avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu copil minor / sotul nu este de acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu copil minor / sotul nu este de acord

Va rog din suflet sa ma ajutati cu urmatoarea problema:

Sunt casatorita de 8 ani si am o fetita tot de 8 ani.

De ceva timp incoace au inceput problemele adevarate in casnicie. Violenta verbala deosebita, chiar de fata cu copilul, lipsa de interes fata de nevoile familiei, nu vrea sa lucreze...

In luna ianuarie m-am mutat la mama mea, impreuna cu fetita, dupa ce ajunsese sa ma ameninte cu cutitul. Atunci am facut plangere la politie, care a venit si l-a amendat.

Acum o saptamana am inaintat actiunea de divort, cu cerere de incredintare a fetitei catre mine. A aflat de acest lucru si a devenit foarte violent. A venit la noi acasa si m-a amenintat cu moartea, m-a amenintat ca imi ia copilul si mi-a spus ca ma pandeste pericolul la orice pas (sa fiu atenta pe unde merg, cine ma urmareste etc.)

Am anuntat politia, dar ei ridica din umeri pana la pronuntarea hotararii de divort.
Primul termen e abia in noiembrie 2011.

Va rog sa ma sfatuiti ce pot face pana atunci? Carei institutii ma pot adresa pentru a incerca sa ma apar de amenintarile sotului si de posibilele puneri in practica ale acestora?

Ce riscuri am sa i se incredinteze custodia lui, in conditiile in care el nu lucreaza de foarte mult timp? Mentionez ca eu lucrez ca bona, dar fara carte de munca (in perioada in care lipsesc de acasa de fetita are grija mama mea). Mentionez de asemenea ca sotul are si tulburari de personalitate, avand si cateva vizite la Spitalul 9 (chiar in ultimele luni).

In ce masura ma poate ajuta cineva?

Va multumesc mult de tot!
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 19:31, 20 Martie 2011
Mda. Individul are nevoie de consiliere, probabil ca e si pe fondul lipsei de incredere in sine - urmare a faptului ca nu munceste. Comportamentul uman este in cele mai multe cazuri urmarea unor procese cumulative, si probabil ca omul acesta se simte, in momentul de fata, incoltit, nu mai descopera elemente pozitive in viata, iar reactia naturala este de zbatere, indiferent daca in proces lovesti si pe altii, vinovati au ba.

In atari situatii, vina esecurilor personale trebuie data pe cineva, iar partenerul(a) de viata sunt cele mai la indemana fiinte care sa fie acuzate de toate relele de pe pamant.

Daca vreti cu tot dinadinul sa iasa show, adresati-va cu o planagere la protectia copilului, ratand ca fetita trebuie sa suporte afirmatii extrem de grave din partea tatalui ei, lucru care ii poate afecta buna dezvoltare psihica si echilibrul emotional. Individul va fi chemat ca sa explice ce si cum, posibil sa fie vizitat de cineva de la PCop... oricum, pana la proces (de ce vi l-a programat atat de tarziu !?!!!) trebuie sa strangeti dovezi si, ma repet, sa va gasiti un serviciu cu carte de munca.
Va multumesc mult pentru sfaturi, voi reveni si cu alte intrebari daca va fi cazul.
[b]Dna.Anda,asta va ajuta mult in obtinere incredintarii fetitei,insa trebuie sa aveti biletul de externare al sotului.Avocatul va sti ce trebuie facut pentru a obtine tot ce este necesar.

N-o s-o ajute deloc, sunt o gramada de boli comportamentale sau psihice care nu se incadreaza in simptomatologie cu violenta fizica expusa, ci eventual doar verbala. Multi medici psihiatri cred ca nebunii sunt cei mai pasnici, pentru ca nu pot premedita, la fel cum o fac cei normali la cap.

Ce puteti face este sa afimrati, in fata judecatorului, ca aveti indoieli in ceea ce priveste starea mentala a sotului, si ca soliticitati o expertiza in acest sens. O sa se duca la un medic psihiatru, o sa-i dea niste teste, exista metode nu tocmai moderne dar in fine, suntem in Romanica... asa ca medicul va avea la final o idee daca sotul ar putea fi violent sau periculos. Aceste teste se fac mai serios si mai stiintific in cadrul anchetelor de politie, dar nu e cazul.

Divortul va fi obtinut chit ca sotul e dus cu pluta au ba, adica nu aveti nevoie de motive de genul acesta pentru a divorta sau a castiga un divort, in sensul ca a fost din vina sotului ce s-a intamplat.
Copilul va va fi, probabil, incredintat, dar criteriul de baza nu va fi daca sotul are mintea intreaga. Cel mult, programul de vizita va reflecta starea lui psihica, adica judecatorul va cauta sa nu afecteze starea sufleteasca a minorului acordand tatalui cu probleme psihice drept de vizita de eu stiu, doua zile pe saptamana.

Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
noiklosa, utilizator
1.Aveti posibilitatea sa formulati o cerere de preschimbare a termenului de judecata fixat pentru divort.
Pentru a fi admisa o astfel de cerere aceasta trebuie motivata temeinic.
2.De asemenea, aveti posibilitatea sa formulati o actiune de ordonanta presedintiala avand ca obiect incredintarea minorului, prin aceasta hotarare avand posibilitatea sa obtineti incredintarea provizorie a minorului pana la pronuntarea actiunii de divort.
3.Avand in vedere amenintarile pe care le-ati primit, aveti posibilitatea sa formulati o plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev de art 193 c.pen., plangere pe care o puteti adresa parchetului de pa langa instanta competenta sa judece cauza in fond sau la politie.
Actiunea penala se pune in miscare prin plangerea prealabila formulata de persoana- vatamata, plangere care se formuleaza in termen de 2 luni de la data cunoasterii faptuitorului, in cazul dvs. de la data comiterii faptei.
Plangerea va trebui dovedita cu martori.
Pentru toate acestea este indicat sa apelati la serviciile unui avocat.
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Buna seara. In primul rand angajati-va avocat, apoi cereti un contract de munca legal, apoi, f important de cate ori va ameninta pe dv sau pe copil sunati la politie, violenta in familie este pedepsita, ideea acea, "ca vreti sa iasa show" pe care o afirma un antevorbitor, presupun ca este vorba de un barbat cu prea multe idei "maschiliste" si mai putin juridice, nu-si are rostul. Deci daca sunteti amenintata chemati politia, nu e normal sa fiti terorizata de un individ fie el , inca sotul dv. Pastrati cu grija certificatul medical care atesta tulburari psihologice, iar daca nu-l aveti cereti o copie de la spital. Anuntati autoritatea tutelara pentru faptul ca fiica dv este speriata si terorizata de tatal ei. Nu trebuie sa va lasati intimidata sub nici o forma. Casatoria nu este o inchisoare, aveti dreptul sa va manifestati dorinta de a nu o continua, in deplina libertate. Ideea ca un barbat face ce vrea , iar femeia trebuie sa tremure si sa inghita , este o reminiscenta a unei societati revolute. Va doresc mult succes.

Alte discuții în legătură

Divort cu scandal, domiciliu + incredintare minor alexandra_b alexandra_b Buna ziua, vreau sa intentez divort, am un copil de un an, sotul ma ameninta ca daca parasesc domiciliul comun impreuna cu copilul imi va face rau mie si ... (vezi toată discuția)
Divort si custodie mirel1987 mirel1987 Buna Ziua! Ma numesc Simona, am 27 de ani. casatorita. Avem o fetita impreuna in varsta de 3 anisori. de ceva timp nu ma mai pot intelege cu sotul, este ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez, sotul ma ameninta Cosmina09 Cosmina09 Buna ziua, vreau sa divortez, am o fetita de 9 ani iar sotul ma ameninta si imi este frica, am nevoie de ajutor si nu stiu la cine sa apelez si cum se ... (vezi toată discuția)