avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce trebuie sa cuprinda un bilant la Asociatie ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce trebuie sa cuprinda un bilant la Asociatie ?

Ce trebuie sa cuprinda un bilant la o Asociatie si cine-l intocmeste si verifica ?
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 12:24, 23 Martie 2011
La noi in Asociatie este partida simpla deci administratorul intocmeste sitauatia soldurilor , activ si pasiv , am inteles .
Aceast bilant , administratorul este obligat sa-l afiseze la avizier ca sa vada si proprietarii situatia ?
Nu este obligatoriu, dar poate fi si afisata pentru persoanele care inteleg ceva din acesta situatie a soldurilor.

Important este sa fie dezbatuta in AG.
BEN46
Situatia soldurilor elementelor de activ si de pasiv este un document important. Prezentarea acesteia lunar la avizier, odata cu afisarea listei de intretinere, ar fi justificata din doua motive: in primul rand, fiecare locatar poate sa ia la cunostinta, lunar, despre volumul si existenta fondurilor proprii ale asociatiei, iar in al doilea rand, permite organelor de specialitate sa verifice patrimoniul asociatiei, cu maximum de operativitate.
Intocmirea si verificarea acestei situatii se face cu scopul de a se controla exactitatea si realitatea inregistrarilor in evidente, in primul rand fiind un instrument de lucru al contabilului.
Eu nu mi-as permite afisarea listei de plata daca nu as intocmi mai intai situatia soldurilor care trebuie sa aiba ca rezultat final egalitatea intre activ si pasiv, eventualele diferente le-as cauta la fiecare pozitie. Se poate gresi, pot fi omise operatiuni, pot fi denaturate pentru a se ascunde eventualele lipsuri in gestiunea baneasca, aceasta situatie este singura care te ajuta in depistarea erorilor. Necontabilizarea unor sume, prin cresterea unor fonduri, coroborata cu unele erori in registrul de casa, poate duce la delapidarea sau sustragerea unor sume.
Problema este ca multi administratori nu stiu sa o intocmeasca, lucrarile de contabilitate rezumandu-se numai la intocmirea listei de plata, iar situatia soldurilor , chiar cea depusa semestrial la primarie, are "aranjata" egalitatea activ cu pasiv.
O mare greseala facuta de asociatii este usurinta alegerii unor cenzori, oameni fara pregatire si cunostinte in domeniul financiar-contabil, alesi dupa criterii de prietenie si simpatie.
In concluzie, dupa parerea mea, situatia soldurilor elementelor de activ si de pasiv are o mare importanta.

Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2011
LocatarB, utilizator
Intervin numai pentru a sublinia o data in plus ce a spus @LocatarB
Nici eu nu mi-as permite sa editez lista de intretinere pana cand balanta nu este la zi si 0(zero).:ok:
OK, dar nu cred ca este nevoie ca acest document sa fie afisat lunar la avizier. Una ca nu este loc, apoi aceasta situatie daca ar fi sa se hotarasca afisarea acestuia, ar trebui sa fie intocmit pe scari. Cum noi avem 19 scari, ar fi ceva de treaba... Noroc ca si noi le facem ON LINE, asa ca nu ar fi probleme din acest punct de vedere.
Insa, am pornit de la o intrebare si s-a ajuns la afisarea situatiei la avizier. Dupa mine, nu este oportuna o asemenea masura care ar interesa doar o mica parte dintre proprietari si vorba @LocatarB, mai ales cei pusi sa faca acest lucru, daca nu se pricep, aranjeaza din condei ca A=P si ce-am rezolvat cu asta?
Din acest motiv si autoritatile cer aceste situatii o data sau de doua ori pe an si pentru ei ajunge. Ca fiecare as. prop. il face luna de luna (si bine fac), este altceva...

Alte discuții în legătură

Elemente de activ si pasiv in contabilitatea asociatiei de proprietari nety36 nety36 Buna ziua pentru ca de putin timp sunt numita cenzor al asociatiei de domiciliu am nevoie sa ma clarific asupra unor elemente din situatia contabila In ... (vezi toată discuția)
Exercitiu financiar al asociatiei de proprietari bmirel2002 bmirel2002 In calitate de cenzor al asociatiei de proprietari, la verificarea situatiei financiar-contabile a acesteia, m-am lovit de urmatoarea problema: administratorul ... (vezi toată discuția)
Sit. de activ si pasiv-as. de proprietari asinth asinth In cazul in care eu, in calit. de membru al As. de proprietari, am suspiciuni la cum sunt gestionati banii Asociatiei, si dovezi clare ca Presedintele si Adm. ... (vezi toată discuția)