zz-man a scris pe forumul de anul trecut cateva lucruri care cred ca va intereseaza pe toti:
Testarea psihologică scrisă se compune din 12 seturi de întrebări. Primele 9 sunt teste de inteligenţă/perspicacitate/atenţie/limba română etc., iar ultimele 3 sunt teste de personalitate. Trebuie să fiţi atenţi întrucât ele sunt contra timp. Fiecare set se compune din aproximativ 10 întrebări. Înaintea acestora este o întrebare demonstrativă. Mai concret vi se dă o întrebare rezolvată ca să ştiţi cum trebuie să completaţi. Spre exemplu sunt afişate 3 fotografii: în prima este un ceas ce arată ora 3, în a doua arată ora 6 iar în a treia indică ora 9. Evident că ce-a de-a patra fotografie pe care trebuie să o selectaţi va arăta ora 12. Fiecare întrebare are în general 4 variante de răspuns, una singură fiind cea corectă. În funcţie de dificultatea întrebărilor, timpul necesar pentru rezolvarea lor diferă. Sunt seturi de întrebări pentru care aveţi la dispoziţie 2, 3, 5, 7 sau 15 minute. Prin urmare trebuie să fiţi rapizi şi să gândiţi repede. Înainte de a se începe completarea unui set de întrebări, o doamnă psiholog vă relatează cum trebuie să completaţi, arătându-vă acel exemplu, iar apoi voi aveţi la dispoziţie să zicem 3 minute pentru a răspunde la cele 10 întrebări noi. Când spune să puneţi pixul jos aşa să faceţi.
Primul set de întrebări este alcătuit din figuri geometrice. Poate fi o mingiuţă ce coboară pe o scară în prima fotografie, în cea de-a doua mingea se află pe treapta a doua iar scara este inversată etc. Sau puteţi avea romburi incluse în pătrate parţial haşurate şi veţi alegea varianta următoare şirului logic.
Un al doilea set de întrebări poate privi nişte avioane. La aeroportul x sunt 7 avioane. Avionul a decolează cu două ore întârziere faţă de avionul b, care, la rândul lui decolează mai târziu faţă de c şi d …. Veţi răspunde la întrebări legate de ordinea de plecare a avioanelor.
Mai există şi seturi de antonime respectiv sinonime. Vi se dă un cuvânt iar apoi din 4 variante veţi alege sinonimul/antonimul lui. Astea sunt foarte rapide şi aveţi la dispoziţie doar 2 minute.
Apoi alt set are enunţ în genul ’’şoseta este pentru picior cum este mănuşa pentru: braţ, cap, cot, palmă’’.
Se trece ulterior la testele de raţiune, unde vi se dau nişte enunţuri urmate de mai multe variante de răspuns iar voi trebuie să puneţi varianta corectă:
Exempli gratia: Într-o localitate toţi locuitorii sunt agricultori cu excepţia unui singur om care este bibliotecar. Ion are multe cărţi.
A) Ion este agricultor.
B) Ion este bibliotecar.
C) Nu mă pot pronunţa.
Într-un joben sunt 120 de bile roşii, verzi şi galbene. 80 sunt roşii şi verzi iar 40 sunt galbene. Dacă ar fi să pariaţi 100 de dolari aţi paria pe cele verzi sau pe cele galbene?
O persoană aruncă o monedă de 10 ori în sus. Prima dată cade banul iar în următoarele 9 aruncări pică stema. Cel mai probabil în a 11-a aruncare va ieşi:
A) Stema;
B) Banul;
C) Nu mă pot pronunţa.
Într-o localitate cu 6000 de persoane izbucneşte o epidemie. Există două tratamente medicale. Dacă se aplică primul vor muri circa 200 de persoane iar restul vor fi salvate. Dacă se aplică al doilea este posibil să fie salvate toate persoanele, dar sunt şanse de 33% ca acest remediu să fie eficient. Pentru care veţi opta?
Un ultim set de întrebări este acela în care vi se dă un text, şi vi se pun întrebări din el, ca să se poată observa dacă l-aţi înţeles, dacă aţi priceput exprimarea autorului.
După toate aceste nouă seturi cu întrebări de gândire, urmează cele trei seturi importante cu întrebările de personalitate. Ex: vă place să călătoriţi în străinătate? Vă enervaţi uşor? Vă simţiţi bine în familie? Faceţi faţă stresului? etc… Cam fiecare din aceste 3 teste cuprinde în jur de 100-150 de întrebări. La primul răspunsurile sunt cu da şi nu şi va trebui să puneţi un x în căsuţa aferentă. La următorul sunt 6 variante de răspuns:
A) Mi se potriveşte foarte mult;
B) Mi se potriveşte mult;
C) Mai degrabă mi se potriveşte;
D) Mai degrabă nu mi se potriveşte;
E) Nu mi se potriveşte;
F) Nu mi se potriveşte deloc.
La cele 9 teste privind perspicacitatea timpul este crucial şi nu se admit derogări. Prin urmare vor rămâne şi întrebări necompletate. Să nu intraţi în panică dacă se va întâmpla acest lucru. E aproape imposibil să răspundeţi la toate întrebările, căci nu sunteţi calculatoare. În schimb la cele de personalitate, deşi teoretic există limită de timp, s-ar putea să se aştepte completarea lor până la final întrucât trebuie să vadă ce personalitate aveţi (nu mai ştiu sigur). În funcţie de acestea 3 se va desfăşura următoarea probă – testarea orală. Practic unele dintre întrebări sunt reluate sub alt enunţ la interviu ca să verifice probabil sinceritatea şi să se lămurească mai bine. Să aveţi mare grijă în legătură cu ce veţi răspunde. În fine, nu sunt psiholog şi nu ştiu cum se corectează sau cum se interpretează răspunsurile. Eu vă recomand să faceţi exerciţii de inteligenţă inspirându-vă din ce găsiţi pe net, ca să vă obişnuiţi creierul să gândească rapid. Întrucât în sală la proba scrisă este şi psihologul ce vă va examina la proba orală, vă recomand să aveţi o atitudine decentă, fără pufăieli, mârâieli, bombăneli sau mai ştiu eu ce. Ar fi păcat să vă observe din sală şi să vă ţină minte ca fiind o persoană instabilă şi rebelă.
Nu vă dau niciun sfat în legătură cu modalitatea de completare. Sincer, nici eu nu ştiu pe ce pun ei bază întrucât nu am cunoştinţe psihologice. Am considerat că e important să aveţi o idee despre cum va decurge această testare, întrucât nu cunoaşteţi nimic despre ea, informaţiile lipsind. Nu seamănă cu cea de la INM şi nu ştiu dacă e înţelept să vă luaţi după acele grile. În martie 2010 au picat 10 persoane la aceste teste, iar în urma contestaţiilor au fost admişi toţi candidaţii. Vă doresc mult succes şi fie ca toţi să treceţi mâine de prima probă!
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...