avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prelungirea mãsurii arestãrii preventive
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prelungirea mãsurii arestãrii preventive

Credeţi că se justifică prelungirea măsurii arestării preventive numai pentru gravitatea faptei săvârşite de inculpat, gravitate care este sancţionată cu o pedeapsă privativă de libertate mai mare de 4 ani?
Odată ce este luată măsura arestului preventiv, instanţele - la fiecare cerere de înlocuire a acestei măsuri cu o altă măsură preventivă - resping cererea şi menţin arestul pe motivul gravităţii faptei deşi în practica CEDO se arată că instanţele nu pot prelungi arestul preventiv (până la moarte, spunea cineva...:D ) doar pe acest considerent, ci trebuie să ţină seama şi de alte motive, că asupra procesului penal ar plana unul din următoarele pericole: pericolul de distrugere a probelor de către inculpat, pericolul ca acesta să nu se mai prezinte în faţa instanţei, pericolul influenţării martorilor, în general pericolul de a impieta în vreun fel buna desfăşurare a procesului penal.
Art. 148 alin. 1 lit.f C.pr.pen. prevede 2 condiţii care trebuie îndeplinite cumulativ la luarea măsurii preventive, precum şi la fiecare termen de judecată la care se face o cerere de revocare/înlocuire a măsurii, precum şi la termenele de judecată în care se pune în discuţie legalitatea menţinerii arestului preventiv.
Instanţele fac o confuzie însă între pericolul concret pe care l-ar prezenta inculpatul pentru ordinea publică şi pericolul generat de chiar infracţiunea săvârşită....;) Păi dacă nu ar fi prezentat un pericol săvârşirea infracţiunii, aceasta nu ar mai fi fost incriminată şi pedepsită!:D
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:09, 14 Noiembrie 2021
Este vorba despre trafic de droguri privind o cantitate infimă de câteva grame de cannabis, cu avocat ales de la inceput, cu cereri de liberare provizorie sub control judiciar respinse, cu mai multe încheieri prin care instanţa de fond a admis înlocuirea măsurii cu măsura de obligare de a nu părăsi localitatea, dar în recursul MP, CA a admis, de fiecare dată, recursul şi a casat încheierea, menţinând starea de arest.
CEDO nu face diferenţieri în ceea ce priveşte tipul de infracţiune sau gravitatea infracţiunii când s-a pronunţat în mod constant ca instanţele să aibă în vedere, la momentul discutării menţinerii stării de arest, nu numai gravitatea faptei ci să stabilească dacă asupra procesului penal planează cel puţin unul din următoarele pericole care trebuie dovedite concret în fiecare cauză în parte: pericolul de săvârşire a unor infracţiuni, pericolul de distrugere a probelor, riscul presiunii asupra martorilor, pericolul de dispariţie a inculpatului sau pericolul de tulburare a ordinii publice.
Art. 5 paragraf 3 teza ultimă din Convenţie dispune că „punerea în libertate poate fi subordonată unei garanţii care să asigure prezentarea persoanei în cauză la audiere”, astfel că înlocuirea acestei măsuri cu o altă măsură preventivă ar fi justificată.;)
Ai dreptate Cora.Presupun ca e vorba de CA Bucuresti.
La Bucuresti practica pe substante interzise este constanta.
Cantitatea detinuta de inculpat este relativ redusa dar depinde de intregul probatoriu din dosar.Daca rezulta ca inc a efectat mai multe vanzari nu o sa-l puna liber prea repede.
Problema este ca dupa ce ii pune liberi ei se sustrag de la executarea pedepsei si de aceea instantele procedeaza asa.
Pe de alta parte, instantele se tem sa nu isi schimbe declaratiile pt a scapa de pedeapsa.
In general doar art 6 paragraful 1 din CEDO tine atunci cand durata detentiei e indelungata.In general, cand durata detentiei preventive atinge 1 an de zile poate fi pus liber.
O problema dupa emiterea mandatului de arestare preventiva este aceea ca trebuie sa arati temeiurile care justifica revocarea sau inlocuirea masurii preventive a arestarii.De aceea, singurul aspect relevant poate fi durata indelungata sau excesiva a arestarii preventive.

Daca a facut o singura vanzare si inc nu e recidivist poti scoate suspendare conditionata daca se aplica art 16 din Legea 143.E exact ce spuneam mai sus.
Daca nu se aplica art 16 e rau, mai ales daca nu ai circumstante atenuante.
Ideea este ca daca va fi condamnat la o pedeapsa cu executare nu va fi pus liber.

avocat Claudiu Lascoschi
Când instanţa de fond a admis cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi ţara, cred că şi-a făcut o părere cu privire la soluţia ce o va pronunţa în dosar. Singura viabilă în acest caz fiind condamnarea cu supendarea executării pedepsei.....;)
Eu cunosc un caz in care dupa ce mai multi inc au fost pusi in libertate.Le-au fost aplicate pedepse de m-au mirat si pe mine.L-am asistat pe unul in faza de urmarire penala si m-a solicitat in recurs pt amanare.Am intrat intr-un termen pt doar pt amanare la ICCJ si erau disperati.Nu intotdeauna ceea ce pare se va intampla.Intrucat nu ne-am inteles, ulterior a platit o caruruta de bani unui alt avocat ( cu relatii) si ... nimic.
I-am prezis ca nu scapa si asa a fost.Stiam ceva esential.
E bine sa fi atenta si sa nu te culci pe o ureche.Daca nu lamuresti cauza sub toate aspectele rezultatul poate fi incert.Eu nu am patit surprize neplacute dar sunt mereu atent.;)

avocat Claudiu Lascoschi
Bună ziua este vorba de fratele meu este arestat preventiv de 2 luni pt trafic de droguri.din câte știu e acuzat trafic international 9 grame canabis si 0.31 cocaina .plus ca are 4 denuti de la 4 persoane ca a cumpărat de la el.a mers pe recunostere,nu e recidivist, cazier curat 2 copii sub întreținere angajat de 17 ani la drumuri și poduri soția lui are o boala cronica care nu se poate ocupa intotalitatea, știu ca a făcut și 3 denuturi sa tragă la raspundere pe alți.ce o sa se întâmple are dreptu la o domiciliar. Din câte știu procurarea ar vrea acord de recunoastere dar cu executare din care avocatu a refuzat și q spus ca mergem pe procedura simplificata nu știu dacă ma pronunț bine.din câte știu i se face rechizitoriu și va fi trimis în judecata.judecata e la slobozia ialomita!are vreo șansă la domicilar.sau sa numai ne facem speranțe.o zi frumoasa a si sa mai găsit acasa 182 de grame 3 plante fără muguri fără nimic erau comandate după net

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Eu cunosc un caz in care dupa ce mai multi inc au fost pusi in libertate.Le-au fost aplicate pedepse de m-au mirat si pe mine.L-am asistat pe unul in faza de urmarire penala si m-a solicitat in recurs pt amanare.Am intrat intr-un termen pt doar pt amanare la ICCJ si erau disperati.Nu intotdeauna ceea ce pare se va intampla.Intrucat nu ne-am inteles, ulterior a platit o caruruta de bani unui alt avocat ( cu relatii) si ... nimic.
I-am prezis ca nu scapa si asa a fost.Stiam ceva esential.
E bine sa fi atenta si sa nu te culci pe o ureche.Daca nu lamuresti cauza sub toate aspectele rezultatul poate fi incert.Eu nu am patit surprize neplacute dar sunt mereu atent.;)

avocat Claudiu Lascoschi

Ultima modificare: Luni, 8 Noiembrie 2021
Korybetty123, utilizator

Alte discuții în legătură

Motive retinere pentru inselaciune? burgcrist burgcrist buna seara, imi puteti spune va rog frumos daca un acuzat, fara antecedente penale, care nu prezinta pericol social, a recunoscut fapta, a colaborat cu ... (vezi toată discuția)
Arestarea femeii gravide morebyte morebyte Am o speta si ma bat cu morile de vant, poate ma ajuta cineva ca de cateva zile tot caut si nu gasesc ceva concret desi toata lumea vorbeste ca exista. ... (vezi toată discuția)
Mandatul de arestare preventiva roxanafey roxanafey ce faci atunci cand masura arestarii preventive se sustine pe litera f art 148 cod procedura penala si procurorii nu probeaza aceasta masura cu nimic si totusi ... (vezi toată discuția)