Va rog sa imi dati niste informatii despre urmatorul caz: Fiul meu cand era minor(15 ani) a savarsit o infractiune de furt pentru care a fost condamnat la 1 an si sase luni cu suspendare. In termenul de incercare(DIN PACATE), cand deja era major a mai comis un furt pentru care se judeca acum . Prejudiciul s-a recuperat fiul meu s-a prezentat la fiecare termen al instantei in mod regular. Acum el nu mai este aceeasi persoana,nu a mai comis nici o infractiune, se pregateste pentru planuri foarte mari are sansa sa mearga in Statele Unite si sa studieze, dar este aceasta problema care se judeca de trei ani, si care ma tem ca il va trimite la inchisoare si tot ce inseamna un viitor de om corect se va surpa, acum. Intrebarea mea este: mai are vreo sansa sa ia inca o suspendare , sau ce alte sanse ar avea ca el sa nu faca inchisoare? Ce alte strategii juridice ar mai putea fi folosite, asa incat sa scape de inchisoare? Nu am idee despre legile codului penal, mai ales ca stiu ca s-a mai schimbat ceva ion luna ianuarie 2011.Va rog sa imi raspundeti cat se poate de repede. Multumesc.
totusi e foarte probabil ca instanta superioara sa aplice intocmai solutia oferita de doamna Kovesi in RIL, daca parchetul face recurs :sorry:
Prin decizia nr. 1, s-a admis recursul în interesul legii promovat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după cum urmează:
- În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 83 alin. 1 Cod penal s-a stabilit că:
1) Suspendarea condiţionată a executării nu poate fi dispusă pentru pedeapsa stabilită în cazul săvârşirii în cursul termenului de încercare a unei infracţiuni intenţionate sau praeterintenţionate, pedeapsă la care a fost cumulată o altă pedeapsă, ca urmare a revocării suspendării condiţionate a executării acestei din urmă pedepse, chiar şi în cazul îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art. 81 din Codul penal.
2) Suspendarea condiţionată a executării nu poate fi dispusă nici în ceea ce priveşte pedeapsa rezultantă obţinută prin aplicarea mecanismului prevăzut de art. 83 alin. 1 Cod penal.
sau nu... sunt sanse sa nu? sau oferta doamnei e" batuta in cuie "? Asta e ingrijorarea mea: optiunea este doar inchisoare , daca parchetul face recurs sau ar putea inca sa fie admisa suspendarea ? Stiu ca nu puteti sa imi raspundeti un "nu" sau un "da", doar o idee daca legea ii permite totusi sa ia cu suspendare chiar daca a incalcat termenul de incercare pentru o fapta din minorat?
si inca o chestie: fapta oricum a fost facuta inainte de aceasta doamna Kovacs aduca aceasta lege noua. De ce adica fiul meu s-ar inbcadra in aceasta lege?
Ceea ce ati patit dvs seamana cu ce a patit fratele meu. El intai a primit 6 luni cu suspendare dintr-o prostie. Apoi a fost prins ca a furat dintr-un supermarket si intai tot un an si jumatate cu suspendare a primit, dar dupa recurs suspendarea s-a transformat in executare, cu toate ca si-a recunoscut fapta si prejudiciul a fost recuperat.
Si ca un sfat personal, daca fiul dvs vrea sa mearga in SUA, puteti sa il avertizati ca acolo pentru astfel de fapte nu sta un an si jumatate in inchisoare, ci pedepsele sunt mult mai drastice. Si renuntati la expresia "el nu mai este aceeasi persoana". Ca oamenii de genul acesta pot doar sa se abtina de frica o perioada, dar de schimbat nici o sansa. Asta o stiu din experienta proprie, din pacate...