avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Caderea lui Hosni Mubarak,ofera o portita pentru ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Caderea lui Hosni Mubarak,ofera o portita pentru expansiunea fundamentalismului islamic ?

Intr-o zona,nesigura,caderea unui conducator cu puternice radacini militare,de altfel ca si predecesorii sai,Gamal Abdel Nasser si Anwar El- Saadat,ultimul asasinat ,va crea vidul de putere necesar pentru accederea la putere a fundamentalismului islamic,reprezentat in Egipt prin cateva organizatii fundamentaliste,dintre care cea mai importanta este Fratia Musulmana,cu puternice stipendii din partea guvernului iranian ?
Cred ca aceasta intrebare este cea care la putine momente de la demisia lui Mubarak,la presiunea maselor se afla pe buzele tuturor conducatorilor lumii civilizate.
Interesanta este in acest sens si atitudinea maselor ,pe care in aparenta nu le intereseaza cine ar urma la putere,presiunile lor avand ca scop, doar renuntarea la putere a fostului presedinte.
Este demna de constatat si puterea armatei egiptene,la randul ei stipendiata de SUA,armata care in aparenta ,pe timpul derularii evenimentelor din Egipt,nu a avut o participare nemijlocita,ea multumindu-se sa ramana pe strazile oraselor egiptene importante doar pentru a descuraja avantul popular in producerea unor incidente.
Se vorbea si despre faptul ca aceasta asteptare ar fi avut ca obiect si luarea unei hotarari a liderilor militari egipteni cu privire la viitoarea lor sustinere la conducerea statului.
De asemeni trebuie mentionata lipsa de rezerve a statelor fundamentaliste,in principal a Iranului,in sustinerea unui eventual regim islamic.
Cred ca problema care se pune in acest moment este daca din nou puterea armatei va prevala,prin impunerea si sustinerea unui regim condus tot de un militar sau de catre actualul vicepresedinte,recent numit de presedintele deminsionat,Omar Suleimani.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:31, 13 Mai 2011
Eu cred ca ultima intrebare scrisa de distinsa d-na "trope_doi" este cea care are cea mai mare importanta,cea referitoare la directia in care se indreapta tarile arabe.
Iordania,Egiptul,sunt tari unde influenta vestului a fost si este importanta,prin unele realizari la nivel organizatorico-administrativ unde stipendiile americane au ajutat in mod decisiv.
Nu este cazul sa mai reamintim,ca educatia tineretului s-a facut conform unor precepte ale unor state vest europene si ale SUA.
Dar la fel de mult,nu trebuie sa uitam,ca anumite tari,profund fundamentaliste au la randul lor influente si adepti,iar anumite tari cu astfel de regimuri,intreprind orice,inclusiv prin fonduri pentru a abate influenta occidentala.
Aici cred eu ca este problema reala si cand am initiat discutia la aceasta m-am gandit
eumarian a scris:

Siiiii... se pare ca e in curs de cadere si Gaddafi in Libia.

Care va fi urmatoarea: Yemen, Bahrein, Iran ?

Sau poate .... chiar China? Acum o luna nimeni nu si-ar fi imaginat ca incep si chinezii sa se miste..


Eu cred ca o sa cada regimul colonelului Gadaafi din Libia pentru ca a sosit timpul pentru asta .

O sa se prabuseasca si regimul lui basescu destul de curand, pentru ca americanii si-au dat seama ca trebuie sa apara o schimbare in regiune, mai ales ca basescu nu si-a tinut promisiunile fata de americani.
Vai, dar modul in care pica Gaddafi este extraordinar. Adica se tine strans cu mainile de scaun, se proclama martir la televizor si distribuie arme populatiei capitalei in speranta ca il vor apara de fortele opozitiei. Se spune ca a luat in calcul pana si divizarea Libiei intre el insusi si rebeli, doar ca rebelii au tot petrolul (care e moneda cu care si-a mentinut dictatura).

Culmea este ca ... va pleca si desi e dispus sa faca razboi civil in loc sa-si lase poporul liber, se pare ca nu se va ajunge acolo (la macel). Eu cred ca imaginea aceasta a dictatorului care refuza sa plece va ramane in istorie si poate acum chiar accelera valul revolutionar, pentru ca arata atat disperarea, cat si caducitatea unor asemenea conducatori.
eumarian a scris:
Se spune ca a luat in calcul pana si divizarea Libiei intre el insusi si rebeli, doar ca rebelii au tot petrolul (care e moneda cu care si-a mentinut dictatura).
Sublinierea imi apartine…

Adica… “moneda” despre care scriam cu ceva mesaje mai inainte si m-ati contrazis vehement?! :)
Sa mai comentez despre… pretul petrolului sau al combustibilului la… pompa?
trope_doi a scris:

Statele arabe nu vor “avea” niciodata o democratie asa cum o inteleg occidentalii
...
Adica… “moneda” despre care scriam cu ceva mesaje mai inainte si m-ati contrazis vehement?!
...
Sa mai comentez despre… pretul petrolului sau al combustibilului la… pompa?


Diana, exista cateva erori la dumneata:
a) Tweety e mascul nu femela, in ciuda faptului ca vorbeste pitigaiat si usor peltic si are gene lungi si e foarte dragalas;
b) eumarian nu este aceeasi persoana cu Sylvester motanul (col. Gaddafi e de fapt Sylvester deghizat in nabab arab)
c) Prin primavara lui1099 stra-stra-stra ...(etc) ...stra-bunicul lui Mordechai a asistat la o discutie purtata intre doi oameni educati din care primul era din Damasc iar al doilea din Nishapur. Amandoi se minunau de inapoierea barbarilor veniti din nord-vest, care-si ziceau cruciati si erau de parere ca niciodata armatele pornite din regatele taramurilor reci, umede si complet lipsite de educatie si cultura nu vor ajunge sa cucereasca vreun oras aflat sub obladuirea luminii drepcredinciosilor, inaltimea Sa Califul Al-Mustadhir. De asemenea amandoi erau de parere ca felul grosolan in care grohaiau barbarii este cu totul incompatibil cu gandirea filosofica, poezia ori muzica si ca aceste fiare primitive numite franci nu vor beneficia niciodata de o guvernare neputand fi condusi decat cu biciul, spanzuratoarea si caznele la stalp.
Stra-stra-stra ...(etc) ...stra-bunicul lui Mordechai, tot Mordechai si el si intamplator tot evreu, ar fi zambit auzind acestea si ar fi exclamat: Oy-Gevalt! (Nici macar Mordechai nu-si poate explica anacronismul acestei exclamatii a stramosului sau facuta intr-o idish "avant la lettre" :stunned: )
In acelasi an 1099 Ierusalimul era cucerit de cruciati iar dupa cateva sute de ani Damascul se mutase in "lumea barbara" "incompatibila cu democratia astfel cum e conceputa in occident" iar Parisul se mutase in lumea civilizatata a stiintei, culturii si muzicii.

Morala? Istoria ne joaca mereu cate o farsa si mereu trebuie sa ne amintim vorbele Ecleziastului ca victoria nu-i a celui curajos si nici bogatia a celui intelept ci toate sunt la voia intamplarii. Apoi, cu vorbele acestea in minte, ne vom consola mai usor cu ideea ca astazi cel mai puternic popor de pe planeta nu este urmasul asirienilor, cei care odata calcau omenirea sub rotile carelor lor de lupta si nici macar urmarul imperiului ridicat de maretul Temugin, cel care a cucerit intr-o viata de om mai mult decat oricare altul inaintea lui si caruia i s-a zis odata Gengis-han, ci al unui neam barbar de pe o insula mica si rece din nord pe care maretul Caius Iulius Cezar l-a scos din anonimat cucerindu-l.
Ultima modificare: Luni, 28 Februarie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Casatoria cu un ceatatean pakistanez Gabriela Rafaela Gabriela Rafaela Buna ziua! Prietenul meu este din Pakistan si as dori sa stiu daca oficiem casatoria aici, in romania, la primarie, este recunoscuta in Pakistan sau in SUA ... (vezi toată discuția)
Justificarea interdictiei purtarii valului islamic in belgia rebecca lavinia rebecca lavinia incalcarea libertatilor religioase nerespectarea valorilor cultural-religioase (vezi toată discuția)