avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... casatorie religioasa musulmana-recunoscuta sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

casatorie religioasa musulmana-recunoscuta sau nu?

Buna ziua,
rog luminati-ma in urmatoarea situatie: in 1993 m-am casatorit (eu fiind cetatean roman) cu un cetatean libanez, insa in Emiratele Arabe Unite. Casatoria initiala a avut loc intr-o moschee in emiratul Sharjah. In UAE se aplica legea Sharia care permite si recunoaste casatoria religioasa. Un an mai tarziu, casatoria a fost re-inregistrata in Dubai, atat la moscheea shiita, cat si, ulterior, la Ministerul de Justitie din UAE si apoi la Ministerul Afacerilor externe-tot din UAE.
1) din casatorie a rezultat un copil, acum in varsta de 14 ani, care locuieste cu mine.
2) suntem despartiti in fapt din noiembrie 1994 cand el a plecat inapoi la el in Liban si nu l-am mai vazut-dupa ani si ani ne-am mai reintalnit de 2 ori si atat.
3) Nu stiu exact care i este domiciliul actual, pentru ca nu mi-l spune. Undeva prin tarile Golfului (Kuwait, probabil dar nu mai sunt sigura)
4) si cel mai IMPORTANT: vreau sa desfac aceasta casatorie, o tot tergiversez de ani de zile-initial nu am vrut, apoi am tot amanat...apoi nu am stiut ce sa fac. El-care ar putea divorta foarte simplu, conform legilor Sharia, sau poate chiar a facut-o, nu vrea sa imi inlesneasca asta-sau nu il intereseaza; sau poate i este teama sa nu trebuiasca sa plateasca pensie alimentara si de aceea nu doreste sa divorteze/sa imi trimita hartiile de divort...in fine.
5) e casatoria considerata valida;? Nu a fost inregistrata niciodata la Ambasada Romaniei din AbuDhabi, sau la Registrul de stare civila din Romania-am depus doar o copie a certificatului de casatorie din Araba/engleza la Directia pentru relatiile cu strainii pentru ca in 1998 a avut nevoie de viza sa isi viziteze -singura data-copilul
6) daca e considerata valida, care sunt pasii de urmat:
a) traducere legalizata din araba a actului de casatorie, urmata de depunerea cererii de inregistrare a acestei casatorii, la registrul de stare civila din localitate? Dureaza cam 6 luni din cate stiu
b) dupa ce, finalmente, imi va fi transcris actul de casatorie, sa il depun la judecatorie in vederea inceperii actiunii de divort? Cred ca avand in vedere ca nu i stiu domiciliul si NU vrea sa ma ajute , va dura cativa ani buni.....
c) pot cere declararea casatoriei ca fiind nula daca eu stiu ca la momentul respectiv era casatorit? Cam dificil sa si probez asta...Sunt ceva acte dar....in copie...
As dori sa aflu care e cea mai simpla cale. Am mai intrebat avocatii din localitatea mea, dar nu au stiut sa imi spuna clar daca sunt de fapt si de drept maritata sau nu...nu se mai confruntasera cu un asemenea caz.
Va multumesc.
Referitor la subiect, daca nu sunteti determinata sa va obtineti drepturile, ma indoiesc sa le obtineti... Nu e o plimbare in parc, birocratia poate da de furca...
Daca mai depuneti vreodata vreo cerere, nu acceptati sa v-o retrageti niciodata; o cerere trebuie rezolvata. Daca acolo unde ati dep[us-o nu au temei legal sa va dea ceea ce ati cerut, nu-i nimic, nu inseamna ca trebuie sa va luati cererea inapoi sau sa renuntati la ea, ci veti primi un raspuns cu toate considerentele legale si de fapt pentru care cererii nu i se poate da curs.
Niciodata nu trebuie retrasa o cerere; acest lucru e cerut de unii functionari doar pentru usurarea muncii lor.
Acelui avocat ii puteati face plangere. Trebuia. Lipsa de diligenta insa e asimilata unei culpe in dreptul nostru, asa incat... :(


Din punctul meu de vedere, indiferenta fata de un om de care ar trebui sa-ti pese si care va fi traumatizat de lipsa ta din viata lui, nu e buna. Nu conteaza legea si tratamentul, doamna a ales sa se casatoreasca astfel si nu cred ca nu a sperat la intelegere, indiferent ce inseamna si cum se manifesta ea in lumea araba.
Consider ca, pentru un copil, e cu atat mai grava si mai devastatoare lipsa de afectiune si interes din partea unui parinte, oricare dintre cei doi...
Si ca o mama sa se bucure pentru ea, cand acelasi lucru ii raneste copilul... :((
doamna avlil, cu tot respectul,nu sunt absolut deloc de aceeasi pärere cu dvs....

din conträ pärerea dvs. mi se pare chiar descurajätoare,deloc la subiect...dacä bine am inteles doamna s-a cäsätorit in 1993,copilul a rezultat din cäsätorie!!!!si ni se mai spune cä s-au despärtit in fapt in 1994...deci luind in considerare logica si matematica, copilul a fost de citeva luni cind s-au despärtit!!!!!!!!!tot mama ne informeazä cä dupä aceea tatäl a väzut copilul de vreo douä ori...deci cu alte cuvinte nu il cunoaste mai deloc,acesta bebelus fiind la vremea aceea!!Cunosc o multime de copii,care au fost "päräsiti"la aceeasi virstä timpurie si nu A FOST NIMIC DEVASTATOR PENTRU EI!!un copil poate creste si se dezvolta foarte bine si doar cu un singur pärinte,färä sä aibä nici o urmare acest lucru.NU VA FI TRAUMATIZAT SI ALTE POVESTI DE GENUL ACESTA!!!Totul depinde de mamä,dacä nu träieste in trecut si este capabilä a-i transmite copilului o atitudine sänätoasä in aceastä privintä. CINE SI-A PÄRÄSIT COPILUL LA ACEASTÄ VIRSTÄ,DOAMNÄ AVLIL,NU meritä a fi numit tatä si nici nu meritä a avea un loc in viatä si inima copilului.
De ce ar trebui doamnei sä ii mai pese sau copilului de un asa individ??din conträ l-as sterge din viata mea si a copilului cu o sutä pe orä,färä nici o problemä. Nu e singurul copil pe lume färä tatä.Asta nu insemanä cä este mai putin valoros ca un copil cu ambii pärinti,traumatizat sau ränit ,astea sunt prejudecäti,ce nu au nimic cu realitatea.Si mama nu trebuie sä ii insufle idei de genul acesta.Din conträ sä ii dovedeascä cä ei doi pot fi fericiti si singuri,mai ales cä acest tatä (nici mäcar cunoscut) este o figurä ,ce nu apare deloc in viata lui.
AVLIL a scris:

Cora, valabilitatea casatoriei nu este data de depunerea actului in copie legalizata si tradusa la Autoritatea pentru straini...

Când am afirmat acest lucru, m-am referit la faptul că, în cazul în care actul de căsătorie nu era valabil, soţul şi tatăl copilului nu ar fi putut primi viza, nefiind recunoscut ca valabil.;)
Multumesc tututor pentru interventie. Adevarul este ca fiul meu sufera-si nu o exprima in cuvinte pt ca e o fire introvertita, dar imi dau seama. Exista o mie de fatete ale realitatii si fiecare fire o interpreteaza in felul ei. Da, copilul era practic un bebelus cand taica-sau a disparut, dar acesta din urma a facut miselia de a tine legatura, din cand in cand, telefonic, cu fiul meu, promitandu-i... din cand in cand... ca va reveni sa il vada-lucru care nu s-a intamplat. Deci, nu m-am simtit norocoasa pentru ca tatal sau a demonstrat indiferenta si lipsa de bun simt dar stiu despre ce vorbiti cand vorbiti despre legile Sharia si custodia copiilor in cazul unui divort...am trait 10 ani in tari musulmane. Oricum in cazul unui copil de varsta alui meu (14 ani), si copilul e consultat, iar daca practic nu si-a cunoscut tatal NICIODATA, nu il obliga sa stea cu acesta.
Intorcandu-ne la aspectul legal al intrebarii mele, sunt pregatita de data aceasta sa nu mai dau inapoi in ce priveste transcrierea certificatului de casatorie desi imi lasa un gust amar ca dupa aproape 14 ani de separare in fapt, trebuie sa inregistrez o casatorie sfarsita demult. E vina mea ca o fac tocmai acum, dar precum spuneam, mi-a luat cativa ani buni sa inregistrez certificatul de nastere, si am tot sperat ca voi primi de la El hartia de divort...Se pare ca nu exista cale scurta si daca am asteptat 14 ani, ce mai conteaza alti 1-2....
Nu dureaza asa de mult, stati linistita. Este un act pe care-l duceti la primarie si acum stiti ca veti solicita rasouns si nu va veti retrage nicio cerere.
Acum aveti o experienta in plus.
Va doresc mult succes!

P.S. Doamna, e normal ca fiul sa sufere, ii lipseste unul dintre parinti... Daca nu ar suferi, inseamna ca psihicul lui nu s-a dezvoltat normal...
Am vazut copii batuti, chinuiti cu brutalitate de unul dintre parinti si bucurosi ca nu mai stau cu acel parinte... insa cand era vorba de un eveniment important, major, se gandeau la el si-i doreau binele... Mi-a trebuit mult timp sa inteleg reactiile acestea, psihologii spun ca sunt de bun augur... Ca un copil care nu simte lipsa celuilalt parinte dezvolta o adaptare abnormala la situatia de fapt, lucru ce are reflexe majore si negative asupra relatiilor lui sociale viitoare.
Ca si ura indreptata catre un parinte este, in esenta, nevoie de afectiune din partea lui...

Alte discuții în legătură

Divort-am nevoie de ajutor irinel26 irinel26 Sunt casatorita din mai 2005 cu un cetatean libanez.Casatoria a avut loc la ambasada Romaniei din Abu Dhabi,Emiratele arabe unite,dar ulterior nu a fost ... (vezi toată discuția)
Acte necesare transcriere casatorie si divort oti_s oti_s O persoana casatorita in strainatate si ulterior divortata trebuie sa faca transcrierea casatoriei si a divortului in registrele de stare civila romanesti, ... (vezi toată discuția)
Custodie a0808 a0808 Buna ziua. Problema mea tine de custodie. M-am casatorit si divortat in Dubai/UAE. Sot musulman,casatorie musulmana la Tribunalul din Dubai. Am divortat in ... (vezi toată discuția)