Buna ziua Am si eu o problema care m-a cam dat peste cap. Anul trecut am facut un antecontract de vanzare cumparare cu plata avansului de aproximativ 97% din valoarea imobilului. Restul de 3% urmeaza sa il platesc in curand. Poate va intrebati de ce asa tarziu plata diferentei de bani, ei bine, casa a fost cumparata in baza legii 112 acum 11 ani si adeverintele din care reiesea ca imobilul nu se afla in litigiu, niciodata nu au iesit in timp (cand expira cea de la primarie cand cea de la prefectura). Problema nu ar fi asta. Vanzatorul din pacate a murit si ne-a lasat si un testament nemaiavand mostenitori de grad apropiat. De asemenea el mai facuse un testament inainte cu 30 zile de a il face pe al meu unei persoane care locuia in imobil testament la care avocatul meu a spus ca este nul.
Incercand sa deschid succesiunea am aflata ca aceasta fusese deja facuta si incheiata (in doar 15 zile de la decesul vanzatorului fara a se cere cel putin un extras de carte funciara de catre notar) de catre persoana care avea testamentul mai vechi decat al meu.
Cu ajutorul unui avocat am deschis succesiune in instanta si dupa mai multe amanari (ca are nevoie de timp sa isi gaseasca avocat, ca nu stiu ce act vrea de la notar si ca acesta fara aprobarea instantei nu i-l poate dea, etc etc) a cerut sa i se aprobe interogarea de martori din partea paratilor si interogarea mea. Lucru asta ma sperie. Nu inteleg de ce judecatorul a acceptat lucrul acesta fiind acte autentice (ma refer ca testamentul meu a fost facut la notar si e mult mai recent decat al paratului) si daca martorii nu au avut cunostinta de testamentul meu, cu ce pot influenta ei soarta procesului.
Avand in vedere ca acum ma judec in baza testamentului, conform antecontractului trebuie sa ma prezint pana la o data si la o ora stabilita la notar pt a definitiva actul cu urmasii vanzatorului. In mod sigur paratul nu se va prezenta cu actele (din punct de vedere legal pana la anularea certificatului lui de legatar el este mostenitorul), ce ma sfatuiti sa fac sa ma prezint la notar pt incheierea actului, sa nu ma prezint sau ce e cel mai bine sa fac
Mii de multumiri.
Assyst
Am aflat de certificatul de moştenitor atunci când am vrut sa deschid succesiunea. Pt mine rămâne problema cu antecontractul. Cum fac sa il protejez mai bine, cum justific eu ca m-am prezentat la data si ora stabilita pentru vânzare.. Am aflat multe lucruri interesante de la voi. Mulţumesc.
Assyst
Sunt prevazute urmatoarele clauze:
Sa incheiem vanzare la acelas notar pana la o data si o ora fixa.
Vanzatorul este obligat sa isi anunte mostenitorii de existenta acestei promisiuni si ca acestia nu pot prelua drepturi mai mari decat cel ce a cerut vanzatorul (mai scrie ceva in latina dar nu am actul in fata pt ca acum sunt la munca). In cazul in care vanzarea nu mai are loc din cauza ca proieminentul vanzator,nu se prezinta indiferent de motive prin mandatar sau in nume propriu pot cere in instanta eliberarea unui act care sa tin loc de ACT DE VANZARE AUTENTIC. La fel e si la mine doar ca daca nu ma prezint pierd avansul dat si la fel trebuie sa imi anunt mostenitorii de existenta acestui act.
Mi-e teama ca legatarul se va prezenta la notar(a luat cunostinta de acest antecontract) si eu daca nu ma prezint pierd avansul.
Multumesc.
Assyst
:-/ , celalalt mostenitor adus la notar sa semneze contractul autentic si nu va dori sa -si dea consimtamantul daca sustine ca se considera in continuare mostenitor cu pretentii asupra acelui imobil si ca :
- nu avea de unde sa stie de revocarea tacita sau expresa a propriului sau legat pentru ca decujus nu l-ar fi anuntat
- pe motiv ca testatorul nu l-a anuntat de revocarea legatului el "de buna credinta" s-a dus la notarul x si a obtinut certificatul de mostenitor in 15 zile
- are pretentii asupra succesiunii acelui imobil si in considerarea titlul sau de mostenitor valabil refuza sa semneze cerand diferenta de pret .
avand in vedere faptul ca ne-ai spus ca in cartea funciara ai notat antecontractul (ca de unde a luat la cunostiinta de antecontract nu ne-ai spus)
atunci :
- singur celalalt "mostenitor" isi va da "cu stangul in dreptul " pentru ca sustinerea ca n-a fost anuntat de testator va fi demontata de semnatura sa pe cererea de eliberare a cartii funciare , si prin care i s-a comunicat extrasul , act care are valoarea probanta incepand cu data semnarii ei ca ; a luat cunostiinta despre vanzarea imobilului de catre vanzatorul - testator unui al doilea legatar ; ca s-a revocat expres propriul sau legat incepand cu data si ora fixata si prevazuta in antecontractul tau.
in concluzie : daca nu-l notifici prin executor pe "mostenitorul" lui decujus ca sa vina la notar sa semneze actul de vanzare , platindu-i diferenta de 3% din pret , sa ia cunostiinta de revocarea legatului sau si notarul sa certifice asta prin incheiere vei pierde si avansul si ulterior procesul caci ceea ce ai face ar fi proba lui impotriva ta .
Certificatul legatarului cu care mă judec pentru succesiune nu prea a fost făcut aşa cum trebuie (nu s-a cerut extras de carte funciara unde era notat antecontractul, unul din martori a zis ca ştie de o vânzare a imobilului, si notarul i-a zis ca ştie el ce face, acesta a făcut succesiunea pe baza unui copii xerox a actului de proprietate al casei) ) S-ar putea ca legatarul actual (il numesc actual pe parat) sa nici nu văzut vreo data un extras de carte funciara al imobilului dar de antecontractul de vânzare cumpărare a luat cunoştinţa când ne-a acuzat ca noi ne-am dus cu răposatul sa facem o vânzare si l-am indus in eroare punându-l sa semneze testamentul , si noi am fost nevoiţi sa il punem la dosar ca sa dovedim ca nu l-am indus in eroare. Ii voi face o notificare sa vina cu actele la încheierea vânzării pt ca vad ca procesul se lungeşte(cel de anulare a certificatului lui de legatar). Daca semnează vânzarea, si instanţa îmi da dreptate si cu testamentul o sa am pb pe viitor (adica actul de vanzare sa fie nul deoarece chiar daca la aceea data era legatar intre timp a pierdut aceasta calitate) sau intru in posesia casei pe care am plătit-o ca legatar si nici nu mai contează acest act?
Multumesc
Buna-credinta
ada48
Buna ziua. Supun atentiei dvs. urmatoarea speta: Acum opt ani am cumparat un apartament cu contract de vanzare cumparare autentificat la notar. La intocmirea ... (vezi toată discuția)