avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1211 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Caderea lui Hosni Mubarak,ofera o portita pentru ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Caderea lui Hosni Mubarak,ofera o portita pentru expansiunea fundamentalismului islamic ?

Intr-o zona,nesigura,caderea unui conducator cu puternice radacini militare,de altfel ca si predecesorii sai,Gamal Abdel Nasser si Anwar El- Saadat,ultimul asasinat ,va crea vidul de putere necesar pentru accederea la putere a fundamentalismului islamic,reprezentat in Egipt prin cateva organizatii fundamentaliste,dintre care cea mai importanta este Fratia Musulmana,cu puternice stipendii din partea guvernului iranian ?
Cred ca aceasta intrebare este cea care la putine momente de la demisia lui Mubarak,la presiunea maselor se afla pe buzele tuturor conducatorilor lumii civilizate.
Interesanta este in acest sens si atitudinea maselor ,pe care in aparenta nu le intereseaza cine ar urma la putere,presiunile lor avand ca scop, doar renuntarea la putere a fostului presedinte.
Este demna de constatat si puterea armatei egiptene,la randul ei stipendiata de SUA,armata care in aparenta ,pe timpul derularii evenimentelor din Egipt,nu a avut o participare nemijlocita,ea multumindu-se sa ramana pe strazile oraselor egiptene importante doar pentru a descuraja avantul popular in producerea unor incidente.
Se vorbea si despre faptul ca aceasta asteptare ar fi avut ca obiect si luarea unei hotarari a liderilor militari egipteni cu privire la viitoarea lor sustinere la conducerea statului.
De asemeni trebuie mentionata lipsa de rezerve a statelor fundamentaliste,in principal a Iranului,in sustinerea unui eventual regim islamic.
Cred ca problema care se pune in acest moment este daca din nou puterea armatei va prevala,prin impunerea si sustinerea unui regim condus tot de un militar sau de catre actualul vicepresedinte,recent numit de presedintele deminsionat,Omar Suleimani.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:31, 13 Mai 2011
India, Singapore? Despre ce vorbim? Doriti sa insinuati ca acolo au fost "eradicate" traditia, obiceiurile “ancestrale” care “crucesc” pe unii? In India mai exista caste!!! Si vaca sfanta care intarzie si trenurile daca se nimereste sa-si faca “siesta” pe calea ferata!!!

Cipuri subcutanate: se vehiculeaza ideea de a fi implantate copiilor – impotriva rapitorilor (cu interese diverse). E o realitate! Ca parintii nu sunt de acord e cu totul alta discutie! Dar aceasta nu inseamna ca nu li se sugereaza!

Imi cer scuze public
Mi se parea aproape logic sa ne tutuim, avand in vedere (later edit: fosta) “lista de prieteni”. :(( :D Plus ca respectul pentru cineva nu consta in formule de politete – din contra, uneori putem folosi ironic “formulele de politete”. Dar pentru ca v-ati simtit ofensat imi cer scuze public.
Raportati, va rog, toate mesajele care vi se par ofensatoare la adresa dv – pentru ca nu am incercat sa va pun “in tastatura” ceea ce nu ati gandit, cum ati facut dv.
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
trope_doi, utilizator
Un singur amendament la cele afirmate anterior.
Sunt in istorie,sunt si in prezentul pe care il traim cu totii,multe organizatii,infiintate cu un scop legal,corect,miscari de eliberare,etc,care pe parcurs,unele intrate pe mainile unor persoane cu interese,in cazul de fata fundamentaliste, si-au cam schimbat"obiectul de activitate".
Daca aceste organizatii sunt stipendiate de tari precum Iranul,Siria,Libia,etc,nu cred ca mai sunt comentarii de facut.
@trope_doi
Imi cer scuze daca am inteles gresit ce sustineati, dar ati scris ca nu sunteti insensibila la crime, dupa care ati gasit o justificare a Hebollahului si Hamasului in ura fata de americani. Adica nimeni nu are voie sa generalizeze, cu exceptia organizatiilor teroriste. Intrebarea e simpla: n-au sau au scuza regimurile dictatoriale? Preferam Afganistanul actual (cu fermierii care se imbogatesc incet incet vanzandu-ne noua droguri) sau cel taliban? Si daca comparatia globalizarii cu Jihadul armat nu-l scuza pe cel din urma, de ce s-o mai facem? Si nici Gaddafi nu e un model de cumintenie..

In fine, intrebati de ce nu se intervine si in alte tari, de parca asta ar fi un argument contra interventiei din Afganistan. Dimpotriva, e un argument ca ar trebui sa fi intervenit si in Rwanda, si in Darfur, dar din cauza unor falsi pacifisti stangisti in sandale (apropo, The Guardian e mult prea de stanga pentru gustul meu:P), i-am lasat sa se macelareasca. Cum am spus, in fata atrocitatilor interne, ar fi trebuit sa intervenim. Altfel, Natiunile Unite raman o tribuna pentru dictaturile care ii conduc comitetele si Adunarea Generala prin forta numerelor. Libia a condus Comitetul pentru Drepturile Omului si Iranul a condus Comitetul pentru Drepturile Femeilor, daca va puteti imagina asa ceva.

Apoi, trebuie sa distingem si cultura nationala de cultura politica. Faptul ca indienii opresc trenurile pentru o vaca arata tocmai cat de adaptabila poate fi democratia! 600 de milioane de locuitori cu sute de limbi si zeci de religii merg la vot si isi aleg in pace primarii, si parlamentele regionale, si conducerea centrala. Va dati seama ce inseamna asta fara a fi nevoie sa apeleze la armata si sa se recurga la violente? In legatura cu castele, problema s-a atenuat, dar e vina de multe ori chiar a dalit-ilor care in loc sa voteze Congresul (partidul progresist dar cunoscut drept corupt), ii aduc la putere pe conservatorii hindusi. Oricum, daca indienii pot s-o faca, o vor putea face si arabii.

In privinta Irakului si sper a Afganistanului, cred ca comparatia cea mai adecvata este Japonia / Coreea de Sud. Din ocupatia americana s-au nascut in 50 de ani niste societati care acum sunt atat libere, cat si lidere in progresul social. S-ar putea sa-i ridice irakienii statuie lui Bush, aveti rabdare.
Siiiii... se pare ca e in curs de cadere si Gaddafi in Libia.

Care va fi urmatoarea: Yemen, Bahrein, Iran ?

Sau poate .... chiar China? Acum o luna nimeni nu si-ar fi imaginat ca incep si chinezii sa se miste..
trope_doi a scris:
Statele arabe nu vor “avea” niciodata o democratie asa cum o inteleg occidentalii

Sublinierea e ulterioara, pentru a accentua “diferenta de nuanta”

@eumarian a scris:
E un alt bigotism in forma soft sa decretezi ca arabii nu pot avea democratii
si mai apoi, @eumarian a scris:
Faptul ca indienii opresc trenurile pentru o vaca arata tocmai cat de adaptabila poate fi democratia!
(sublinierea imi apartine)
Altfel spus: ramane valabila chestiunea despre “cum inteleg occidentalii democratia” Vor avea democratii… dar nu cum inteleg occidentalii notiunea… :)


Se “misca” si iordanienii (desi, inca, nu e pe larg mediatizata “miscarea” ) Astept… Arabia Saudita si Emiratele…?
Ideea este: se “misca se misca” – dar in ce directie si… unde se vor opri?
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Casatoria cu un ceatatean pakistanez Gabriela Rafaela Gabriela Rafaela Buna ziua! Prietenul meu este din Pakistan si as dori sa stiu daca oficiem casatoria aici, in romania, la primarie, este recunoscuta in Pakistan sau in SUA ... (vezi toată discuția)
Justificarea interdictiei purtarii valului islamic in belgia rebecca lavinia rebecca lavinia incalcarea libertatilor religioase nerespectarea valorilor cultural-religioase (vezi toată discuția)