avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... infractiune savarsita pe termenul de incercare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

infractiune savarsita pe termenul de incercare

Va rog sa imi dati niste informatii despre urmatorul caz: Fiul meu cand era minor(15 ani) a savarsit o infractiune de furt pentru care a fost condamnat la 1 an si sase luni cu suspendare. In termenul de incercare(DIN PACATE), cand deja era major a mai comis un furt pentru care se judeca acum . Prejudiciul s-a recuperat fiul meu s-a prezentat la fiecare termen al instantei in mod regular. Acum el nu mai este aceeasi persoana,nu a mai comis nici o infractiune, se pregateste pentru planuri foarte mari are sansa sa mearga in Statele Unite si sa studieze, dar este aceasta problema care se judeca de trei ani, si care ma tem ca il va trimite la inchisoare si tot ce inseamna un viitor de om corect se va surpa, acum. Intrebarea mea este: mai are vreo sansa sa ia inca o suspendare , sau ce alte sanse ar avea ca el sa nu faca inchisoare? Ce alte strategii juridice ar mai putea fi folosite, asa incat sa scape de inchisoare? Nu am idee despre legile codului penal, mai ales ca stiu ca s-a mai schimbat ceva ion luna ianuarie 2011.Va rog sa imi raspundeti cat se poate de repede. Multumesc.
Orice infractiune are un grad de pericol social pe ca altfel nu ar mai fi infractiune :)

Si pentru a va lega de asta in cazul unui furt, la un recidivist trebuie ca acesl furt "aproape" sa nu fi existat. Ca exemplum prejudiciu extrem de mic, sa existe o posibilitatea sa CERI macar schimbare incadrarii (in insusirea bunului gasit sore exemplu) etc
art.38 c.p.
(1) La stabilirea starii de recidiva nu se tine seama de hotararile de condamnare privitoare la:
a) infractiunile savarsite in timpul minoritatii;...
Potrivit art.81 al. 1 lit. teza II C.p.,in cazul cand condamnarea anterioara intra in vreunul din cazurile prevazute in art. 38 C.p.,aceasta nu este luata in seama si infractorului poate sa i se aplice o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei,daca sunt indeplinite si alte 2 conditii ...
Ce scrie in rechizitoriu?
Va sfatuiesc sa " vada" dosarul si un alt avocat.
Multumesc . :hm: Am pus intrebarea referitoare la "pericol social" pentru ca unul din motivele pentru care ar putea fi achitat este ca fapta sa nu prezinte pericol social. De asta sunt foarte confuza- asta am citit-o in codul penal. Per total am inteles ca situatia este critica. Multumesc frumos inca o data.
Multumesc frumos. Oricum maine se va da pronuntarea si o sa facem recurs. Puteti sa ne dati un sfat pentru mai departe, urmatorul pas ce ar trebui sa facem?

avvalentina a scris:

art.38 c.p.
(1) La stabilirea starii de recidiva nu se tine seama de hotararile de condamnare privitoare la:
a) infractiunile savarsite in timpul minoritatii;...
Potrivit art.81 al. 1 lit. teza II C.p.,in cazul cand condamnarea anterioara intra in vreunul din cazurile prevazute in art. 38 C.p.,aceasta nu este luata in seama si infractorului poate sa i se aplice o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei,daca sunt indeplinite si alte 2 conditii ...
Ce scrie in rechizitoriu?
Va sfatuiesc sa " vada" dosarul si un alt avocat.

Vorbeam de revocarea suspendarii, nu de starea de recidiva sau o noua pedeapsa cu suspendare. pe la art 83 parca. Si ma indoiesc ca spune cineva ca a comis un furt din culpa...
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
dorians, utilizator

Alte discuții în legătură

Condamnare art 181 alin 1 cp popem popem Buna ziua Fiul meu a fost condamnat la doua luni inchisoare in baza art 181 alin 1 cp , cu aplicarea ... (vezi toată discuția)
Revocarea suspendarii pedepsei??? eduardlucian eduardlucian Buna tuturor! Daca un minor (17 ani) trimis in judecata pentru furt calificat in forma continuata, va primi o pedeapsa cu suspendare (se afla in arest ... (vezi toată discuția)
Reducerea pedepsei mai duce la executarea acesteia in termenul de incercare? desirelia75 desirelia75 Casează sentinţa penală recurată şi rejudecând dispune : Reduce de la un an închisoare la 6 ( şase) luni închisoare pedeapsa aplicată inculpatului ... (vezi toată discuția)