avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... infractiune savarsita pe termenul de incercare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

infractiune savarsita pe termenul de incercare

Va rog sa imi dati niste informatii despre urmatorul caz: Fiul meu cand era minor(15 ani) a savarsit o infractiune de furt pentru care a fost condamnat la 1 an si sase luni cu suspendare. In termenul de incercare(DIN PACATE), cand deja era major a mai comis un furt pentru care se judeca acum . Prejudiciul s-a recuperat fiul meu s-a prezentat la fiecare termen al instantei in mod regular. Acum el nu mai este aceeasi persoana,nu a mai comis nici o infractiune, se pregateste pentru planuri foarte mari are sansa sa mearga in Statele Unite si sa studieze, dar este aceasta problema care se judeca de trei ani, si care ma tem ca il va trimite la inchisoare si tot ce inseamna un viitor de om corect se va surpa, acum. Intrebarea mea este: mai are vreo sansa sa ia inca o suspendare , sau ce alte sanse ar avea ca el sa nu faca inchisoare? Ce alte strategii juridice ar mai putea fi folosite, asa incat sa scape de inchisoare? Nu am idee despre legile codului penal, mai ales ca stiu ca s-a mai schimbat ceva ion luna ianuarie 2011.Va rog sa imi raspundeti cat se poate de repede. Multumesc.
liloreta a scris:

cea din minorat? In baza art 81 Cod Penal suspenda conditionat executarea pedepsei.

I se aplica legea mai favorabila la momentul savarsirii nu acela al pronuntarii.
Sa reveniti cu vesti bune!
RIL-urile sunt izvoare de drept, deci aplicarea lor este obligatorie. Totusi legea penala nu poate retroactiva decat daca este mai favorabila.

C.A. Targu Mures a retinut ca aparitia unui RIL dupa pronuntarea unei hotarari in prima instanta nu constituie prin ea insasi un motiv de nelegalitate, iar conform art. 15 alin. 2 din Constitutie nici o norma juridica nu retroactiveaza cu exceptia legii penale/contraventionale mai favorabile.
Prin urmare CA Mures a apreciat ca nici normele edictate de ICCJ in solutionarea RIL-urilor nu pot retroactiva ele negasindu-si aplicare in cauzele solutionate anterior publicarii in M.Of. a Romaniei.
practica instantelor nu este lege.
nici RIL-ul nu este lege ci aplicarea lui e obligatorie prin lege...
Eu locuiesc in SUA de 5 ani si cunosc foarte bine treburile pe aici, stiu si care sunt legile si ce si cum se pedepseste. Multumesc pentru sfaturi oricum, dar eu cred ca imi cunosc mai bine fiul decat cunosti tu "situatii" similare in "general". Tu probabil nu crezi in reabilitarea oamneilor, eu cred 100% ca oamenii se pot recupera si ca unele greseli raman greseli, doar. Nu generalizez, stiu ca sunt situatii in care greselile se repeta , dar sunt si unde fac parte din trecut. Vorbesc din absoluta proprie experienta.Intr-un fel iti dau dreptate , in Romania este greu sa mai crezi in "SANSA".
Aveti dreptate. Nu va cunosc absolut deloc fiul. Nu spun ca nu este reabilitat sau ca nu se poate reabilita. Spun doar ceea ce cred ca se va intampla din punct de vedere JUDICIAR si atata tot. Daca cred in reabiliarea omului... Poate, daca ar exista si conjunctura necesara. Dpmdv reabilitarea infractorului incarcerat in ROMANIA este o utopie. Spre exemplu infractorul primar este incarcerat in aceleasi conditii si spatii cu un multirecidivist. Despre programele de reabiliate nici nu merita sa vorbesc. Ca fiul dvs s-a schimbat? Posibil si ma bucur pentru asta; probabil nu la fel de mult ca un parinte. Insa sistemul (juridic si judiciar) nu s-a schimbat. Practica instantelor a ramas aceeasi, independenta de schimbarea omului. Pe de alta parte o pedeapsa are si rol sanctionator. Instanta probabil s-a convins ca fiul dvs nu trebuie incarcerat (din mai multe motive...) Nu spun ca nu este asa ci ca in opinia mea nu este o solutie LEGALA... ci eventual o solutie MORALA. Si credeti-ma, exceptand cazul de faza, mie frica de toti judecatorii care fac o jucata morala si nu una legala. Nu avem un sistem cu jurati iar condamnarile ori achitarile date pe simpla credinta a unei persoane (fie ea si judecator), ignorand normele de drept ... ma rog, putem uita de statul de drept.
Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2011
dorians, utilizator

Alte discuții în legătură

Condamnare art 181 alin 1 cp popem popem Buna ziua Fiul meu a fost condamnat la doua luni inchisoare in baza art 181 alin 1 cp , cu aplicarea ... (vezi toată discuția)
Revocarea suspendarii pedepsei??? eduardlucian eduardlucian Buna tuturor! Daca un minor (17 ani) trimis in judecata pentru furt calificat in forma continuata, va primi o pedeapsa cu suspendare (se afla in arest ... (vezi toată discuția)
Reducerea pedepsei mai duce la executarea acesteia in termenul de incercare? desirelia75 desirelia75 Casează sentinţa penală recurată şi rejudecând dispune : Reduce de la un an închisoare la 6 ( şase) luni închisoare pedeapsa aplicată inculpatului ... (vezi toată discuția)