avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Evidenta Persoanelor - Probleme si spete in domeniu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Evidenta Persoanelor - Probleme si spete in domeniu

Din câte am vazuat pe acest forum se discuta fele de fel de probleme din diferite domeni. Pe linie de evidenta a persoanelor au apraut fel de fel de articole dar nici unul care sa rezolve probleme ale cetăţenilor. Stimaţi colegi eu propun (si cred că domni sau doamnele moderatoare citesc acest mesaj) ca alături de alte titluiri din forum ca de exemplu ,, FUNCTIONARII PUBLICI SI PROBLEMELOR JURIDICE " să apară si un titlu ca de exemplu ,, EVIDENŢA PERSOANELOR - PROBLEME ªI SPEŢE ÎN DOMENIU" - forum unde să discutăm numai probleme profesionale, spete cu care ne confruntăm, să ne dăm cu părerea, să ne sfătuim profesiona ldar... cu rugămintea de a nu discuta divergente privind detasarea sau alte conflicte care ar putea genera discuţii contradictori. Daca se vor ivi astefel de subiecte rog moderatorii să închidă topicul si să steargă mesajele fără explicaţii. Aş dori ca pe acest forum, pe titlul de mai sus, să expunem fiecare speţe cu care ne-am confruntat, să cerem colegial păreri şi soluţii atsfel încît să ne putem rezolva problemele de serviciu, profesionale, numai şi numai legate de evideţa persoanelor şi stare civilă, în mod onorabil şi cu ajutorul nostru al fiecăruia cu experienţa profesională dobîndită, indiferent de structura din care facem parte.
Să nu spună cineva care lucrează în domeniu că nu se confruntă zilnic cu fel de fel de probleme, că solictă sprijinul unora sau altora fără a avea un raspuns corect şi legal. toţi suferim de astfel de informaţii indiferent de cite circulare sau note interne primim - nimic nu se poate rezolva fara a ne consulta noi intrte noi lucrătorii în domeniu.
Vă muţumesc şi astept soluţiile dvs.
deasemeni mulţumesc moderatorilor si sper sa gasim acest titlui pe forum dar cu tot respecrul daca apr discuţii din cele cele contradictorii rog sa fie inchis.
Vă muţumesc!

=D>
Cel mai recent răspuns: dariana42 , utilizator 21:22, 24 Septembrie 2013
Bine dar daca nu te sfatuiesti cu nimeni e si mai cumplit, pentru ca risti sa cazi in dizgratie si sa te considere unii colegi prost, desi nici ei nu cunosc raspunsul. Asa ca eu am incredere in cei de pe acest site. Important este ca incercam sa ne ajutam unii pe altii atat cat stim noi.;)
In legea cetateniei nu scrie ca trebuie sa locuiesti 5 ani consecutiv in Romania pentru a primi cetatenia?
Art. 8
(1) Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman, nu intreprinde sau sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau a securitatii nationale si declara ca nici in trecut nu a intreprins asemenea actiuni;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.
(2) Termenele prevazute la alin. (1) lit. a) pot fi reduse pana la jumatate in urmatoarele situatii:
a) solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international;
b) solicitantul este cetateanul unui stat membru al Uniunii Europene;
c) solicitantul a dobandit statut de refugiat potrivit prevederilor legale in vigoare;
d) solicitantul a investit in Romania sume care depasesc 1.000.000 de euro.
(3) Daca cetateanul strain sau persoana fara cetatenie care a solicitat sa i se acorde cetatenia romana se afla in afara teritoriului statului roman o perioada mai mare de 6 luni in cursul unui an, anul respectiv nu se ia in calcul la stabilirea perioadei prevazute la alin. (1) lit. a).
Si in RNEP cum l-au inregistrat? Si actele de stare civila pe ce baza le-a transcris?:help:
Cititi putin modificarile aduse legii cetateniei romane (art.10). Actele de stare civila le-a transcris pe baza certificatului constatator de dobandire a cetateniei romane. Personal am primit certificate de dobandire a cetateniei eliberate de Ministerul Justitiei dar si de Misiunile diplomatice ale Romaniei din Rep.Moldova. Persoanele figureaza in RNEP ca fiind persoane fara domiciliu in tara CRDS. Informatiile acestea apar la rubrica in care apare de obicei inscris domiciliul persoanei.
Eu personal niciodata nu am ezitat sa cer pareri si sa discut cu colegii diversele situatii care apar in practica. Ati vazut si dvs. din ce am postat pe acest topic cateva din problemele pe care le-am intalnit in practica. Teoria ca teoria, practica ne omoara. Cand nu am ajung la o concluzie am solicitat ajutorul de la DJEP care a intrebat DEPABD-ul. Doar sunt si organisme de indrumare nu doar de control. E bine sa intrebi altfel risti sa gresesti...
Da conf.art.73 alin 8 din HG 64/2011 transcrierea este corecta dar eu tot ma intreb cum sa primesc cetatenie daca nu am stat niciodata in tara respectiva? Recunosc ca nu stiam acest lucru. Bine, intalnind spete de acest gen una la 10 ani e firesc sa nu le cunosc. Practica e cea care ne macina sufletul la toti.
Ce se mai stie cu detasarea politistilor la serviciile de evidenta a persoanelor? Se apropie luna decembrie dar nu se simte nici o miscare. Stau lupii din primarii si pandesc functiile de te apuca rasul. Sau plansul. Multi isi doresc functii de conducere la evidenta persoanelor dar putini stiu cu ce se mananca. Daca ar lucra in sistem nu ar spune cu atata usurinta ca vor sa fie sefi. Nu e o misiune usoara. Si nu e o functie doar de reprezentare. Aici seful munceste intr-adevar nu doar se face ca semneaza niste hartii pe care i le fac altii. Ai de luat uneori niste decizii care iti cer sa fii foarte bine pregatit profesional. Si esti si sub lupa celor din Primarie si sub lupa celor de la Directia Judeteana si a celor de la DEPABD.

Alte discuții în legătură

Eliberarea primului act de identitate Justitiarul71 Justitiarul71 Conf.art.15, alin 2 din OG 97/2005 republicata eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe baza de procura speciala. Intrebare: Cum se procedeaza ... (vezi toată discuția)
Obtinere carte de identitate pentru cetatean roman stabilit in serbia AnaLuana AnaLuana Buna ziua, Verisoara mea, nascuta in 1962 in Romania, a trait de la varsta de 2 ani in fosta Iugoslavie, actual Serbia. Parintii ei sunt mama romanca, tatal ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman-american cu domiciliul stabil in sua ,c.i. provizorie in romania ili47 ili47 Buna , situatia este urmatoare *cetatean roman-american stabilit de 20 de ani in SUA *cu ocazia dobandirii casa si teren .Notarul cere dovada cetateniei ... (vezi toată discuția)