avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Respectul fata de...\"Vasile\"
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Respectul fata de..."Vasile"

Au trecut doi ani de cand ma aflu pe acest forum si innca o data imi manifest bucuria si gratitudineaca am colegi de forum,deosebiti ca oameni si ca profesionisti de la care am invatat si de la care mai am inca de invatat,oameni adevrati pe care nu ii laud de circumstanta ,pentru ca niciodata nu mi-a placut sa fac aprecieri de dragul de a capata un anume "capital".
Analizandu-ma pe mine insumi,chiar si dupa aceasta perioada,care inseamna o noua si placuta experienta,cred ca in continuare am ramas la fel de idealist si poate,pe alocuri naiv,atunci cand cred ca unele persoane pe care,cel putin din punct de vedere teoretic,calificarea le-ar recomanda sa manifeste mai mult respect fata de ..."Vasile",observ ca lucrurile stau exact altfel decat speram eu.

"Vasile",l-am numit in mod generic pe user-ul cu probleme care,in lipsa de bani-doar ne aflam in plina criza-cauta un sfat,un ajutor cat de mic pentru a iesi cat mai bine din problemele(juridice si financiare)pe care le are si care il coplesesc,ca pe orice om simplu.
Iata ce pateste ,acest"Vasile" cand vrea sa afle cum poate rezolva din problemele sale:
Exista cateva persoane,care se reped sa ii raspunda,
Si i se raspunde,orice in afara problemelor sale,in afara raspunsului lamuritor.
Apar alegatii de tot felul,unii isi deapana "amintirile" de prin procese,pe care pretind ca le-au avut,se asaza pe socluri imaginare,tocmai pentru a-i arata lui "Vasile" cu cine ar avea el de-a face,daca le solicita eventual ajutorul.
Reclama agresiva,lauda de sine,limbajul indoielnic,aruncat in viteza ,din"varful tastaturii" sau raspunsul unora printr-o fraza informa,il pun pe"Vasile",de multe ori,in postura sa aiba nevoie de traducator dintr-o limba romana destul de aproximativa,in limba romana.
Exprimarea asa zis pretioasa,lipsita de continut nu il poate ajuta pe bietul cetatean.
Si ca o finalitate suprarealista al acestui limbaj neinteligibil i se raspunde amaratului "Vasile" ca trebuie sa isi angajeze avocat,cu care anterior sa discute"in privat"
Ce sa discute in privat,cand oamenii nu se fac intelesi in mod public ?
"Vasile",nu are de unde sa stie.
Respectivii,avocati(nu ?)il expediaza pe cetatean si sunt convinsi ca acesta,satul de "abureala" pana la urma va apela la unul dintre ei.
Nu am calitatea sa judeca"virtutile profesionale" ale acestor doua persoane la care ma refer,dar am dreptul sa raman la fel de stupefiat si de"aiurit",punandu-ma in locul lui "Vasile",citindu-le postarile "aiuristice".
Eu cred ca"Vasile",omul cu probleme,se intreaba,dupa ce citeste "sfaturile docte" ale celor doi:

"Oare toti sunt la fel ?"

El,omul care da pentru prima data peste astfel de persoane,auzind si gura targului,nu stie ca nu sunt asa si ca dintr-o intamplare nefericita i s-a raspuns de niste persoane care doar se erijeaza pentru a face doar impresie.
El nu stie ca in topicul "Bijuterii,perle,nestemate....",una dintre aceste persoane detine cel mai mare procent de ineptii,ca se exprima intr-un limbaj de loc conform cu cea ce vrea sa para,sau ca cea de a doua,doamna,nu cunoaste ce inseamna "doctorand".
Dar aceasta persoana ii poate raspunde lui"Vasile" intr-o singura propozitie nefundamentata in niciun fel sau il poate trimite in cazul unei contraventii la legea circulatiei sa faca dovada starii de emotivitate in care se afla.
Dumneaei,ii poate chiar spune ca instanta va admite plangerea sa,emotivitatea fiind o cauza exoneratoare de raspundere.
Cealalta persoana la care ma refer,inventeaza institutii de drept,in fapt inexistente,ne demonstreaza,dar mai ales ,demonstreaza omului de rand,"calitatile" sale in punerea la punct a..."cainilor psihopati",ne arata cum un "procuror nervos" vrea sa il dovedeasca pe cel pus sub inculpare",ca inculpatul "daca recunoaste fapta poate ajunge... martor".
Si ca un corolar al intregii constructii"fantasmagorice:"trebuie ca ca avocatul....sa se ocupe de aceste probleme".
Mai aflam de la acelsi distins profesionist ca:
"Fiind pe cale de disparitie aceste infractiuni cu Daciile...ar exista si aceasta posibilitate a amenzii administrative".

Motivatie juridica,nu gluma !

Mai gasim vesnicele si inteligentele remarci: "sunt de acord cu X" sau mai nou ,"achiesez si eu la cele afirmate de...."

Intrebat despre semnificatia verbului "a achiesa",raspunsul unui domn avocat a lipsit.

Pacat de efortul celorlalti colegi,oameni de bine si profesionisti adevarati care cu rabdare si cu har ii explica cetateanului ce si cum trebuie sa procedeze intr-o anumita situatie pentru a-l ajuta efectiv.

Dar daca totusi "Vasile" nu are noroc si ii raspund cei cativa ?





Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2011
Radu Gabrian, Mediator
eumarian a scris:

Exista mai multe feluri de cetateni, si raspunsurile trebuie sa tina cont de interesele fiecaruia.
- Exista cetateanul interesat, care o sa aplaude si incuviinteze doar raspunsurile favorabile lui, chiar daca gresite;
- Exista cetateanul informat, care stie deja ceva, si care este teoretic cel mai bun ascultator, stiind sa discearna si sa puna intrebari de test care sa-i confirme ca a inteles bine;
- Cel mai important in opinia mea, exista cetateanul tacut, care are o problema dar nu deschide topic, dar citeste 10 discutii precedente ale altora cu aceeasi problema.

In opinia mea, acest ultim aspect este cel mai important, din moment ce raspunsurile date acum vor fi citite si de altii peste 1-2-3-10 luni , ele trebuie sa fie clare si argumentate.

In al doilea rand, nu cred ca trebuie sa aruncam cu piatra, oamenii gresesc, si uneori exista topicuri in care sunt 5-6 raspunsuri gresite ale unor persoane de la care nu te astepti. Ce este important este ca greselile se corecteaza si orice cetatean perseverent pleaca pana la urma cu raspunsul bun.


mda:D

internetul..e mare si orice contributie oriunde trebuie apreciata:)
Eu cred ca un OM apeleaza la acest forum pentru a obtine un sprijin, si poate nu are resursele financiare pentru a angaja un avocat. As vrea sa ii intreb pe domnii avocati care pretind onorarii pentru "subiectii" racolati pe forum daca in viata reala este o atat de mare penurie de clienti incat recurg la aceste mijloace josnice pentru a avea ce manca:). Nu vreau sa fiu rea, dar daca vrei sa AJUTI pe cineva, il ajuti si gata. Nu te obliga nimeni sa ii raspunzi omului, nici cu bunatate, nici cu rautate, daca nu te lasa inima, nu atinge tastatura. Simplu, nu? Spun asta deoarece aproape 70% dintre cei care solicita un raspuns pe forum nu sunt nici analfabeti, nici retardati, si pot vedea si ei pe toate strazile firmele pompoase ale avocatilor, si pot intra singurei sa intrebe tarifele daca ar dispune de fondurile necesare. Am spus de avocati deoarece in majoritatea cazurilor de solicitare a onorariilor in privat sunt actorii principali. Dar sa nu fim partinitori, in toate domeniile exista neaveniti care au dat sfaturi "avizate" in necunostinta de cauza. Poate si eu am dat un sfat unui om in functie de cunostintele mele din acel moment, iar spusele mele au fost infirmate sau completate de catre alti utilizatori. Imi pare rau ca exista oameni care au o specializare si o irosesc doar pentru imaginea proprie.
Dupa de devii Vasile cu experienta, asa ca mine, incepi sa observi ca sunt postari carora nu le gasesti rostul sau care sunt contrazise/desfiintate de sfaturi evident mai bune/competente. Cred ca e prea usor sa te inscrii ca si consultant, insasi formularea Daca oferi servicii de consultanta, inregistreaza-te si iti poti creste numarul clientilor da idei :)
Daca ar fi dupa mine, as face asa:
- oricine are voie sa se inscrie, dar in prima faza ca si utilizator
- poti deveni consultant dupa un anumit numar de aplauze de la moderatori, sau
- ti se retrage dreptul de a te autointitula consultant daca moderatorii/administratorii considera ca nu ai competenta necesara, si astfel te intorci la statutul de Vasile. Citesti, iti dai cu parerea (sau ma rog, achiesezi) de cate ori vrei, dar nu mai dai pe spate pe niciun nou-venit impresionat ca arondyahoopunctcom l-a bagat in seama si este avocat, consultant etc.
Vasile tine cont de ce scrie langa numele celui care ii raspunde, credeti-ma...

Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
ContSters126200, utilizator
@r.gabi

r.gabi a scris:
Motivatie juridica, nu gluma!
:confused:

1. Ca simplu utilizator nu mi-as permite niciodata sa deschid o discutie al carei subiect este judecarea / criticarea / comentarea a doi colegi de forum (pentru ca “grija” pentru Vasile este doar un pretext).

Cu totii putem gresi, si ne-am putea trezi pusi in urmatoarea situatie:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ati dat foarte multe raspunsuri in materia contraventionalului identice cu cel pe care l-am combatut eu. Sa scriu si eu despre aceste raspunsuri “Motivatie juridica, nu gluma!”? Nu, n-o sa scriu, nu mi se pare deloc o modalitate civilizata de a purta o discutie.

2. Ca moderator, apreciez ca acest subiect este unul neregulamentar, si nu as fi scris acest mesaj daca ar fi fost primul. Ati deschis aceasta discutie fara sa tineti cont de pct. 2.10 din regulamentul de postare, asumandu-va o calitate pe care nu o aveti, iar fondul acestei discutii este, de fapt, un atac la persoana.


3. In loc de concluzie:
Cine, oare, ar trebui sa arunce primul cu piatra? De ce va preocupa mai mult paiul din ochiul altora? Evident, intrebarile sunt retorice.
Ultima modificare: Luni, 21 Februarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pt invitatie!
Acum ceva luni am inceput si eu ca "Vasile" avand o nedumerire ce nu era de domeniul meu si care nu necesita o consultanta la un birou de avocatura. Apoi am continuat prin a oferi si eu, la randul meu, raspunsuri userilor cu probleme in domeniul dreptului penal si dreptului familiei deoarece aici ma pricep cel mai bine si nu am vrut sa intru in alte domenii in care altii se pricep mult mai bine decat mine.
Sunt inca in stadiul de avocat in devenire asa ca raspunsurile oferite de mine nu au avut niciodata vreun alt inteles sau interes, fac acest lucru din placere si pt a acumula mai multa experienta.
Nu vreau sa ma opresc doar la a critica avocatii de pe acest forum deoarece trebuie sa vedem si partea plina a paharului. Sunt avocati care ofera raspunsuri cat se poate de pertinente si carora chiar le urmaresc activitatea de fiecare data si sincera sa fiu unul dintre avocatii criticati de catre dumneavoastra in mesaj este chiar unul dintre cei cu care eu sunt de acord de cele mai multe ori, alaturi de dumneavoastra. Sunt de parere ca de multe ori este vorba de niste erori sau de niste interpretari gresite a mesajelor.
Binainteles, m-am lovit si de situatii in care ma contraziceam cu anumiti consultanti si nu intelegeam de ce nu cunosc anumite notiuni si de ce ii induc in eroare pe userii cu probleme, apoi am inteles ca nu toti au trecut pe la cursuri in timpul facultatii, dar aceste cazuri nu sunt atat de raspundite sa spun asa.
Acum , in ceea ce il priveste pe "Vasile", ca nu as vrea sa il ignor, este si el amuzant sau mai rau. Recunosc ca la un moment dat poate am iesit putin din sfera profesionalismului cu privire la anumiti useri care insista pe o problema care devine fictiva de cele mai multe ori sau se cearta cu cei care dorim sa il ajutam si considera ca stie mai bine legea deoarece citeste o infractiune din Codul penal fara sa cunoasca faptul ca fiecare infractiune are elementele ei constitutive care trebuie sa se intruneasca pt existenta acesteia si de aici porneste o adevarata disputa. De asemenea, mai sunt acei "Vasile" care nu accepta raspunsurile noastre si incep sa insulte sau cei foarte speriati care cred ca au savarsit o infractiune si or sa stea 10 ani la inchisoare pt asta desi de cele mai multe ori nu au facut nimic (acestia sunt amuzanti).
In final, consider ca scopul acestui forum nu este de a oferi o consultanta ca la birou ci de a indruma un user si de cele mai multe ori acest scop este implinit chiar daca exista divergente. Pana si neintelegerile intre avocati sunt binevenite, legea intotdeauna trebuie interpretata in mai multe feluri si avem nevoie de argumente si de o parte si de cealalta.
Fiind la inceput de drum sunt incantata de domeniul juridic si de ceea ce se intampla pe forum si ca in orice alta parte sau domeniu exista si specialisti si incepatori, iar aici am intalnit mai multi specialisti.

Alte discuții în legătură

Dincolo de sfaturile foarte utile, nimeni nu da tot din "casa" ContSters69724 ContSters69724 Scriu de foarte putin timp pe forum, desi sunt inscrisa de ceva vreme. Am constatat insa un aspect, pe care as dori sa-l impartasesc cu voi, cu toata ... (vezi toată discuția)
Propuneri modificari regulament cu privire la sanctionarea raspunsurilor eronate ContSters20980 ContSters20980 As vrea sa va supun dezbaterii urmatoarea problema destul de delicata. In ultima vreme au existat numeroare discutii (si implicit multe mesaje sterse) ... (vezi toată discuția)
Va aduc bani cererile de consultanta? Admin Admin Pana la urma, sunt cererile de consultanta utile si aducatoare de bani pentru consultanti? Primiti constant cereri de consultanta? Daca da, sunt ele ... (vezi toată discuția)