avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Arestarea femeii gravide
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Arestarea femeii gravide

Am o speta si ma bat cu morile de vant, poate ma ajuta cineva ca de cateva zile tot caut si nu gasesc ceva concret desi toata lumea vorbeste ca exista.

Stie cineva vreo decizie interna sau a CEDO prin care sa se vorbeasca de o incompatibilitate a starii de arest in ce priveste femeia gravida?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:46, 15 Februarie 2011
morebyte a scris:

Am incercat sa axez cererile pe dreptul la viata si la un mediu sanatos, pe interzicerea torturii si a tratamentelor inumane, am incercat sa ma raportez mult pe conditiile de detentie asa cum reies din cele retinute in deciziile cedo recente,

fata de considerentele pe care le-ati enuntat dumneavoastra respectiv, fapta grava , este vorba de 208 cu 209 al 1 lit a...deci...apreciem, iar recidiva nu mai poate sta la baza luarii masurii ca si temei, mai mult acesta fiind intarit din feb 2010 de scundeanu vs romania.

Ca speta eu vad posibilitatea pe viitor a unei plangeri la Curtea Europeana pe deplin intemeiata. Stim foarte bine toti ca beciurile arestului sunt incompatibile cu tratamentele umane si cu mediul sanatos, iar restrictionarea accesului la toaleta prin solicitarea de fiecare data a permisiunii incalca practic fiind vorba si de o femeie inclusiv a intimitatii si o supune la un tratament sicanatoriu.


Eu sunt de acord cu dvs. sub anumite aspecte.
Fie vorba intre noi, cu privire la recidiva am invocat exceptii de neconstitutionalitate cu privire la recidiva ca si temei de arestare preventiva inca din anul 2000...
Pana la urma s-a modificat legea...

Recidiva nu constituie un temei de luare a masurii sau de prelungire a acesteia dar exista o problema cu pericolul public concret.
Cu alte cuvinte, daca ati putea dovedi ca persoana nu mai poate savarsi alte infractiuni in cazul in care va fi pusa in stare de libertate datorita starii de graviditate in care se afla ar trebui sa fie pusa in stare de libertate.
Depinde si in ce luna se afla.

Instanta trebuie sa puna in balanta apararea societatii de o infractuare care poate fi periculoasa intrucat ar putea savarsi noi infractiuni si situatia ei speciala si a copilului inca nenascut.Copilul este nevinovat de fapta mamei.
Sub acest aspect depinde de modul in care veti face sa se incline balanta...si de ce nu, talentul dvs. oratoric care poate avea un rol vital intr-o atare pledoarie...

Cat priveste conditiile de detentie, aceasta constituie o alta problema.
Este adevarat ca aceste conditii sunt apropiate de Euvul Mediu si nu neaparat de o societate care se vrea a fi civilizata.Sub acest aspect aveti dreptate.
Va trebui insa sa dovediti.

Daca o tine internata in infirmierie, acest lucru ar putea sa va strice apararea.

Cat priveste accesul la toaleta aveti din nou dreptate dar daca va fi internata in infirmerie va avea acces liber la toaleta.

Sper sa va fie de ajutor aceste aspecte obiective in apararea ce urmeaza sa o continuati.

avocat Claudiu Lascoschi
@r.gabi
se afla in stare de arest preventiv in cursul urmaririi penale deci nu poate fi transferata intr-un penintenciar, atunci chiar s-ar pronunta considerentul ca masura arestarii preventive este o anticipare a executarii unei pedepse.

@Claudiu Lascoschi ...problema ramane la liberul arbitru al judecatorului....:)
Daca se afla in faza de urmarire penala puteti sa puneti presiune acum.
Insa...transferarea in penitenciar nu ar constitui un considerent al anticiparii condamnarii sau al executarii pedepsei.

Incercati sa formulati separat o cerere de inlocuire a masurii arestarii preventive cu cea de a nu parasi localitatea daca...aveti delegatii...:)

Depinde foarte mult si modul in care pledati in fata instantei intrucat hotararile se pot pronunta si cu voturi.
Nu trebuie ca toti judecatorii sa fie de acord...
Daca doi dintre cei trei in recurs sunt de parere cu dvs. se poate spune ca ar exista sanse.;)

avocat Claudiu Lascoschi
ar fi bine daca am vedeam macar in 10 % din caile de atac in dosarele in care intram o opinie separata, din pacate foarte putini magistrati au puterea si rabdarea de a-si exprima o astfel de opinie in conditiile in care degeaba e unul care imbratiseaza varianta apararii in parte macar sau in totalitate cand majoritatea decide:)

Eu cred ca situatia medicala in cazul de fata, atata timp cat nu suntem in prezente unei infractiuni savarsite cu violenta sau care nu a pus in primejdie viata este superioara interesului societatii de nu o vedea la fata pe dna inculpata:)

ramane sa vadem maine(13.02) ce o sa fie...va tin la curent
Intre interesul societatii, pericolul concret pentru ordinea publica si viata unui copil nevinovat datorita unei mame care nu se poate abtine sa incalce legea penala exista un anumit echilibru...
Dar...va ziceam de balanta justitiei...

Alte discuții în legătură

Furt calificat stancel stancel am mai intrebat in forum dar nu am primit raspunsuri clare.Prietenul meu este inchis pentru furt calificat si a primit 29 de zile arest preventiv.Avocatul a ... (vezi toată discuția)
Prelungirea mãsurii arestãrii preventive Corina Capotã Corina Capotã Credeţi că se justifică prelungirea măsurii arestării preventive numai pentru gravitatea faptei săvârşite de inculpat, gravitate care este ... (vezi toată discuția)
Motive retinere pentru inselaciune? burgcrist burgcrist buna seara, imi puteti spune va rog frumos daca un acuzat, fara antecedente penale, care nu prezinta pericol social, a recunoscut fapta, a colaborat cu ... (vezi toată discuția)