avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbaterea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbaterea mostenirii

Buna ziua,

Va rog mult sa ma sfatuiti in solutionarea unei probleme privind dezbaterea mostenirii.
In august 2007 a decedat tatal meu. Mama este in viata, suntem 2 copii (sora si frate). Au aparut neintelegeri intre frati, motivul fiind banii, drept pentru care fratele meu nu vrea sa vina la mostenire pana nu primeste banii.
Intrebari::
- cum putem dezbate mostenirea dupa defunct?
- se poate dezbate mostenirea in lipsa unuia dintre mostenitori (daca noi dorim dezbaterea si el nu)?

Multumesc mult!

rusalim a scris:

Daca facea acolo aceasta declaratie de acceptare expresa a succesiunii,nu trebuia ca si fratii de aici si mama sa stie de acest lucru?!De fapt ce este aceasta declaratie?

Acceptarea succesiunii poate fi expresă sau tacită şi aceasta trebuie făcută în termen de 6 luni de la data decesului defunctului.
Acceptarea expresă constă într-o declaraţie făcută la notar sau la ambasadă/consulat prin care arată că acceptă succesiunea după defunctul x decedat la data de ......., în calitatea sa de fiu.
Acceptarea tacită constă în administrarea, folosirea unor bunuri succesorale, luarea unor bunuri ce au aparţin defunctului, plata impozitului imobilului defunctului, îngrijirea sau arendarea unor terenuri ce au aparţinut defunctului etc.
Nu era obligat să aducă la cunoştinţa celorlalte rude, că a acceptat sucecsiunea în termenul de opţiune succesorală, dar acum, când se dezbate succesiunea şi are interes de a moşteni, dacă are un astfel de înscris autentic sau dacă poate face dovada acceptării tacite a succesiunii în termenul de prescripţie de 6 luni de la data deschiderii succesiunii, va moşteni. Dacă nu, chiar dacă se prezintă în instanţă în acest proces de partaj succesoral dar nu face dovada acceptării exprese sau tacite a succesiunii defunctului, va fi înlăturat de la partaj, respectiv instanţa nu-i va acorda prin hotărâre nici un drept ci va constata faptul că nu are calitatea de moştenitor.;)
Am inteles acum.Despre acceptarea tacita,pot sa va spun ca plata impozitului la casa si teren nu este facuta de catre el;cat despre locul de veci de la cimitir,sotia a vrut in acesti 3 ani sa plateasca taxa,iar administratora cimiturului i-a spus ca pana nu are certificat de mostenitor,in care sa scrie cat este partea ei,pentru care sa plateasca aceasta taxa,nu poate sa-i incaseze nici o suma.
Plata la admin.finan.s-a facut de catre sotie,cu toate ca in baza lor de date apar titulari ambii,si acum dupa 3 ani de la deces.Deci acestia ii incaseaza banii,fara sa intrebe nimic(sotia a mentionat ca sotul este decedat).
Mai ramane acceptarea expresa.
Credeti ca deschiderea unui proces,da sanse de castig sotiei si fratilor de aici?In sensul clarificarii situatiei,si obtinerea de catre fiecare a certificatului de mostenitor?
rusalim a scris:

Credeti ca deschiderea unui proces,da sanse de castig sotiei si fratilor de aici?In sensul clarificarii situatiei,si obtinerea de catre fiecare a certificatului de mostenitor?

Numai instanta de judecata este singura ce poate decide cu privire la calitatea de mostenitor si la intinderea drepturilor fiecarui mostenitor NUMAI pe baza probelor ce se vor administra în fata instanţei. Oricum, pana nu se dezbate succesiunea dupa defunct, bunurile acestuia nu pot fi instrainate prin acte intre vii.;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada acceptarii succesiunii ContSters48919 ContSters48919 in cazul in care o parte din mostenitori (frati) nu pot face dovada acceptarii sucesiunii tacite sau expres, in termenul legal de 6 luni, in cazul deschiderii ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a succesiunii prin plata impozitelor ely_f ely_f Sora mea locuieste in casa parinteasca a sotului ei, parintii sunt decedati, el a avut grija de gospodarie de atunci ( 20 ani). Au fost informati, cum ca, ... (vezi toată discuția)