rusalim a scris:
Daca facea acolo aceasta declaratie de acceptare expresa a succesiunii,nu trebuia ca si fratii de aici si mama sa stie de acest lucru?!De fapt ce este aceasta declaratie?
Acceptarea succesiunii poate fi expresă sau tacită şi aceasta trebuie făcută în termen de 6 luni de la data decesului defunctului.
Acceptarea expresă constă într-o declaraţie făcută la notar sau la ambasadă/consulat prin care arată că acceptă succesiunea după defunctul x decedat la data de ......., în calitatea sa de fiu.
Acceptarea tacită constă în administrarea, folosirea unor bunuri succesorale, luarea unor bunuri ce au aparţin defunctului, plata impozitului imobilului defunctului, îngrijirea sau arendarea unor terenuri ce au aparţinut defunctului etc.
Nu era obligat să aducă la cunoştinţa celorlalte rude, că a acceptat sucecsiunea în termenul de opţiune succesorală, dar acum, când se dezbate succesiunea şi are interes de a moşteni, dacă are un astfel de înscris autentic sau dacă poate face dovada acceptării tacite a succesiunii în termenul de prescripţie de 6 luni de la data deschiderii succesiunii, va moşteni. Dacă nu, chiar dacă se prezintă în instanţă în acest proces de partaj succesoral dar nu face dovada acceptării exprese sau tacite a succesiunii defunctului, va fi înlăturat de la partaj, respectiv instanţa nu-i va acorda prin hotărâre nici un drept ci va constata faptul că nu are calitatea de moştenitor.;)