avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Cand si in ce conditii se prescrie o datorie la o ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Cand si in ce conditii se prescrie o datorie la o firma de recuperare creante?

Buna ziua!
Am facut prin 2002 un imprumut la [EDITAT] pe numele meu, dar banii au fost utilizati de catre tatal meu, cu conditia ca el va plati ratele bancare. Am stat linistit in ideea ca el plateste, pana in 2007 cand am fost contactat de catre o firma de recuperare ca nu au fost platite ratele decat doar la inceput. I-am comunicat tatalui problema, urmand sa ia legatura cu ei, sa plateasca. Dar nu a platit. M-au cautat o perioada, nu am mai raspuns la telefon, comunicand de fiecare data tatalui meu sa ia legatura cu ei sa solutioneze problema. Mentionez ca eu ma mutasem din oras si ei nu au avut acces la adresa mea, pana de curand cand am primit o scrisoare la noua adresa ca sunt somat sa platesc, in caz contrar voi fi actionat in judecata cu executare silita. In respectiva scrisoare este stipulat si faptul ca respectivele creante au fost cesionate catre o firma irlandeza, iar firma de recuperare a fost desemnata de ei si nu de banca.
Stiu ca se prescrie in 3ani, asta insemnand ca din 2010 atoria a fost prescrisa. Dar este intrerupta daca incep plata? Si ce se intampla daca nu o platesc? Suma este relativ mare si nu imi permit.
Va multumesc mult!

p.s.: Cum credeti ca au facut rost de noua adresa? Ar fi avut acces la datele politiei sau la baza de date a altei banci?
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
ContSters20980, utilizator
Nu are nici o implicatie. Termenul prescriptiei ramane acelasi.
Mie nu imi este foarte clara treaba asta cu intreruperea prescriptiei.
O firma imi trimite o recomandata prin posta, eu o ridic si semnez de primire... asta inseamna ca am luat la cunostinta, ok si ce ? daca am luat la cunostinta inseamna ca recunosc suma datorata trecuta in acea instiintare ? Eu cred ca ar trebui ca intreruperea prescriptiei sa se faca atunci cand datornicul recunoaste datoria(sub orice forma).
Daca ar fi suficienta doar instiintarea ar insemna ca o data la 2.5 ani sa ti se trimita cate o hartie si nu se mai prescrie niciodata. Gresesc ?
astfel de comunicari din partea creditorului(notificari, somatii etc.) nu intrerup curgerea termenului de prescriptie.
In cazul unui contract de imprumut cu plata in rate succesive, cum sunt cele bancare, prescriptia curge pentru fiecare rata in parte, astfel ca veti avea siguranta prescriptiei numai dupa trecerea a minim 3 ani de la scadenta ultimei rate din graficul de credit. Altfel, s-ar putea considera prescrise numai ratele a caror scadenta a trecut de mai mult de 3 ani. Pentru diferenta puteti fi executat silit, chiar daca data ultimei plati a fost mai veche de 3 ani.
- nu o sa stiti niciodata daca este prescrisa sau nu daca nu faceti ceva...trebuie sa mergeti la ei.
-prescriptia poate interveni intr.un singur fel -daca creditorul nu a cerut suma respectiva prin anumite mijloace in ultimi 3 ani. vad ca asta ati inteles.
-dar trebuie sa stiti ca sunt multe posibilitati de a intrerupe presciptia, chiar daca dvs nu sunteti instiintat... poate ca au intreprins actiuni de executare silita inpotriva dvs dar fiind insolvabil au continuat cu scrisori si telefoane, urmand ca la o anumita perioada sa aiba grija sa nu intervina perimarea.
- exista posiilitatea ca intre timp in dosarul dvs sa fi aparut niste plati modice o data la cateva luni sa zicem.... plati care intrerup prescriptia de altfel.

Alte discuții în legătură

Prescriptie civil cu dosar penal legat de credit nevoi personale seppuku seppuku Buna seara! In iunie 2003, la insistentele sefului meu de la firma unde lucram, am luat un credit de nevoi personale pentru redresarea firmei. Seful a incheiat ... (vezi toată discuția)
Prescriptie datorie banca kriss77 kriss77 Buna ziua, am si eu o problema, in anul 2005 am cumparat in rate, cu buletinul, niste produse de la un magazin si mi s-a eliberat si un card. Am platit un ... (vezi toată discuția)
Prescrierea datoriei este intrerupta de notificarea de la executor? fotolist fotolist notificarea de la executor,poate intrerupe perioada prescriere datorie? (vezi toată discuția)