avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se plateste o datorie prescrisa?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se plateste o datorie prescrisa?

Sunt administrator de bloc. Avem un proprietar caruia i se prescrie o parte din datoria la intretinere,Am citit pe forum ca pur si simplu se sterge datoria din registrul de evidenta.Totusi , cine plateste suma prescrisa?Se redistribuie pe apartamente in mod egal ?
Cel mai recent răspuns: simar , utilizator 16:14, 20 Iulie 2011
Cazurile de prescriere chiar si partiala a datoriilor aferente cheltuielilor de intretinere sunt extrem de rare De obicei in spatele unor astfel de situatii se ascund anumite evenimente care s-au petrecut la un moment dat in sanul asociatiei de proprietari si care au facut sa scape situatia de sub control. .De aici apar neclaritatile legate de procedura ce trebuie urmata.

Si eu cred ca medierea sau aplicarea imediata a prescriptiei in conditiile in care sunt intrunite -din nefericire -conditiile legale de prescriere este mai benefica ptr asociatie, deoarece in cazul cand datornicul castiga procesul , se vor mai aduna noi luni de prescriere corespunzatoare duratei procesului, cheltuieli de judecata, taxa de timbru , etc care vor incarca si mai mult nota de plata a proprietarilor.
Este in acelasi timp un factor stimulativ, mai putina dusmanie care se va dezvolta in cazul unui proces prelungit, o constientizare rapida si obligatorie a faptului ca nu se poate trai pe spatele nimanui, cu alte cuvinte consumi, platesti.Altfel nu se poate.
In rest , felicitari pentru "cursul de pregatire" acordat celor aflati in lupta cu restantierii acum sau in viitor !!!
user43 a scris:

S-a ales ca datoria prescrisa sa fie suportata din fondul de rulment.Insa ptr a nu crea alte probleme s-a decis majorarea fondului de rulment exact cu suma stearsa prin prescriere. Astfel totul a aparut pe listele de plata, iar proprietarii au fost multumiti ca s-au evitat cheltuieli mai mari.

Fondul de rulment se foloseste conform legii pentru achitarea cotelor lunare si se completeaza lunar atunci cand se achita aceste cote de fiecare proprietar.
Asadar fondul de rulment nu poate fi folosit in alt scop.
Apoi, tot conform legii, fondul de rulment se restituie proprietarului la cererea acestuia cand pleaca din asociatie. Se restituie intreaga suma si nu diminuat cu cheltuieli care nu-i apartin.
Daca proprietarii au cazut de acord sa suporte datoriile prescrise ale unui restantier, se poate crea un fond special pentru aceasta si nu amestecat cu fondul de rulment. In acest fond special se aduna banii, se compenseaza datoria prescrisa si-acesta ramane GOL, proprietarii ju mai au cum sa-si recupereze banii pentru ca au fost deacord sa suporte datoria vrecinului.
Dar eliberand chitanta proprietarilor pentru sumele necesare acoperirii sumelor prescrie si scriind pe acestea "fond de rulment' si-nregistrandu-le in registrul de evidenta a fondului de rulmente, asociatia nu va avea de unde plati proprietarilor, la retragerea acestui fond.
Si va amintesc ce am spus mai inainte. Daca s-a prescris ceva, s-a prescris datoria mai veche de 3 ani. Dar sumele datorate pe 2 ani 11 luni si 29 de zile ttrebuie sa le plateasaca restantierul. Ori aceste sume sunt purtatoare de penalizari. In numai 500 de zile (un an si jumatate) penalizarile ajung la valoarea cotelor lunare. Asa ca daca recuperam legal un debit de 2000 lei, de exemplu, cu siguranta recuperam legal si 2000 lei penalizari.
Cu acesti 2000 lei incasati ca penalizari acoperim datoria prescrisa (mai veche de 3 ani) si nu platesc vecinii nimic.
Daca nu s-a inteles explicatia, este numai vina mea. Poate nu am fost destul de explicit.
Referitor la cele postate mai sus. In asociatia noastra avem un caz asemanator, dar mult mai complex. In urma raspunsurilor citite aici observ ca am facut foarte rau (constintiozitatea de ...) achitand in totalitate fondul de rulment stabilit de A.P. in 2010. Constat acum ca voi ramane fara acesti bani (culmea, sunt foarte putini proprietari care au achitat intreaga suma, chiar si proprietarul restant are doar 3 lei fond rulment / neplatind din 2003).Nefiresc mi se pare faptul ca acum (ianuarie 2011) este actionat a doua oara in judecata pentru o datorie restanta incepand cu iunie 2003, prima data fiind actionat in judecata in 2003 (restanta 2000-2003) procesul finalizandu-se in februarie 2005. Intre timp in 2008 s-a schimbat toata conducerea A.P. care abia acum a dat in judecata restantierul ( credeti-ma nu este un "sarantoc" ci doar o persoana mai abila, cu vorba mieroasa care promitea verbal multe dar practic nimic). In acest moment presedintele A.P. vrea sa declare falimentul acestei asociatii nemaiavand lichiditati (se poate? in ce conditii ?) Abia acum cred ca vor lua atitudine si alti proprietari care nu mi-au ascultat vorbele in adun.g-rale cand se discuta aceasta problema, credeti-ma, s-a discutat mult dar degeaba. Acum eu le-as propune, la adunarea de saptamana viitoare, ca toti proprietarii (mai putin restantierul) sa ne indreptam (in instanta) catre vechea si noua conducere pentru recuperarea restantei aferenta perioadei iunie 2003-ianuarie 2008, conform neglijentei de care au dat dovada fiecare. Oricum stiu ca am fost mintiti pentru ca de cate ori intrebam ce masuri s-au luat referitor la acest restantier raspunsul era acelasi : "l-am actionat in judecata" , abia cand am cerut numarul de dosar am constatat ca datarea era ianuarie a.c. Nu vreau sa cred ca voi suporta cota parte (din restanta care nu se poate recupera de la debitor), eu si altii care ne-am platit datoriile aferente iar cei care au fost platiti sa rezolve problemele asociatiei si au dat dovada de o crasa iresponsabilitate sa nu fie sanctionati. Scuze pentru lungimea postarii dar am incercat sa detaliez cat mai pe scurt posibil.
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2011
aciv, utilizator
Referitor la cele intrebate; Daca puteti traga la raspundere, vechea conducere si noua conducere a asociatiei, raspunsul meu este "DA"
Vezi art.32 alin.2 Din Legea Nr.230/2007;
............................................................................................................................
(2). Pentru neindeplinirea atributiunilor ce le revin, membrilor comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, RASPUND PERSONAL SAU IN SOLIDAR, DUPA CAZ IN FATA LEGII SI A PROPRIETARILOR, PENTRU DAUNELE SI PREJUDICIILE cauzate proprietarilor in mod deliberat.
Succes si mergeti in instanta cu cei ce se fac vinovati de prejudiciile cauzate...!!!#-o;)
Multumesc pentru raspuns dar as dori daca stie cineva ce se intampla daca:
" in acest moment presedintele A.P. vrea sa declare falimentul acestei asociatii nemaiavand lichiditati (se poate? in ce conditii si care vor fi consecintele?) ".

Alte discuții în legătură

Datorii intretinere geogeorge geogeorge buna ziua, am datorie la intretinere de prin 2009 la care s-au adaugat penalitati si acum as dori sa platesc.exista vreo posibilitate (fara sa chem in ... (vezi toată discuția)
Locatar rau platnic ALBERTO58 ALBERTO58 Buna ziua! ce solutii putem gasi in cazul unui vecin ,care are datorii la asociatia de proprietari de peste 1 miliard(banii vechi) de ... (vezi toată discuția)
Recuperarea restantelor martady martady Buna sera Va rog dacă puteți s-mi dați o mana de ajutor: In cazul in care sunt restantieri la plata intretinerii, care este actul normativ conform ... (vezi toată discuția)