Buna seara.
As dori si eu o indrumare in o problema.
Lucrez de aproape un an ca operator casa schimb valutar. Acum cateva zile am fost sunat de sef si mi s-a spus sa scriu o cerere de concediu fara plata pentru perioada 1-31 Ianuarie 2011, perioada in care eu am fost la munca. Am refuzat sa scriu aceasta cerere iar acum seful refuza sa-mi mai acorde bonurile de masa pana ce nu intocmesc aceasta cerere. Azi 2 Martie 2011 am fost la ITM si-am cerut o copie dupa cartea de munca si din ce-am citit eu acolo nu apare nici un inscris legat de concediu fara plata in perioada de timp precizata mai sus.
Eu nu sunt de acord cu aceasta magarie din partea patronului si din acest motiv cer indrumare in aceasta problema delicata in care ma aflu.
Multumesc anticipat.
Iti spun eu Marius: A pus ochii pe tine sa te dea afara...
Si are si nu are ce face cu cererea aia a ta, depinde cat e de inteligent, de bine sfatuit, sau depinde ce interese are spre a falsifica realitatea. :hm:
Atentie !...Nu scrie cererea de concediu fara plata, decat cu vointa ta, si decat anticipat. (referitor la cererea de demisie nu indraznesc sa ma pronunt, pentru ca pot sa spun ca DACA el vrea iti poate face belele mari, mai ales ca lucrezi cu bani, si nu pot sa stiu sigur cum sa cantaresc costul faptului ca o faci sau nu)
Salariul pe ianuarie a fost calculat, iar declaratia 112 la fisc (conform acestui stat de salarii) a fost depusa pana la 25 februarie. Din pacate la asta nu poti avea acces, insa nici nu are rost, pentru ca patronul, sau contabilitatea poate sa iti taie salariul pe luna februarie, prin amanarea aplicarii cererii de concediu fara plata (motivul: a aparut cu intarziere). Asa ca degeaba e totul ok la luna ianuarie, cand poate fi in neregula la lunile urmatoare.
Tu semnezi condica de prezenta?
Asta pentru ca te poate da afara doar in baza cererii de concediu fara plata pe o perioada anterioara, pe motiv ca nu te-ai prezentat la slajba, si are ca dovada insasi cererea.
Spune-ne ce ai mai facut cu ”nebunul”.
@ acasa@moucha.org Da, salariul mi l-a platit pe luna ianuarie, mi s-a comunicat de concediu fara plata abia la sfarsitul lui februarie, pana atunci eu n-am stiut nimic, totul parand a fi normal. Situatia e destul de incordata cu patronul, problema e ca din peste 20 de angajati care se afla in aceasi situatie sunt singurul care am avut ceva de comentat referitor la aceasta "manevra", mai mult unor colegi li s-a parut absolut firesc ca seful sa faca asa si aproape ca i-au luat apararea.
@economul Nu vad cum ar putea demonsta seful ca eu n-am fost la munca in anumite zile cand eu apar pe camera de supraveghere in intervalul orar in care am program de lucru. Semnez acte pe tot parcursul zilei, iar codul meu de operator apare pe fiecare bon fiscal eliberat in ziua respectiva.
In privinta "nebunului", din pacate am cedat. Luand in considerare posibilele pierderi de pe urma cererii respective si eventualele cheltuieli ce ar fi urmat in urma unor demersuri legale si cu o finalitate nesigura, am decis sa fac acea cerere recuperndu-mi bonurile de masa retinute abuziv. E o lupta cu morile de vant.
Multumesc mult tuturor pt. informatiile si sfaturile date.
Acum inteleg situatia... el v-a cerut tuturor sa scrieti cerere pe ianuarie... Oricum...omul e cu capul bine de tot...putea sa va puna sa faceti cerere pe luna martie, ca nu v-a calculat salariul si putea sa o puna in aplicare mai usor...
Eu am mai intalnit practica asta, dar metoda era ca lasa oamenii sa stea acasa in perioada respectiva de concediu fara plata. Nu muncesti, nu te plateste.... dar asa? ai lucrat si dupa aia iti spune ca din pacate nu are bani sa va dea.
Nu va fi in regula la un control de la ITM (sper), pentru ca bate la ochi sa aiba toata lumea cereri de cencediu fara plata in aceeasi perioada, iar firma are activitate normala in perioada aia. Se poate face sesizare anonima la ITM.
Concediul fara plata nu constituie stagiu de cotizare la pensii, sanatate, somaj, pentru ca daca e fara plata, salariul brut este zero, iar contributiile sunt tot zero :(
Sunt multi patroni nebuni care profita de ”criza asta indusa” si sclavagesc angajatii.... Mai vine acum si noul cod al muncii care se pare ca le da mana libera patronilor sa faca ce vor din noi :(
Suntem umiliti, munciti si cu bani putini...ce sa mai ... O placere sa muncesti in Romanica!
Salariu neplatit
adrian_huned
am o intrebare daca ma puteti ajuta si pe mine.de curand am demisionat de la o firma la care am lucrat si cand mi-am facut actele de demisie firma ma obligat ... (vezi toată discuția)