avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Din nou despre \"proprietatea intelectuala\" dar cu ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Din nou despre "proprietatea intelectuala" dar cu alte argumente decat gogosile

Ideea de baza:
"It is impossible to conclude, of any given mass of acquired wealth, merely by the fact of its existence, whether it signifies good or evil to the nation in the midst of which it exists. Its real value depends on the moral sign attached to it, just as strictly as that of a mathematical quantity depends on the algebraic sign attached to it. Any given accumulation of commercial wealth may be indicative, on the one hand, of faithful industries, progressive energies, and productive ingenuities: or, on the other, it may be indicative of mortal luxury, merciless tyranny, ruinous chicanery."
John Ruskin "Unto This Last"

Ceea ce numim (dar nu putem defini cum trebuie :sticktongue: ) opere originale de creatie intelectuala sunt de fapt, nici mai mult, nici mai putin decat efectul aparitiei scalabilului in viata economico-juridica. Aparitia scalabilitatii si descoperirea faptului ca fara sa mai fie nevoie de munca si timp se pot genera castiguri uriase a condus juristii catre conceperea unui gen de tumora sociala denumita pompos "drept de proprietate intelectuala".
Ca sa nu existe confuzii, voi numi scalabilitate acea proprietate a unui produs de a genera castiguri fara sa mai fie nevoie sa fie alocata mai multa munca ori mai mult timp - doua chestiuni de care dispunem doar in cantitati limitate. Este evident ca daca Umar scrie - exempli gratia - o carte cu titlul: "1001 de nopti cu nevasta lui Mordechai" iar cartea are succes (nici nu ma astept la altceva) el nu va trebui sa scrie cate o noua carte de fiecare data cand cineva vrea sa o citeasca deoarece herr Gutenberg a facut cele necesare pentru ca orice produs literar sa fie in mod necesar un produs care beneficiaza de scalabilitate. Pe de alta parte, Mordechai care este croitor, va trebui sa munceasca de fiecare data cand produce cate un costum pentru fiecare din clientii sai.

Mordechai: Probabil ca v-ati dat deja seama ca uriasele castiguri obtinute de Umar din vanzarea cartii lui despre relatia cu Hannah (Hannah, iubito, cum ai putut? :(( ) nu au nici o legatura cu valoarea sociala, literara sau de alt fel a cartii ci sunt generate aleator de un capriciu al pietei cartii.
Umar: Oficiul European pentru drepturi de autor defineste proprietatea intelectuala prescurtat PI, ca referindu-se la creatiile mintii: inventii (brevete), opere literare si artistice, simboluri, nume, imagini, design, utilizate in activitati comerciale. Detinatorul proprietatii intelectuale poate controla si trebuie rasplatit pentru uzul acesteia, si acest fapt incurajeaza inovatia si creativitatea spre beneficiul umanitatii."
Mordechai: :O

...
Asadar, fara sa-mi mai bat prea mult capul voi putea defini cat cred eu ca se poate de corect "opera de creatie intelectuala" ca fiind un produs care are in mod necesar o singura si esentiala proprietate: beneficiaza de scalabilitate. Adica este un produs susceptibil sa produca bani in cantitati virtual nelimitate.
Aceasta proprietate esentiala genereaza doua chestiuni:
- la plus: compui o melodie, doua si ajungi milionar in euro;
- la minus: doar o foarte, foarte, foarte, foarte ... etc. mica parte din ceea ce numim "opera de creatie intelectuala" va absorbi 99,99% din fondurile alocate pentru toate creatiile intelectuale luate la un loc.

Mordechai: Daca "1001 de nopti cu nevasta lui Mordechai" se vinde ca si cartile din ciclul despre Harry Potter atunci o foarte buna parte din fondurile romanilor (oricum foarte mici) alocate pentru cumpararea de carti va fi absorbita de aceasta poveste sordida. Nu pot sa cred ca asta e in beneficiul societatii.
Umar: Inainte de a deschide gurita aia de prostanac sentimental ar trebui sa vezi ca in lista celor mai bine vandute carti din toate timpurile "Razboi si pace" e mult in urma cartii lui Dan Brown "Codul lui Da Vinci" ... iar "Memoirs of a Woman of Pleasure" cunoscuta ca Fanny Hill s-a vandut mult mai bine, a adus mult mai multi bani si este mult mai citita decat "Prolegomena la orice metafizica viitoare" a lui mos Immanuel Kant.

Asadar chestiunea cu rasplata pentru travaliul si creatia intelectuala si efortul depus de autor si bla-bla-bla ... beneficiul umanitatii sunt introduse in definitii nu numai pentru a deruta ci de-a dreptul pentru a masca faptul ca
"proprietatea intelectuala" este mijlocul prin care se protejeaza sursele generatoare de castiguri obtinute de persoanele care speculeaza aleatoriului pietei produselor presupuse a incorpora un anumit travaliu intelectual, indiferent de valoarea sociala sau intelectuala a produsului ce formeaza obiectul protectiei

Protectia asigurata oricarei "opere de creatie intelectuala" nu depinde, asadar, de valoarea ei sociala ci de fluxurile de bani pe care le aduce sau este susceptibil sa le aduca datorita scalabilitatii.
Demonstratia 1: Manelele pot fi protejate prin drepturi de autor nu pentru beneficiul umanitatii (ipoteza mi se pare atat de comica incat nu o mai comentez) ci pentru ca nu poti sa bei o amarata de cafea intr-o crasma botezata modern "Bar" fara sa-ti bubuie Manel de la Pomarla si sora lui Ciorogarla in urechi iar aceasta activitate genereaza bani. Multi.
Demonstratia 2: Daca inregistrez tot felul de sunete, imagini si eventual mirosuri, intr-un mod cu totul aleator si denumesc aceasta cacofonie "Simfonia sinesto-epistemologica nr. 18 in re minor rosu cu miros de scortisoara si uzo" iar aceasta va avea succes si se va vinde in cinematografele cu 6 sau mai multi D... zau daca ii va pasa cuiva ca beneficiul umanitatii e zero si ca travaliul meu intelectual e si el tot asa.
Ceea ce numim talent se sprijina pe succes, nu invers iar succesul artistic depinde foarte mult de contagiune. Nassim Nicholas Taleb.


Asadar, nu credeti ca ar fi timpul sa schimbam putintel legea si anume, pe ici, pe colo, prin partile ei destul de intime, foarte rusinoase dar .... hmmm ... esentiale?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
=D> =D>:))
:) Da, de aceea migreaza toti cercetatorii catre tari in care sunt bine platiti si au conditii, pentru ca nu inteleg ca ei de fapt sunt la acelasi nivel cu inventarea rotii si a focului si prin urmare, ar trebui sa nu ceara instrumente de studiu sau laboratoare moderne (ale caror costuri tot prin beneficiile derivate din inventia protejata cu PI le poti recupera), ci sa creeze citostatice specifice cum inventau vracii pe vremuri alifii.

Mordechai a scris:

Fara proprietate intelectuala s-ar fi inventat o cura care sa vindece boala nu un mijloc de-a face un om toata viata dependent de medicamente scumpe.


Ce inseamna "s-ar fi inventat". Ar fi aparut singure? Ar fi fost mai putina munca? Mai putine piste gresite, studii de impact cu mii de participanti nereusite? Evident ca nu, nu si nu. Nu orice medicament este penicilina si nu poti face un plan de afaceri pe serendipitate.

Ambele afirmatii sunt la fel de bine dovedite.


Posibil, insa varianta anti-PI este vinovata de falsa constiinta. Investitiile in dezvoltarea medicamentelor sunt scumpe, PI este doar metoda de recuperare a banilor. Adica oamenii vor sa beneficieze de medicamente "bune" dar nu "scumpe". Nu li se poate face imputarea ca sunt foarte, prea, ca sunt ultra-progresisti, ca vor progresul cu orice pret. Tot ce-si doresc este sa dea mai putini bani desi beneficiaza de cele mai bune medicamente, ignorand faptul ca pe masura ce progresam, inventam noi si noi medicamente care incep prin a fi scumpe si rare dar ajung in 15-20 ani sa fie produse ieftin ca medicamente generice.

Ca si la masini, universitati si avocati, nu poti si ieftin, si cel mai bun. Eu as zice ca pe termen lung, PI scade costurile tuturor.

In privinta barierelor de intrare, oare nu e chiar invers? Nu protejeaza PI tocmai tanarul softist care in lupta cu colosii de pe piata nu are decat o idee si trebuie sa nu i-o inghita? Nu e protejat scriitorul care fara regimul drepturilor de autor si-ar vedea cartea de succes transformata in scenariu de studiourile de film? Nu e protejat caricaturistul caruia toti i-ar copia altfel desenele in toate publicatiile?

Apropo, in Romania e endemic plagiatul, cum il interzicem altfel decat prin drepturi de autor?
Cea mai buna dintre lumile posibile.
Lumea in care interesul economic este identic cu cel umanitar.
@eumarian
Daca punem problema astfel cum ati pus-o d-voastra mai sus, pare ca nu exista nicio alta solutie decat PI, nu-i asa? :weg: Traim in cea mai buna lume posibila si n-avem motive sa ne mai silim sa schimbam ceva, nu-i asa?

Mama micului Schmull-Abe era foarte bolnava insa intr-o noapte, in timp ce dormea cu capul pe patul ei acesta visa ca leacul pentru boala mamei sale era o combinatie de ceai-de-vant, inventia farmacistului Aaron Goldbaum combinat in proportii egale cu picaturi-de-roua, inventia bacanului Hershelle Himellfarb. Dupa ce a vindecat-o pe mama sa, Schmull-Abe a vazut ca mai sunt o multime de mame bolnave si o multime de copii care dormeau cu capul pe patul mamelor bolnave si a inceput sa mearga din casa in casa cu doctoria lui. Asta pana cand domnul Hershelle Himellfarb a aflat ca picaturile lui sunt folosite la un leac miraculos si a marit pretul de 100 de ori. Cand copiii care mai aveau mame bolnave au venit in fata bacaniei ca sa-l roage sa vanda picaturile la vechiul pret pe care si-l puteau permite si ei, Hershelle Himellfarb le-a zis ca:
- Investitiile in dezvoltarea medicamentelor sunt scumpe, PI este doar metoda de recuperare a banilor.
- Adica oamenii vor sa beneficieze de medicamente "bune" dar nu "scumpe"?
- Oamenii sunt ipocriti pentru ca tot ce-si doresc este sa dea mai putini bani desi beneficiaza de cele mai bune medicamente.
- Ca si la masini, universitati si avocati, nu poti si ieftin, si cel mai bun.
- Pe termen lung, metoda lui scade de fapt costurile tuturor.
- Metoda Hershelle Himellfarb il protejeaza de fapt pe tanarul Schmull-Abe, lui ii este dedicata aceasta majorare de pret, o parte din acesti bani urmand sa-l sprijine in inventiile sale viitoare
- tocmai tanarul Schmull-Abe care in lupta cu colosii de pe piata nu are decat o idee si lupta sa nu i-o inghita este cel aparat de Hershelle
- cu cea mai mare parte din banii obtinuti prin majorarea pretului picaturilor-de-roua, Hershelle Himellfarb se angaja sa stimuleze cercetarea si sa obtina medicamente pentru toate bolile posibile.
Copiii aveau insa mame bolnave si n-aveau deloc timp pentru viitorul utopic-luminos propus de bacanul Himellfarb asa ca i-au spart geamurile bacaniei cu pietre si l-au huiduit.
Copiii inteleg foarte, foarte, foarte greu unele lucruri si nu pot fi convinsi ca o cutie desenata nu contine in ea un miel ori ca lumea in care o mama moare pentru ca fiul ei nu are destui bani ca sa o trateze este cea mai buna dintre toate lumile posibile.


PI este o metoda de a bloca orice competitor sa dezvolte si sa scoata pe piata produse similare, chiar daca au fost dezvoltate independent, mentinand astfel preturile ridicate si operand o selectie intre persoanele care vor trai (cei care au bani) de ceilalti (care nu prea au).
Daca maine ar fi posibil sa se inventeze o cura pentru maladia X insa ar fi nevoie ca pentru medicamentul Y sa fie folosite 10 patente care apartin unor competitori diferiti din piata, e corect ca prin refuzul unora din ei de a ceda drepturile lor sa nu fie produs medicamentul Y iar maladia X sa faca in continuare victime?
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Crede Mordechai ca are un monopol pe suferintele copiilor, zau asa?! :(

Ca raspuns, spunea Creanga "daca-i copil sa se joace, daca-i cal sa traga si daca-i popa sa citeasca".

Treaba cercetatorilor e sa cerceteze fara sa se uite la bani, treaba companiilor farmaceutice e sa produca medicamentele, sa le testeze si sa le vanda in profit iar treaba statului sa ajute cetatenii fara bani sa le cumpere. Decat sa asmuta boborul contra mochetelor scumpe ale altora (zau asa!), Mordechai ar trebui sa ceara statului sa acopere costul medicamentelor necesare mamei copilului. La fel cum nu va cere croitorului sa produca pe gratis haine pentru copiii saraci, ci statul le da acestora o alocatie din care si le cumpara.

La fel ca si in cazul manelelor, daca limitati regimul PI, efectele nocive pot creste (respectiv, manelele sa fie mai ascultate, fiind la liber iar bolnavii sa se inmulteasca, din moment ce nu se mai dezvolta noi medicamente). Daca Mordechai are o solutie magica (cum sugereaza cand spune ca exista medicamentele miraculoase ieftine), sa ne-o prezinte si noua. Parerea mea.

PS. Nu, lumea nu e perfecta, patentele in domeniul medical sunt valabile aprox 20 de ani, daca perioada ar fi lungita (contra argumentelor dvs), ar fi o investitie fortata in cercetare care pe termen lung ar creste sanatatea populatiei prin dezvoltarea de noi medicamente. Secundar, cred ca ar trebui limitat marketingul medicamentelor, o multime de medicamente proaste dar scumpe sunt vandute in urma intelegerilor cu doctorii (dar asta nu tine de PI).
Oy-oy-oy! Daca-i lasam pe Mordechai, pe bacanul Himellfarb si pe ceilati la o parte, ceea ce ramane este doar o discutie de principiu. Eu nu cred ca viata lui Mordechai va fi mai buna daca exista patente si copyright, eu prefer varianta cealalta. D-voastra nu credeti ca viata noastra va fi mai buna daca nu vor exista copyright si patente.
INSA niciunul din noi nu poate sa prevada ce va fi, dar doar unul din doi va avea dreptate. Exista o problema atunci:
- d-voastra prelungiti de fapt paradigma actuala a lumii in viitor, sperand ca viitorul este o prelungire a trecutului;
- Mordechai vine sa impuna o noua paradigma.
Mordechai pariaza pe paradigma cea noua iar d-voastra pe cea veche. Atat. Eu cred ca va castiga el. Amin.

Alte discuții în legătură

Înregistrarea unui program de calculator la orda este opozabilã în orice stat membru ue? sandro sandro Doresc sa inregistrez la ORDA (Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor) un program de calculator, pe care insa il voi vinde in mai multe tari ale Uniunii ... (vezi toată discuția)
Inregistrare marca sau copyright dariusmihai dariusmihai Buna ziua. Numele meu este Darius Mihai si am cateva nelamuriri referitoare la inregistrarea unui program software. Am postat la adresa ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa-mi protejez proiectele astefel incat sa nu fie copiate? sabina492005 sabina492005 buna ziua, Ma numesc sabina si as dori sa va intreb ce modalitati exista ca sa-mi por proteja proiectele ce le concep singura sau cu ajutorul unor arhitecti ... (vezi toată discuția)