avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spețã repartizare cheltuieli
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spețã repartizare cheltuieli

Tocmai ce am încheiat o istovitoare ședință de comitet în care trebuia decisă modalitatea în care asociația va achita suma de cca 14000 lei către un proprietar ce ne-a acționat în judecată pentru refacerea hidroizolației. Nu mai există căi de atac.
Suma pentru care s-a inițiat acțiunea este de cca 8000 lei, 6000 lei reprezentând cheltuieli de judecată (taxă de timbru, expertiză, onorariu, dobânzi).

Față de suma inițială, la care proprietarii de pe scara respectivă nu au convenit să participe la momentul efectuării reparației, contribuția fiecăruia ar fi aproape dublă dacă s-ar dori recuperarea întregii sume de la cei afectați.
În aceste condiții, am propus comitetului să aprobe împărțirea sumei în felul următor: cei direct implicați (locatarii de pe tronsonul la care s-a efectuat lucrarea) să achite suma solicitată inițial, 8000 lei iar cheltuielile de judecată să fie distribuite pe CPI, revenind cca 30 de lei de apartament. Propunerea mea a fost motivată prin necesittea de a stabili rapid o înțelegere cu petenta astfel încât aceasta să nu se adreseze unui executor, caz în care suma datorată ar crește. În acest mod am putea achita mai rapid datoria.

Propunerea a fost aprobață cu 7 voturi pentru, 4 contra și 1 abținere. M-ar interesa dacă considerați că această repartizare ar putea fi declarată ilegală și de ce.

Vă mulțumesc
Cel mai recent răspuns: silviu_n , utilizator 13:57, 22 Februarie 2011
Daca ''pe tronsoane'' inseamna ca se doreste repartizarea costului reparatiei celor care locuiesc dedesubtul reparatiei si nu intregii scari (condominiu) este gresit.
Toti proprietarii unui condominiu trebuie sa plateasca in f. de C.P.i. reparatia.

Se intampla multe nereguli daca nu se intelege principiul: platesc toti cei ce beneficiaza de un serviciu sau un lucru.
Cred ca ati ales cea mai corecta masura cu privire la repartitia cheltuielilor. Cheltuielile pentru reparatii sa fie suportate de beneficiarii directi(cum s-a procedat si pana acum la dvs in asociatie) iar adiacente, datorate managementului prost la problemei, repartizate pe CPI tuturor proprietarilor.

Disecand problema, daca e s-o luam pas cu pas, singurii vinovati pentru acele cheltuieli sunt persoanele din conducerea asociatiei -comitetul executiv Presedinte ar fi trebuit sa stie ca este obligatia asociatiei si implicit a lui sa se implice si sa rezolve problema acoperisului. Astfel de decizii nu se supun la vot in adunarea generala, nu sunt actiuni de genul ar fi frumos sa.. ci actiuni de genul trebuie, este obligatoriu. Proprietarii n-au absolut nici o vina(indiferent de vot); ei au votat ce li s-a propus, nu e obligatia lor sa stie ce prevede legea 230, nici macar sa stie ca exista aceasta lege. Tocmai pentru acest lucru platesc niste persoane care sa cunoasca aceste legi si sa actioneze in concordanta cu prevederile lor.

In incheiere , cine a avut mareata idee sa supuna la vot un asemenea lucru ar trebui sanctionat si schimbat pe motive de incompetenta. Data viitoare probabil ar putea propune la vot daca asociatia sa plateasca sau nu impozitul de 16% pe salarii. =D>
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011
grandanat, utilizator
@grandanat
De acord 99,99%, dar se mai aplica zicerea ca "nimeni nu poate absolvit de vina prevalandu-se de necunoasterea legii"? Proprietarii nu sunt niste mielusei nevinovati ca nu cunosc legea si sunt iertati pentru asta.

1. Cheltuielile cu reparatia se repartizeaza tuturor care beneficiaza de aceasta lucrare.
2. Pentru cheltuielile neeconomicoase inregistrate, presedintele dispune o ancheta pentru gasirea vinovatilor carora urmeaza sa li se impute aceasta suma.
Totusi, asociatia nu are cenzor ???
Diferenta neacoperita trebuia decontata din fondul de reparatii si apoi recuperata de la cei ce au beneficiat de reparatie dar nu au vrut sa plateasca !
Diferenta neacoperita trebuia decontata din fondul de reparatii si apoi recuperata de la cei ce au beneficiat de reparatie dar nu au vrut sa plateasca

A existat şi o propunere în sensul acesta dar nu am mai apucat să o discutăm pentru că unii s-au supărat şi au plecat X-( Nu aţi citit postările anterioare, preşedintele este încă în funcţie dar este plecat, mie mi s-au delegat atribuţiile.

@grandanat: dvs aveţi dreptate, dar vorbiţi despre un alt caz. Nu preşedintele ci proprietarul afectat a convocat o şedinţă pe scară, asta după ce nu a primit răspuns de la asociaţie.

@johnpescar: art.25 alin.3 permite luarea de hotărâri pe tronsoane, dacă suunt chestiune ce îi interesează numai pe acei proprietari.

Alte discuții în legătură

Va rog ajutati-ma cu aceasta problema de asociatie mateescudoina mateescudoina Buna ziua. Locuiesc, intr-un bloc cu 4 nivele, la nivelul 3. Locatarul de la ultimul nivel si-a reparat acoperisul si pe baza facturii cei de la asociatie au ... (vezi toată discuția)
Presedinte de asociatie, atributiuni LiriC LiriC Are sau nu are dreptul un presedinte de asociatie de a hotara singur , cheltuielile de reparatii pe casa scarii ? (vezi toată discuția)
Coloane apa pluviala andradaa andradaa Buna ziua, as dori sa intreb intr-o asociatie cu 4 scari dintre care la numai 2 s-au inlocuit coloanele de apa pluviala repartizarea cheltuieliilor se va face ... (vezi toată discuția)