avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale consultanta
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

consultanta

buna, nu am fost pe la voi de mult timp, acum insa am o intrebara:am o firma de consultanta pentru afaceri,iar baroul din judet a depus plangere impotriva ei, care ulterior s-a transformat in plangere impotriva mea, ca pers fizica.Pentru ca sunt consilier juridic la acetsta firma, si am reprezentat ca pers fizica un membru al familiei mele, au sarit pe capul meu ca fac avocatura clandestina.
ce credeti, ce ar trebuii sa fac? mie imi vine sa nici nu raspund la plangerea formulata.Mi se pare o porcarie si o nedreptate uriasa.
Voi aveti probleem, cei care aveti firme?precizez inca o data ca este o firma de consultanat pt afaceri, nu cons juridica.Nu apare cuvantul juridic nici in reclame, nici pe firma, nici unde.
Cred ca nu s-a inteles procura judiciara data persoanei nu firmei, sunt intutot de acord ca repreyentarea sa fie corecta si legala .
Colegial am fost in situatia sa nu vad faptul cum delegatiile unor colegi avocati nu erau in regula si in nici un cay nu m-am folosit de acest fapt, fara sa-mi prejudiciez societatea care o reprezentam .
Si nu oricine a terminat drept stie drept, in opinia mea trebuie sa ai talent .
Improvizatii legale se pot gasi oricind, AVLIL la intrebarile puse, dar nu vreau sa dau solutii pe acesta problema ca sa nu dau idei unora.
inlusiv avocatii pot sa isi asiste rudele pana la gradul IV in fata instantelor de fond fara procura sau delegatie. deci u atat mai mult Dvs., care v-ati reprezentat o ruda, aveati dreptul sa o asistati fara a fi considerati ca exercitati avocatura clandestin.

cred ca trebuie ca solutia sa fie neinceperea urmarii penale. totusi mergi la audieri si du-le politistilor legea, inclusiv pe a avocatilor ca sa nu ai surpriza unui exces de zel care se repata si la nivelul politiei.

cine se poate reprezenta, poate si sa reprezinte. iar la persoane juridice se cere doar capacitatea speciala de exercitiu. dei si soietatea comerciala poate reprezenta cu procura daca indeplineste conditiile de capacitatea speciala.

eu am reprezentat in instanta o societate comerciala ce avea procura. mi s-a invocat exceptia lipsei capacitatii, am demonstrat ca aveam capacitatea ceruta de lege si am castigat fara probleme. la multe instante chiar!

cred ca trebuie sa privim dincolo de margimea foii de hartie...
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2008
Admin, administrator
Am inteles ca procura era data unei persoane fizice, de unde se intelege contrarul? Din simplul fapt ca am dat un alt exemplu de procura defectuoasa? :O

In cazul in care adversarul tau in justitie nu este reprezentat legal, tot ce se intampla in dosar poate fi anihilat, intr-o cale de atac, chiar de cel reprezentat defectuos. Asa incat, in toate cazurile de gen, nu vad cum sa nu invoci aceasta exceptie, pentru ca numai prin neinvocarea ei iti prejudiciezi reprezenattul, prin lasarea la mana partii adverse a unor evenimente legale.
Consider ca nu exista situatii in care sa poti trece peste fara sa prejudiciezi, macar eventual, partea pe care o reprezinti.

Societatile comerciale au voie sa faca un lucru in limita capacitatii speciale de exercitiu; conform legilor in vigoare, reprezentarea in instanta e un serviciu juridic ce se face exclusiv de persoane fizice. Conform legii 51 modificata in 2004, servicii juridice nu mai pot constitui obiect de activitate al niciunor societati comerciale, asa incat capacitatea lor speciala nu poate include si reprezentare in instanta si prestare de servicii juridice.
In aceste conditii, drum bun! acestor incercari care sunt, azi, ilegale.
In cazul dat de tine, ceva e putred, caci nu e vorba despre capacitatea ta, ci a societatii... asa incat, nu stiu ce sa spun, caci tu te referi la capacitatea ta. Dar reprezentai o societate care nu avea capacitate de exercitiu in acest domeniu. :P Asta asa, dincolo de marginea foii, dar nu dincolo de scopul legii.
Poate nu am prezentat situatia chiar bine, ceea ce a condus la neintelegeri.Deci, voi incerca sa clararific putin lucrurile:
1sunt consilier juridic si llucrez la o firma de consultanta in afaceri, management +secretariat, si nu de cons.juridica
3.am avut in familie o problema, si am reprezentat in calitate de pers.fizica pe membrii familiei dar am avut procura speciala
5.domnului coleg-avocat, stiind ca firma de consultanat e a mea, si ca eu sunt consilier juridic, nu i-a convenit
a depus palngere la pol pentru ca eu al firma mea fac avocatura clandestina
6.procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale
7.domnul coleg a depus contestatie la rezolutia data
8.am termen sa depun intampinare
9.mi se pare o porcarie
Idei?#-o
Da, aratati ca nu are a face nimic marul cu para, ca sunt lucruri diferite, ca faptul ca sunteti jurist a dus la reprezentarea familiei in litigii, ca nimic nu a avut legatura cu firma.
Nu uitati: ei trebuie sa dovedeasca faptul ca ati incheiat, prin firma, contracte care sa includa asistenta juridica. Ei trebuie sa dovedeasca si faptul ca ati fost platit cu acte.
Ei trebuie sa cheme martori si solicitati sa dovedeasca ca si alte persoane in afara de familie au fost reprezentate, caci asta nu ajunge pentru a arata continutul infractiunii.
Daac deja sunteti in instanta, trebuie sa combateti in functie de motivarea procurorului, asa incat nu va pot da idei la obiect, ca n-o stiu.
Ei trebuie sa arate intentia dv. de a desfasura, avand un caracter continuu, avocatura clandestina. Faptul ca v-ati reprezentat (in acelasi dosar in in cateva cu legatura) familia nu inseamna ca v-ati facut o profesie din asta.
Depuneti plangere pe denunt calomnios, mai taie din avant. ;) Cereti daune materiale si morale.

Alte discuții în legătură

Reprezentarea persoanelor fizice de catre consilierul juridic! corinuta corinuta As dori sa afl in ce masura se poate reprezenta in instanta o persoana fizica de catre un cons. juridic, in conditiile in care acea persoana nu este ruda cu ... (vezi toată discuția)
Reprezentare in instanta leusan leusan O persoana care este licentiat in drept in caliate sot, (nu este avocat,ci jurist )sa-si reprezinte sotia in instanta la dezbaterea unei mosteniri, si sa ... (vezi toată discuția)
Un ong poate asigura asistena juridica membrilor sai ? negreanalina negreanalina Un ONG care are angajat consilier juridic, poate asigura consultanta si reprezentare juridica membrilor inscrisi in acel ONG , la solicitarea acestora . (vezi toată discuția)