avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... infractiune savarsita pe termenul de incercare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

infractiune savarsita pe termenul de incercare

Va rog sa imi dati niste informatii despre urmatorul caz: Fiul meu cand era minor(15 ani) a savarsit o infractiune de furt pentru care a fost condamnat la 1 an si sase luni cu suspendare. In termenul de incercare(DIN PACATE), cand deja era major a mai comis un furt pentru care se judeca acum . Prejudiciul s-a recuperat fiul meu s-a prezentat la fiecare termen al instantei in mod regular. Acum el nu mai este aceeasi persoana,nu a mai comis nici o infractiune, se pregateste pentru planuri foarte mari are sansa sa mearga in Statele Unite si sa studieze, dar este aceasta problema care se judeca de trei ani, si care ma tem ca il va trimite la inchisoare si tot ce inseamna un viitor de om corect se va surpa, acum. Intrebarea mea este: mai are vreo sansa sa ia inca o suspendare , sau ce alte sanse ar avea ca el sa nu faca inchisoare? Ce alte strategii juridice ar mai putea fi folosite, asa incat sa scape de inchisoare? Nu am idee despre legile codului penal, mai ales ca stiu ca s-a mai schimbat ceva ion luna ianuarie 2011.Va rog sa imi raspundeti cat se poate de repede. Multumesc.
avvalentina a scris:

Nu este obligatorul sa declare recurs.Trebuie doar sa asteptati sa treaca termenul. Convingerea instantei a fost aceea ca scopul pedepsei poate fi atins asa cum a dispus si va motiva acest aspect. Eu zic sa stati linistita.
@dorians,
::banned:

PARCHETRUL o sa faca sigur recurs

asaaa
@avvalentina
Pt a nu pierde prea multa vreme o sa arat RIL promovat

Laura Codruta Kovesi, Procurorul General al Romaniei, a promovat recurs in interesul legii ce vizează interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 83 alin. 1 din Codul penal, posibilitatea suspendării condiţionate a executării pedepsei stabilite pentru o infracţiune intenţionată (săvârşită în cursul termenului de încercare al unei suspendări condiţionate a executării pedepsei dispusă anterior), pedeapsă la care a fost cumulată o altă pedeapsă ca urmare a revocării suspendării condiţionate a executării acestei din urmă pedepse, în cazul îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art. 81 din Codul penal cu privire la infracţiunea săvârşită ulterior

Orientarile jurisprudentei:

1. Majoritatea instantelor au apreciat că, în accepţiunea dispoziţiilor art. 83 alin. 1 din Codul penal, nu este posibilă suspendarea condiţionată a executării pedepsei stabilite pentru o infracţiune intenţionată, pedeapsă la care a fost cumulată o altă pedeapsă ca urmare a revocării suspendării condiţionate a executării acestei din urmă pedepse, în cazul îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art.81 din Codul penal.

2. Alte instanţe, dimpotrivă, au reţinut că în cazul îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art. 81 din Codul penal pedeapsa la care a fost cumulată o altă pedeapsă ca urmare a revocării suspendării condiţionate a executării acestei din urmă pedepse poate fi suspendată condiţionat. Această jurisprudenţă recunoaşte posibilitatea suspendării condiţionate a executării pedepsei rezultante, obţinute prin aplicarea mecanismului prevăzut de art.83 alin.1 din Codul penal.

3. În sfârşit, la nivelul unor instanţe s-a apreciat că pentru cea de-a doua pedeapsă (stabilită pentru fapta săvârşită în cursul termenului de încercare al suspendării condiţionate dispuse anterior) se poate face aplicarea art.81 din Codul penal, urmând a dispune executarea într-un loc de deţinere doar a pedepsei a cărei suspendare este revocată.

Opinia Procurorului General este in sensul primei orientari.

aici e tot textul mpublic.ro/recursuri/2010_penal/r_29_10_2010.htm

Faptul ca o instanta de la cucuietii din deal a dat o solutie de genul acestei nu ma mai mira. BINE CA a scapat. Deocamdata. Insa din punctul meu de vedere solutia este o greseala. Daca vreti neaparat o sa va argumentez si pe langa opinia procurorului o voi face...

:tooth:
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2011
dorians, utilizator
Ce anume a furat inculpatul?
Cand a fost descoperita infractiunea de furt?La cat timp de la data comiterii ei?
Dintr-un apartament, aluat niste bunuri care s-au recuperat.
El a fost condamnat cu suspendare in 2007 pentru o infractiune comisa din timpul minoratului in anul 2005. Termenul de incercare a fost de 3 ani si 6 luni. In momentul cand a comis fapta a doua,(apartamentul) era deja major si politia i-a intocmit dosar penal la 1 an si ceva luni dupa comiterea faptei. A durat foarte mult sa stranga probe, fapta avea mai mult tenta de abuz de incredere decat de furt. Prejudiciul este recuperat, fiul meu s-a prezentat la fiecare termen,El s-a schimbat total are planuri sa studieze in Statele Unite si aceasta condamnare care il bantuie s-ar putea sa ii distruga viata. O fi furtul pericol social dar mai pericol sunt unii procurori care se axeaza pe chestii mici si infime, aplicand legea doar acolo unde nu necesita si ignorand alte crime si infractiuni grave din "inalta Clasa". Acum i s-a dat cu suspendare din nou, dar eu stiu legea care s-a dat in ianuarie adica recursul facut de procuroarea Kovesi(RIL) si imi este frica ca sentinta noua va fi inchisoare. Asta este pe scurt situatia.
Doamna eu sincer cred ca trebuie sa va axati pe protectia pe care legiuitorul a instituit-o minorilor la art. 38 lit a) - infractiunile savarsite in timpul minoritatii exclud starea de recidiva. Ori RIL-ul promovat de Doamna Kovesi are ca scop reeducarea infractorilor recidivisti. Cred ca protectia instituita de legiutor fata de minori prin excluderea recidivei este un argument puternic ca aceste infractiuni comise in timpul minoritatii sa fie tratate ca si cele din culpa - sa fie permisa suspendarea. Cred ca in spiritul legii ar fi sa nu se tina cont in nici un fel de pedepsele din minorat din moment ce nu se retine recidiva.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2011
unbaiat, utilizator
Principala problema nu o constituie starea de recidiva care nici nu poate fi retinuta...fiind vorba de o condamnare din minorat...

Alte discuții în legătură

Condamnare art 181 alin 1 cp popem popem Buna ziua Fiul meu a fost condamnat la doua luni inchisoare in baza art 181 alin 1 cp , cu aplicarea ... (vezi toată discuția)
Revocarea suspendarii pedepsei??? eduardlucian eduardlucian Buna tuturor! Daca un minor (17 ani) trimis in judecata pentru furt calificat in forma continuata, va primi o pedeapsa cu suspendare (se afla in arest ... (vezi toată discuția)
Reducerea pedepsei mai duce la executarea acesteia in termenul de incercare? desirelia75 desirelia75 Casează sentinţa penală recurată şi rejudecând dispune : Reduce de la un an închisoare la 6 ( şase) luni închisoare pedeapsa aplicată inculpatului ... (vezi toată discuția)