Si inca o intrebare: cum a putut cumpara prin act notarial fara sa faca intabularea???
Cziffra_virgil a scris:

Intabularea in cartea funciara este constitutiva de drepturi. Asa cum s-a aratat, acela care a intabulat terenul este proprietarul deplin al acestuia. Trebuie insa vazut daca intabularea este legala si puteti consulta un avocat pentru a verifica acestea.In privinta tatalui Dv. el poate solicita in instanta despagubiri privind prejudiciile care i-au fost aduse prin aceasta fapta a vinzatorului.

Inscrierea in cartea funciara se face pentru opozabilitate, NU este constitutiva de drepturi. Se pot solicita date privind imobilul si proprietarul de la Oficiul (Biroul) de cadastru si publicitate imobiliara de la locul situarii imobilului pentru a afla cum s-a facut intabularea dreptului de proprietate. Daca intradevar constatati ca cel care a facut intabularea este pe acelasi amplasament cu dvs. sau chiar a cumparat tot de la vanzatorul dvs., puteti promova o actiune in instanta. Se poate si o actiune in rectificare a cartii funciare in sensul in care sa se dispuna de catre instanta intabularea dreptului de proprietate in favoarea dvs.
De ce nu incercati si dvs sa depuneti un dosar de intabulare a dreptului de proprietate la Biroul de cadastru si atunci vi se va confirma daca sunteti pe acelasi amplasament. In aceasta situatie dosarul dvs va primi respingere si veti avea calea plangerii impotriva incheierii.
Instanta este cea care trebuie sa decida indiferent de ce solutie alegeti.

Alte discuții în legătură

Cumparare teren koeni koeni A-si vrea sa cumpar un teren extravilan (800 mp). Avem contract de vanzare-cumparare scris cu mana cu martori! Care sunt pasi de urmat ca sa nu am probleme ... (vezi toată discuția)
Etse obligatoriu sa am releve pentru a vinde un teren cu cladire? stelutanicoleta stelutanicoleta buna seara! urmeaza sa vand o proprietate, imobil teren cu casa pe el. Am carte funciara, cadastru . Mi-a zis cineva ca trebuie releve. Trebuie neaparat? o sa ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate teren extravilan RamonaIsar RamonaIsar Ce trebuie facut in situatia urmatoare: acum 10-12 ani, tatal meu a facut o chitanta la primarie intre el si o a doua persoana de la care a cumparat o anumita ... (vezi toată discuția)