avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se plateste o datorie prescrisa?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se plateste o datorie prescrisa?

Sunt administrator de bloc. Avem un proprietar caruia i se prescrie o parte din datoria la intretinere,Am citit pe forum ca pur si simplu se sterge datoria din registrul de evidenta.Totusi , cine plateste suma prescrisa?Se redistribuie pe apartamente in mod egal ?
Cel mai recent răspuns: simar , utilizator 16:14, 20 Iulie 2011
@eliasav,
Dar ce este cu pasiunea aceasta a dvs. ca admin-ul sa depuna situatiile de activ si de pasiv la Primarie? Adica daca cei in drept depuneau la Primarie aceste situatii, ce se intampla, erau scutiti de ceva, li se ridica vre-o statuie in fata blocului? De fapt ce vreti sa ziceti, mai exact cu aceasta postare pentru ca eu nu m-am prins ?
.......................................................
Daca revenim la intrebarea initiala, parerea mea in aceasta privinta coincide cu a doamnei elga50. Chemati proprietarul la asociatie, inmanati-i o somatie de plata pentru intreaga perioada si suma neplatita. Daca nu are reactia asteptata de dvs. dati-l in judecata si atunci poate isi revine... S-ar putea sa ajungeti la Judecatorie unde instanta va decide. Sentinta civila definitiva il va obliga la achitarea, macar in parte a debitului, iar pentru restul, procedati la discutii in com. ex. sau AG. Daca debitul este relativ mare si incurca in derularea activitatii as. prop., nu aveti ce face si trebuie sa puneti la bataie Fd. de rulment si nu ma mai intrebati ce trebuie sa faceti cu netrebnicul...
Administratorul are atributiile lui si evident ca una care nu este scrisa in lege mai si comunica cu presedintele asociatiei, dar asta nu inseamna ca este obligatia lui sa instiinteze pe cineva din conducerea asociatiei despre restantieri ...pentru ca ei se vad cu ochiul liber si chiar in momentul in care lista este semnata ...spre afisare.

Daca presedintele are orbul gainilor, atunci da, administratorul ar putea sa-si ia in carca si obligatia de a-i semnala politicos presedintelui ca ceva-ceva nu e in regula cu anumiti proprietari...... :))

Si nu inteleg care este legatura intre precrierea unor datorii cu bugetul si cu depunerea situatiei soldurilor la primarie....si cu adunarea generala.....(?!?) :blush2:
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
elga50, moderator
Domnilor ne-am indepartat de intrebarea efectiva adresata de catre administratorul de bloc.Daca se intrunesc conditiile Decretului 167/1958 prescrierea datoriilor mai vechi de 3 ani opereaza indiferent ca suntem de acord sau nu.Evident , asociatia va folosi mijloacele legale ptr a obliga datornicul sa plateasca partea neprescrisa a datoriei.Dar acesta este un alt subiect.

Dpdv contabil, suma de bani care a fost stearsa prin prescriere se va suporta , in mod egal sau conform cotei indivize de catre toti proprietarii. Aici sunt 2 posibilitati, fie se diminueaza fondul de rulment (ceea ce nu cred ca va fi in avantajul asociatiei ) , fie pe urmatoarea lista de plata , se trece intr-o coloana separata suma de plata care revine fiecarui apartament .Totalul acestor sume trebuie sa coincida cu suma stearsa prin prescriere.

In situatia patrimoniala, suma aferenta restantelor pe debit se va micsora si tot pe debit, suma listei de plata va creste.Pe credit nu se umbla.In acest fel, dle administrator faceti reglarea balantei lunare .

.
Si credeti ca proprietarii vor accepta sa plateasca pe liste o suma reprezentand ce?
Unde se regaseste aceasta suma ceruta ca sa fie pusa la plata?

Interventie moderator
Va rog sa respectati punctul 2.10 al Regulamentului de postare in forum.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
elga50, moderator
husseincudop a scris:

Sunt administrator de bloc. Avem un proprietar caruia i se prescrie o parte din datoria la intretinere,Am citit pe forum ca pur si simplu se sterge datoria din registrul de evidenta.Totusi , cine plateste suma prescrisa?Se redistribuie pe apartamente in mod egal ?

Trecem peste atributiunile administratorului, presedintelui, cenzorului, peste vinovati sau nevinovati si presupun ca astazi sunt ales in conducerea asociatie dumneavoastra... Sa incercam o solutie din practica. De aplicat o aplica actuala conducere in frunte cu presedintele. Deci:
Suntem in martie 2011 si sa spunem ca este un restantier care nu si-a platit cotele, reparatiile plus penalizarile aferente inca din octombrie 2006 (4 ani si jumatate) acumuland 8000 lei debite si 7500 penalizari, total 15500 lei.
Se notifica imediat restantierul.
Se merge la Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara si-n 2-3 zile se instituie privilegiul imobiliar pe baza ultimelor 3 liste de plata.
Se intocmeste dosarul si se actioneaza in instanta pentru recuperarea intregii sume de 15500 lei.
Daca se gaseste in documentele asociatiei o notificare mai veche, un angajament de plata luat de restantier, o adeverinta eliberata in ultimii ani in care se sprcifica datoriile..., orice documente prin care asociatia pote arata ca a instiintat debitorul, ca a incercat sa recupereze suma s.a.m.d., sa se foloseasca de acestea in instanta pentru a incerca sa obtina intreaga suma.
Daca nu are asemenea dovezi, sa incerce a explica instantei situatia din ultimii ani a conducerii si administrarii asociatiei si-aceasta hotaraste.
Instanta poate decide ca restantierul sa plateasaca intreaga suma de 15500, iar problema dv este rezolvata.
Instanta poate solicita recalcularea datoriilor si penalizarilor doar pentru ultimii 3 ani si-atunci faceti calculele. Prezentati in instanta, de exemplu ca pentru ultimii 3 ani (martie 2008 - martie 2011) restantierul are cotele de 6000 lei (2000 lei sunt mai vechi de 3 ani) iar penalizarile pentru ultimii 3 ani sunt de 5500 lei (2000 sunt mai vechi de 3 ani).
In aceasta situatie instanta poate decide prescrierea sumelor de 2000 lei cote si 2000 lei penalizari si sa oblige restantierul la plata sumelor de 6000 lei cote plus 5500 lei penalizari. Sigur si cheltuielile de judecata, daca le cereti.

Cand se incaseaza banii, din suma de 11500 lei total se scad 8000 lei din cotele restante si acestea ajung la zero. Mai raman 3500 lei care se inregistreaza la penalizari scazandu-se din cei 7500 lei datorati. Diferenta de 3500 lei se stinge scriindu-se clar in evidenta "sume prescrise conf hotararii jucecatoresti.."
Asa cotele se achita integral de catre restantier, asociatia are un fond de penalizari de 3500 lei incasat din care poate plati restantele catre furnizori daca are si/sau poate sa transfere aceasta suma si sa o repatizeze tpe cote indivize tuturor proprietarilor in fondul de reparatii.
Astfel, nu numai ca nu vor plati vecinii ceva pentru acest restantier, ba este posibil sa beneficieze toti prin cresterea fodului de reparatii.

Alte discuții în legătură

Datorii intretinere geogeorge geogeorge buna ziua, am datorie la intretinere de prin 2009 la care s-au adaugat penalitati si acum as dori sa platesc.exista vreo posibilitate (fara sa chem in ... (vezi toată discuția)
Locatar rau platnic ALBERTO58 ALBERTO58 Buna ziua! ce solutii putem gasi in cazul unui vecin ,care are datorii la asociatia de proprietari de peste 1 miliard(banii vechi) de ... (vezi toată discuția)
Recuperarea restantelor martady martady Buna sera Va rog dacă puteți s-mi dați o mana de ajutor: In cazul in care sunt restantieri la plata intretinerii, care este actul normativ conform ... (vezi toată discuția)