avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament in Romania soti roman si italian separatie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament in Romania soti roman si italian separatie de bunuri patrimoniale

Am cumparat din venitul personal o garsoniera in Romania in 1992 pe numele meu, fiind casatorita in regim de separatie de bunuri patrimoniale cu un cetatean italian. Acum suntem separati legal de circa 12 ani. Am nevoie sa vind aceasta garsoniera pt a ajuta pe fiul meu. Mi se spune ca in Romania nu se tine cont de legea italiana care in cazul meu prevedea regimul de separatie de bunuri intrucit la momentul cumpararii in Romanie era obligatoriu sa se specifice pe actul vinzare si numele sotului chiar daca casa e pe numele meu. Sa deduc ca garsoniera este si a lui si ca nu pot s-o vind?
Se va introduce si in Romania regimul de separatie de bunuri patrimoniale intre soti? Cum pot vinde ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters59529 , utilizator 22:42, 5 Iunie 2008
AVLIL a scris:

Exista o problema... Doamna nu zice nimic despre cum ca ar vrea divort... :D

De acord ca la partaj bunul i-ar reveni, dovedindu-se a fi propriu, ideea e daca s-ar putea dovedi asta si in timpul casatoriei...
Cred ca e nevoie de o analiza a jurisprudentei in domeniu... Poate o actiune in constatare a faptului ca bunul e propriu, ca legea aplicabila e cea italiana, daca indeplineste conditiile... :hm:



La asa ceva m-am gandit si eu, insa necunoscand diferitele tipuri de actiuni m-am abtinut si am spus ceva mai general (divort/partaj sau ce-o fi..)
La data achiziţionării imobilului, dv. aţi declarat în act că sunteţi căsătorită cu actualul soţ? Era transcrisă căsătoria dv. încheiată în străinătate în registrul de stare civilă română pentru a fi recunoscută în România?
În cazul în care este vorba despre căsătoria unui cetăţean român cu un cetăţean străin, şi încheindu-se o convenţie matrimonială, conform legilor statului italian, este necesară introducerea unei acţiuni prin care să se constate existenţa şi valabilitatea convenţiei matrimoniale, conform art. 21 din Legea nr. 105/1992, respectiv că regimul şi efectele convenţiei matrimoniale sunt cele cîrmuite de legea aleasă prin acord de către soţi, respectiv caracterul de bun propriu al imobilului dobândit în timpul căsătoriei. ;)
Exact: Nu ma gindesc la divort. In Italia exista despartire legala, prin Tribunal. Cu o recenta legislatie, dupa trei ani se poate cere divortul, alta actiune, alti avocati alte tratative. Prin separatia legala deja s-a facut un partaj, s-au stabilit datoriile sotilor fata de minori si fata de sotul care ramine fara serviciu, s-au stabilit multe reguli. Singura limita a separarii legale este ca nici unul dintre soti nu se poate recasatori fara a fi inca divortat. Aici, 80la suta dintre familiile de despartiti sunt in aceasta situatie. Divortul e optional si doar in functie de o alta casatorie, caci divortul implica cheltuieli si stergere de orice fel de obligatie, inclusiv drepturi la mosteniri. Dar partajul efectiv a fost deja facut. Numai ca nu ne-am gindit sa punem pe aceste acte si garsoniera din Romania, fiind convinsi ca ea era doar a mea in baza conventiei de separare de bunuri patrimoniale intre soti, pe care o aveam deja la momentul cumpararii ei.
Va multumesc din suflet pentru raspunsuri, inca o data constat, cu emotie, pregatirea in materie, inteligenta proaspata si disponibilitatea romanilor in a se implica in discutie, calitati ce trebuiesc cultivate cu grija spre a nu se pierde in aceste timpuri de sterilitate morala.
Multumesc.
Casatoria a fost incheiata in Romania cu foarte multi ani inaintea revolutiei..A fost transcrisa in Italia imediat dupa aceea.
Da, la notar in 1991 sau 92 cind am cumparat garsoniera a fost trecut pe actul de vinzare cumparare:: casatorita cu....
M-au intrebat si eu am raspuns. Era notariat de stat atunci. Am dubla cetatenie.
Multumesc de informatiile utile...multumesc mult.
El e si cetatean roman sau numai italian?
Domiciliile, unde le aveti fiecare?

Alte discuții în legătură

Conventie matrimoniala mihai09 mihai09 am incheiat o conventie matrimoniala de separatie de bunuri in anul 2003 in Italia. in ROmania nu am incheiat o conventie dupa 01.10.2011. intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Partaj raluka06 raluka06 locuiesc de 10 ani in Italia si sunt casatorita cu un cetatean roman.Casatoria a avut loc in Romania.Actiunea de divort o voi intenta in Romania insa in ceea ... (vezi toată discuția)
Perderea rezidentei dupa divort ivir ivir buna ziua, Am divortat de cetatean Italian la Oficiul starii civile . El parasise domiciliul ( casa cumparata de mine inainte de casatorie ) inainte de ... (vezi toată discuția)