avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesirea din indiviziune

in urma decesului tatalui meu am dobandit o cota parte dintr un imobil din Buc. si specific ca mai am o sora de asemenea mostenitoare si mama bineinteles.Am cerut in instanta iesirea din indiviziune dar eu in ultimii ani am construit un etaj deasupra imobilului din care am mostenit o parte.Intrebarea mea este daca o sa se tina cont de faptul ca este construit de mine si bineinteles daca o sa m i se retribuie.
Care mostenire? Dupa cine, ca inca nu a murit cel care o lasa!
Copiii nu au niciun drept asupra bunurilor parintilor si nici parintii asupra bunurilor copiilor. Sunt destul de clara? Nu puteti renunta la mostenire ca inca nu exista mostenire, nu aveti, deci, la ce renunta. Puteto renunta ;la mostenire abia dupa decesul mamei. Pana atunci, e casa mamei dv.
Dupa moarte, mama dv. poate sa va lase ori 30 de case ori nimic mostenire. E bunul ei, e dreptul ei, se poate spala cu el pe cap fara sa-i ceara nimeni socoteala.

In ceea ce priveste partea dv. din constructie, asa cum va exprimati, o sa aveti tare mult de furca in instanta daca vreti sa va obtineti dreptul. Va fi greu sa aratati ca acea constructie a fost facuta cu acordul proprietarei sau va fi usor daca proprietara sta acolo. In functie de asta, in afara de valoarea materialelor, mai mult nu obtineti. Asa spune legea, sa fii atent pe unde construiesti, nu sa faci case pe terenurile sau completari la imobilele altuia si apoi sa ceri despagubiri!
De aia va spun: nu aveti sanse mari, intelegeti-va cu mama. Trebuie sa intelegeti ca, cel putin in parte, platiti pentru lipsa de diligenta.
Partea dv. din constructie nu e a dv., e a mamei. Ale dv. sunt numai materialele din ea... tot ce se lipeste la bunul principal, fiind accesoriu acestuia, apartine proprietarului bunului principal. Deci: ce ati construit dv. e al mamei, nu al dv. Asa zice legea.

:offtopic: Editare ulterioara: desi clarifica unele aspecte privitoare la constructorul de buna sau de rea-credinta si lamureste intinderea drepturilor in aceste cazuri mult mai amplu decat alte mesaje... eram convinsa ca cineva, doar pentru ca nu-i place situatia expusa, ii va da vot negativ in sensul ca nu serveste discutiei. :D
Din pacate insa, parerea expusa nu este atat a mea cat a legii, asa incat, nu stiu cum, la nevoie, ii veti putea da si legii acelasi vot negativ.
Va doresc bafta!
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
AVLIL a scris:

Asa spune legea, sa fii atent pe unde construiesti, nu sa faci case pe terenurile sau completari la imobilele altuia si apoi sa ceri despagubiri!

Daca mama dumneavoastra a stiut de lucrarile pe carele faceati, v-a lasat sa investiti bani, pentru ca apoi sa profite de acest lucru platindu-va doar materialele (vorba lui avlil- cu toate ca se plateste si munca) se poate pune problema abuzului de drept. Respectiv drepturile subiective trebuie exercitate cu buna credinta si in scopul pentru care au fost recunoscute de lege. Or, este absurd sa se sustina ca dreptul de a invoca accesiunea a fost instituit pentru ca unii sa poata profita de semenii lor mai naivi, mai ales daca acesti semeni (ce cuvant frumos!) sunt proprii copii, fata de care buna-credinta nici macar nu ar mai trebui pusa in discutie.
Chiar si in aceasta varianta, avlil are dreptate, veti avea mari probleme daca nu va puteti intelege cu mama. Pentru motive care mie imi sunt obscure majoritatea instantelor nu prea iau in considerare situatiile concrete in care se poate produce abuzul de drept, judecand oarecum "in abstract" pricinile.
luizacostache a scris:

in urma decesului tatalui meu am dobandit o cota parte dintr un imobil din Buc. si specific ca mai am o sora de asemenea mostenitoare si mama bineinteles.Am cerut in instanta iesirea din indiviziune dar eu in ultimii ani am construit un etaj deasupra imobilului din care am mostenit o parte.Intrebarea mea este daca o sa se tina cont de faptul ca este construit de mine si bineinteles daca o sa m i se retribuie.
[/quot eu sunt proprietara pe partea mea si pt asta am cerut iesirea din indiviziune
va rog sa cititi atent problema inainte sa mi dati niste sfaturi care ma baga si mai mult in ceata,nu aveam cum sa cer iesirea din indiviziune pentru casa in care doar mama era proprietara,nu credeti?
NU vrea nimeni "sa va bage in ceata", aici toata lumea vrea sa va ajute, cu conditia sa cunoastem situatia dumneavoastra cat mai bine, lucru destul de greu fara acte in fata...
Imobilul a apartinut doar tatalui, sau a fost dobandit impreuna cu mama, in timpul casatoriei lor?

In cazul iesirii din indiviziune, la evaluarea totala a imobilului, normal ca se va tine seama de plusul de valoare pe care l-a primit acesta prin supra-edificare. Insa ce va zice toata lumea, nu va fi usor sa va dovediti dreptul daca nu aveti chitante. Se poate dovedi si cu martori, dar acestia trebuie sa-si aminteasca sumele platite si multe alte detalii pe care si dumneavoastra le tineti minte mai greu.

Alte discuții în legătură

Actiune legala - constructie ilegala pe un teren enjoythesilence enjoythesilence sunt mostenitorul tatalui meu decedat anul trecut. am deschis succesiunea pe proprietatile sale si sunt in curs de a o finaliza. printre proprietatile ... (vezi toată discuția)
Constructie casa pe terenul altui proprietar alinaiorgu alinaiorgu Buna seara, Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema:am construit casa pe terenul tatalui meu, deoarece am considerat ca fiind tata si fiica ulterior imi ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune adina42 adina42 va rog ajutati-ma in urmatorul caz: mama mea a semnat acum cativa ani iesirea din indiviziune de la mostestenirea casei parintesti cu curte si i-a lasat ... (vezi toată discuția)