avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... doresc sa pastrez numele dobandit in urma casatoriei ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

doresc sa pastrez numele dobandit in urma casatoriei insa sotul nu este de acord

judecatoarea mi-a cerut sa motivez dorinta mea de a pastra numele la infatisarea urmatoarea si ultima de pe 27 mai 2008, dinainte de desfacerea casatoriei.
eu nu am alte motive decat dorinta de a purta acelasi nume cu fiul meu de 11 luni.
stiu de la alte mamici ca este o complicatie inutila sa te numesti intr-un fel si pe copil altfel.
in afara de asta copiii sunt rautaciosi si isi spun unul altuia lucruri neplacute de genul "nu ai tata"...
Nu am alte motive de genul notorietatii sub numele sotului...
ce pot sa mai aduc motivare in favoarea mea?
va rog sa ma ajutati, sotul meu se foloseste de aceasta portita in speranta ca asa voi accepta mai tarziu sa ne recasatorim.
va multumesc mult,
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2008
lili5, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:16, 23 Mai 2008
Stimată doamnă, să ne ţineţi la curent cu speţa dv. în ceea ce priveşte soluţia dată, dacă instanţa admite cererea de păstrare a numelui dobândit prin căsătorie numai pe motivul invocat de dv., respectiv purtarea aceluiaşi nume cu cel al copilului dv. care vă va fi încredinţat.
Succes!;)
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
mie mi se pare un motiv foarte intemeiat sa doresc sa port acelasi nume cu al copilului.
Si mi se pare o rautate din partea sotului care nu incuviinteaza asta.
SI mi se mai pare ca atunci la casatorie de buna voie si nesilit de nimeni si-a dat numele sotiei, asa ca ar trebui sa se lase mai moale speta asta. Iti dau numele imi iau numele? Ca la piata.
De parca ar fi vreo valoare materiala sau mare gaselnita numele unuia care-si lasa copilul si pleaca si nici fostei nu ii da voie sa-l pastreze numai asa, de sanki.
Un om normal si fara resentimente , ura si gandire limitata ar fi mandru ca cineva vrea sa ii pastreze numele, insa el ma obliga sa ma cobor la nivelul lui si sa schimb numele copilului dupa al meu.
Ce mare gaselnita ca isi lasa numele? De ce l-a dat??
desigur ca o sa va tin la curent cu rezolutia...
multumesc pt urare
lili5, utilizator
Vedeti ca in lege se mentioneaza ca daca aveti motive temeinice... puteti avea castig de cauza.
Incercati sa dovediti acele motive temeinice asa cum credeti de cuviinta.

avocat Claudiu Lascoschi
lili5 a scris:

mie mi se pare un motiv foarte intemeiat sa doresc sa port acelasi nume cu al copilului.
Si mi se pare o rautate din partea sotului care nu incuviinteaza asta.
SI mi se mai pare ca atunci la casatorie de buna voie si nesilit de nimeni si-a dat numele sotiei, asa ca ar trebui sa se lase mai moale speta asta. Iti dau numele imi iau numele? Ca la piata.
De parca ar fi vreo valoare materiala sau mare gaselnita numele unuia care-si lasa copilul si pleaca si nici fostei nu ii da voie sa-l pastreze numai asa, de sanki.
Un om normal si fara resentimente , ura si gandire limitata ar fi mandru ca cineva vrea sa ii pastreze numele, insa el ma obliga sa ma cobor la nivelul lui si sa schimb numele copilului dupa al meu.
Ce mare gaselnita ca isi lasa numele? De ce l-a dat??

Problema moralităţii nu o discutăm în instanţă... acolo discutăm pe textul legii şi instanţa va aprecia în ce măsură cererea dv. este întemeiată astfel încât să vă permită purtarea numelui soţului şi după desfacerea căsătoriei, fără acordul expres al acestuia.
Aşa cum am mai afirmat, regula este ca, după divorţ, fiecare din foştii soţi să revină la numele avut anterior încheierii căsătoriei, conform art. 40 alin. ultim C.fam.
Dacă, prin revenirea la numele purtat anterior încheierii căsătoriei, fostului soţ i se aduc prejudicii morale, instanţa poate încuviinţa menţinerea numelui purtat în timpul căsătoriei şi după desfacerea ei.
Art. 40 alin. 1 şi 2 C.fam. prevede că soţii pot stabili de comun acord ca cel care a purtat în timpul căsătoriei numele celuilalt soţ să-l păstreze şi după desfacerea căsătoriei, cu condiţia ca instanţa să ia act de acest acord chiar prin hotărârea de divorţ, nu ulterior.
Dacă soţii nu se înţeleg cu privire la acest aspect, instanţa de judecată poate să încuviinţeze, pentru motive temeinice, ca soţul să păstreze numele celuilat soţ, nume obţinut prin căsătorie.
În opinia mea, dacă nu se face dovada unui prejudiciu moral real în cazul în care aţi reveni la numele purtat anterior încheierii căsătoriei, instanţa nu va admite păstrarea numelui dacă celălalt soţ se opune.;)
Corina Capotã, Avocat
Poate, pe moment, pastrarea numelui avut in timpul casatoriei ,din simplul motiv ca vreti sa aveti acelasi nume cu al copilului, vi se pare cea mai buna solutie. Dar ce se va intampla in timp, daca veti hotari sa va refaceti viata alaturi de altcineva? Veti face demersuri pentru schimbarea numelui copilului ca sa aveti amandoi acelasi nume?
Ar trebui sa mai cititi odata mesajul doamnei Romascanu.

Alte discuții în legătură

Doresc sa imi pastrez numele dupa divort dar sotul nu e deacord miruna23 miruna23 As dori sa stiu daca exista precedent in care sotia a pastrat numele sotului impotriva voientei sotului la divort? Multumesc anticipat, Miruna (vezi toată discuția)
Razgandire ADANNA ADANNA In cererea initiala de desfacere a casatoriei, sotul meu a declarat ca e de acord sa-mi pastrez numele dobandit prin casatorie. Intre timp, am depus si eu o ... (vezi toată discuția)
Pastrarea numelui sotului dupa divort mariana serban mariana serban Dca divortez am dreptul sa pastrez numele de fam al sotului,deoarece va trbui sa preschimb f multe acte....si asta cere timp.Multumesc (vezi toată discuția)