lili5 a scris:
mie mi se pare un motiv foarte intemeiat sa doresc sa port acelasi nume cu al copilului.
Si mi se pare o rautate din partea sotului care nu incuviinteaza asta.
SI mi se mai pare ca atunci la casatorie de buna voie si nesilit de nimeni si-a dat numele sotiei, asa ca ar trebui sa se lase mai moale speta asta. Iti dau numele imi iau numele? Ca la piata.
De parca ar fi vreo valoare materiala sau mare gaselnita numele unuia care-si lasa copilul si pleaca si nici fostei nu ii da voie sa-l pastreze numai asa, de sanki.
Un om normal si fara resentimente , ura si gandire limitata ar fi mandru ca cineva vrea sa ii pastreze numele, insa el ma obliga sa ma cobor la nivelul lui si sa schimb numele copilului dupa al meu.
Ce mare gaselnita ca isi lasa numele? De ce l-a dat??
Problema moralităţii nu o discutăm în instanţă... acolo discutăm pe textul legii şi instanţa va aprecia în ce măsură cererea dv. este întemeiată astfel încât să vă permită purtarea numelui soţului şi după desfacerea căsătoriei, fără acordul expres al acestuia.
Aşa cum am mai afirmat, regula este ca, după divorţ, fiecare din foştii soţi să revină la numele avut anterior încheierii căsătoriei, conform art. 40 alin. ultim C.fam.
Dacă, prin revenirea la numele purtat anterior încheierii căsătoriei, fostului soţ i se aduc prejudicii morale, instanţa poate încuviinţa menţinerea numelui purtat în timpul căsătoriei şi după desfacerea ei.
Art. 40 alin. 1 şi 2 C.fam. prevede că soţii pot stabili de comun acord ca cel care a purtat în timpul căsătoriei numele celuilalt soţ să-l păstreze şi după desfacerea căsătoriei, cu condiţia ca instanţa să ia act de acest acord chiar prin hotărârea de divorţ, nu ulterior.
Dacă soţii nu se înţeleg cu privire la acest aspect, instanţa de judecată poate să încuviinţeze, pentru motive temeinice, ca soţul să păstreze numele celuilat soţ, nume obţinut prin căsătorie.
În opinia mea, dacă nu se face dovada unui prejudiciu moral real în cazul în care aţi reveni la numele purtat anterior încheierii căsătoriei, instanţa nu va admite păstrarea numelui dacă celălalt soţ se opune.;)