Legislatia PI provine din dreptul natural? DA, foarte corect! Poate ca nu stiti insa ce i-a zis odata UMAR unei tinere care care era extaziata fatza de viata foarte naturala, si in opinia ei foarte sanatoasa dusa la tara? "Doamna, matraguna, cucuta si ciumafaia sunt naturale insa nu sunt sanatoase deloc"
Asadar, legislatia PI o fi provenind ea din dreptul natural dar nu e nici sanatoasa si nici naturala.
....
Actuala legislatie care priveste PI are un defect major:
Impiedica curgerea la un nivel care este prea centralizat. La firestile d-voastra intrebari: "Ce curge" si "Ce legatura are curgerea cu proprietatea intelectuala?" voi face o mini
Pseudo-divagatie. Inginerul MIT Adrian Bejan a dus mai departe ideea lui Heraclit formulata ca "totul curge, Πάντα ῥεῖ, panta rhei" si a descoperit ca ceea ce numim curgere este un fenomen fizic ce leaga toate sistemele, indiferent daca sunt vii sau inanimate (in acelasi fel "curg" un rau, traficul rutier, o turma de gnu, etc) si ca toate sistemele care cunosc curgerea ca fenomen au o caracteristica care le leaga: designul similar. Teoria lui se numeste constructalism iar legea formulata de Adrian Bejan in 1996 suna astfel:
"For a finite-size (flow) system to persist in time (to live), its configuration must evolve such that it provides easier and easier access to its currents." (Bejan, 1996)
Potrivit teoriei constructale
[ link extern ]
exista cateva principii usor de observat:
- orice sistem va ramane imperfect - adica tot timpul va opune o oarecare rezistenta la curgere
- tendinta naturala este de a distribui rezistenta la curgere peste intregul sistem iar
distributia imperfectiunilor genereaza forma
- calea naturala, respectiv constructalista, de a distribui imperfectiunile (adica oprelistile la curgere) este ca imperfectiunile cu cat sunt mai mari sa fie asezate la o scara cu atat mai mica a sistemului
1. De unde stim ca Bejan asta are dreptate? Simplu. Cand e vorba despre stiinta, nu despre pseudostiinta,
o teorie are valoarea de adevar daca si numai daca cu ajutorul ei vom putea face predictii relativ corecte. Astfel au fost verificate si legile termodionamicii, relativitatea, mecanica cunatica, etc. Acum, daca ne apucam sa experimentam cu o cana cu apa pe un castel de nisip vom vedea ca putem efectua predictii destul de corecte si ca teoriile d-lui Bejan sunt corecte nu pentru ca a fost la MIT, nu pentru ca e acum la Duke University, nici macar pentru ca "e roman de-al nostru" ci pentru ca ceea ce spune el este verificabil si conduce la predictii corecte.
2. Odata ce am acceptat ca tot ceea ce curge se supune unor legi trebuie sa observam ca intreaga istorie - care undeva acum 6000 de ani a pierdut prefixul "pre" in urma inventarii scrisului -
daca si numai daca o privim din unghiul de vedere al curgerii informatiei intre primatele lipsite de blana numite oameni are o anumita directie in sensul distribuirii rezistentei la curgere la o scara din ce in ce mai mica.
3. Succesul lumii de dincolo de www se explica astfel foarte usor pentru ca rezistenta la curgere nu mai este asezata la scara mare ci la una din ce in ce mai mica.
4. Acum, haideti sa privim din nou ultimii 350 de ani de isorie a PI si sa vedem ca ceea ce putem observa este o "lupta" intre curentii care provoaca curgerea informatiei si rezistenta la curgere cu consecinta ca rezistenta la curgere s-a distribuit la o scara din ce in ce mai mica.
5. GPL nu este un model perfect si nu reduce frictiunea la 0 insa, fata de alte reguli, aduce rezistenta la scurgere la o scara mai mica decat legislatia PI. GPL-ul nu este, asadar, o chestiune opusa Statutelor Reginei Ana ci o forma evoluata a acestora care micsoreaza rezistenta la curgere prin distribuirea imperfectiunilor la o scara mai mica decat o faceau acestea si legislatiile ulterioare intemeiate pe ea.
De aceea vin si va zic ca indiferent cat timp va trece legislatia PI care impiedica curgerea folosind scara mare a corporatiilor multinationale este pe moarte.
6. Ca sa stiu cum va arata viitoarea legislatie ar trebui sa stiu cum va arata lumea viitoare. Nu stiu. Nu-mi pot da seama.
Nimeni nu poate sa-si dea seama pentru ca in acel domeniu nu putem prezice! Putem prezice insa in alta directie si ceea ce stiu eu este ca din unghiul de vedere al constructalismului designul societatii viitoare va fi astfel incat
rezistenta la curgerea informatiei va fi mai mica la nivelul intregului sistem prin distribuirea la o scara mai redusa a imperfectiunilor care impiedica curgerea.