Din câte am vazuat pe acest forum se discuta fele de fel de probleme din diferite domeni. Pe linie de evidenta a persoanelor au apraut fel de fel de articole dar nici unul care sa rezolve probleme ale cetăţenilor. Stimaţi colegi eu propun (si cred că domni sau doamnele moderatoare citesc acest mesaj) ca alături de alte titluiri din forum ca de exemplu ,, FUNCTIONARII PUBLICI SI PROBLEMELOR JURIDICE " să apară si un titlu ca de exemplu ,, EVIDENŢA PERSOANELOR - PROBLEME ªI SPEŢE ÎN DOMENIU" - forum unde să discutăm numai probleme profesionale, spete cu care ne confruntăm, să ne dăm cu părerea, să ne sfătuim profesiona ldar... cu rugămintea de a nu discuta divergente privind detasarea sau alte conflicte care ar putea genera discuţii contradictori. Daca se vor ivi astefel de subiecte rog moderatorii să închidă topicul si să steargă mesajele fără explicaţii. Aş dori ca pe acest forum, pe titlul de mai sus, să expunem fiecare speţe cu care ne-am confruntat, să cerem colegial păreri şi soluţii atsfel încît să ne putem rezolva problemele de serviciu, profesionale, numai şi numai legate de evideţa persoanelor şi stare civilă, în mod onorabil şi cu ajutorul nostru al fiecăruia cu experienţa profesională dobîndită, indiferent de structura din care facem parte.
Să nu spună cineva care lucrează în domeniu că nu se confruntă zilnic cu fel de fel de probleme, că solictă sprijinul unora sau altora fără a avea un raspuns corect şi legal. toţi suferim de astfel de informaţii indiferent de cite circulare sau note interne primim - nimic nu se poate rezolva fara a ne consulta noi intrte noi lucrătorii în domeniu.
Vă muţumesc şi astept soluţiile dvs.
deasemeni mulţumesc moderatorilor si sper sa gasim acest titlui pe forum dar cu tot respecrul daca apr discuţii din cele cele contradictorii rog sa fie inchis.
Vă muţumesc!
Ma gandeam la o carte de identitate provizorie cu motiv lipsa dovada adresei de domiciliu. Totusi la dosar as lasa si contractul de casa in care cei doi sunt proprietari. Contractul mi-ar fi de folos pentru a putea inregistra domiciliul persoanei in R.N.E.P. Locuinta fiind in litigiu cred ca nu e corect sa iei declaratie pe propria raspundere (Anexa 14/1375) si sa faci verificare in teren, chiar daca persoana locuieste efectiv la adresa respectiva.
Intrebare... Daca proprietarii unui imobil sunt bunicii unui copil care implineste 14 ani, parintii copilului au adresa de domiciliu la acest imobil, la depunerea dosarului pt. actul de identitate la implinirea varstei de 14 ani trebuie si consimtamantul bunicilor (al unuia dintre ei) pt. stabilirea domiciliului copilului la aceasta adresa sau se considera automat ca domiciliul copilului e la parintii sai si nu mai trebuie consimtamantul nimanui?
Obligatoriu trebuie consimtamintul titularului spatiului de locuit. Chiar daca minorul trebuie sa urmeza domiciliul parintilor. In noua metodologie carea probabil va aparea dupa ce intra in vigoare noul cod civil se zice ca minorul va avea obligatoriu adreasa reprezentantului legal si atunci nu ar mai ttrebui consimtamintul proprietarului daca acesta este altul decit parintii. Poti sa ii faci o proviyorie daca proprietarul n u este de acord cu domiciliul minorului la adresa parintilor. Av aut si eu un astfel de caz dar m/am deplasat in teren si am lamurit proprietarul sa vina sa isi dea consimtamintul.
De anexa 14 nu poate fi vorba, au am avut situatii in care parintii erau plecati afara si copii , majori de altfrel , au venit sa solicite CI ca urmare a expirarii sau a pierderii, am folosit anexa 14 si am constatat ca este ilegal. Cu toate ca acestiai locuiau efectiv in imobil, lucru mentionat de agentii de politie care au facut verificarea.
Si noi luam consimtamantul titularului spatiului de locuit in aceasta situatie... Numai ca mi se pare aiurea, ii incurcam pe copii. Le facem carte provizorie, cu ce adresa? Bine-nteles cu adresa la care proprietarul nu-i primeste in spatiu (adresa parintilor). Si trebuie sa-i faci cate o carte de identitate provizorie in fiecare an, cu cheltuielile de rigoare.
Nu vad de ce este ilegal sa faci unei persoane majore act de identitate cu anexa 14 in situatia in care persoana nu schimba domiciliul si face dovada adresei de domiciliu cu respectiva declaratie pe proprie raspundere verificata in teren de politistii de ordine publica. Nicaieri nu spune ca dovada adresei de domiciliu trebuie facuta simultan cu toate documentele prevazute la art. 27 din O.U.G. 97/2005. E adevarat se intampla ca la unele dosare sa iei si consimtamantul titutlarului spatiului de locuit si, datorita faptului ca proprietarul nu are actele de casa in regula, sa iei si declaratia pe propria raspundere a solicitantului actului de identitate (cu verificarile de rigoare).
Mai asteptam si alte spete pe linie de evidenta a persoanelor si stare civila...
Pe un alt topic am intalnit o situatie in care solicitantul de CI facea dovada adresei de domiciliu cu contract de inchiriere inregistrat la sectia financiara iar unii dintre colegii nostri cereau si consimtamantul proprietarului. Nu e cazul in aceasta situatie. Si-mi inchipui si supararea omului ca a fost pus pe drumuri degeaba...
Pentru ca imi place sa... filozofez am sa va expun parerea mea si modul nostru de lucru. Mai intai in privinta spetei cu schimbarea domiciliului din strainatate in Romania, parerea mea este ca atata timp cat instanta nu s-a pronuntat final si irevocabil iar petentul inca este proprietar de drept-sau cel putin asa am inteles din relatarea dvs- nu vad de ce sa nu-i faceti domiciliu la adresa respectiva, deci Ci. Nu e rau nici cu CIP dar practic nu avea lipsa dovada adresei de domiciliu intrucat era in posesia unui act prin care facea dovada proprietatii sale.
In cea de-a 2-a speta, cea cu minorul care locuieste la bunici, teoretic asa este ar trebui din start ca domiciliul minorului, mai ales cand in baza ambii parinti au acelasi domiciliu sa fie la domiciliul comun al acestora, fireste fara a se cere consimtamantul bunicilor. Practic, conform 1375/2006 ceri obligatoriu consimtamantul proprietarului. Bine acum si daca le ceri consimtamantul dar acestia nu si-l dau, oricum il pui in legalitate cu CIP, iar domiciliul tot la bunici il treci, nu?
In privinta anexei 14 noi o utilizam si in cazul in care copii majori, care in baza figureaza cu domiciliul la parinti( acestia fiind plecati in strainatate si chipurile nu pot da declaratii la ambasade sau consulat). Vin cu contractul in original si copie , fac anexa 14, trimitem politistul la fata locului si ii facem CI. Sau in cazul copiilor majori a caror parinti sunt decedati si dupa care nu a fost dezbatuta succesiunea, procedam la fel cu anexa 14 si deplasare in teren, contractul pe casa la fel in original, verificare in baza si eliberam CI. Sa stiti ca nu am primit observatii in urma controalelor cum ca nu am proceda corect.
giordano, teoretic, are dreptate, anexa 14 in cazul cand parintii exista dar sunt in strainatate si de lene sau comoditate nu fac declaratia, nu este prea ortodox sa-i fac CI, dar ...
Bine poate exista si o altfel de situatie si anume aceea in care partile nu sunt rude, deci...anexa 14, dar ce imi bagi in casa pe cineva cu forta? Bine mai pot exista si cazuri unde oamenii nu se cunosc, nu comunica vecinii intre ei, imi sparge casa pentru ca are informatia ca sunt plecat pentru o vreme mai indelungata, a avut domiciliul la mine, dar eu nu mai vreau sa-i dau acordul, politia cu anexa 14 il gaseste la domiciliu, intreaba vecinii care oricum nu se cunosc intre ei si na...gata scenariul de film. Nu, eu sunt de parere ca in toate cazurile ar trebui consimtamantul proprietarului cu exceptia celor cu succesiune, pentru ca sunt multi care nu au bani pentru a deschide mostenirea si sa le faci CIP la nesfarsit...
Speta: d.na de cetatenie romana se casatoreste in Romania cu un domn de cetatenie italiana, in urma casatoriei fiecare ramanand pe numele sau. Se duc in Italia, unde d.na se desparte in fapt de sot si intra in relatii de concubinaj cu un cetatean roman. Din concubinaj rezulta un copil, care este declarat la st.civ. pe numele concubinului, fiind recunoscut de catre acesta. La intoarcerea in Romania d.na solicita transcrierea certif. de nastere. In urma verificarilor in baza se constata cum ca d.na este casatorita cu un cet. italian care nu figureaza in certif. ca fiind tatal copilului. Intrebare: solicitam aprobarea certif. de nastere asa cum este el sau indrumam d.na catre Italia, unde se procedeaza ca si la noi, adica copilul din casat.are ca tata pe sotul mamei , iar cet. italian face tagada si romanul nostru recunoasterea?
Bine ati venit Justitiarul 71!
Prima speta despre care discutati banuiesc ca e cea cu moldoveanul care obtine cetatenie romana dar imobilul este in litigiu. Precizez ca persoana nu face schimbare de domiciliu din strainatate in Romania ci face primul act de identitate la dobandirea cetateniei romane. Atata vreme cat imobilul se partajeaza, cine este proprietarul? Eu cred ca motivul CIP - lipsa dovada adresei de domiciliu este tocmai pentru aceste situatii. Pentru ca altfel iei declaratia pe propria raspundere, faci verificare in teren si in final emiti CI.
In ceea ce priveste situatia expusa de dvs. noi am avut mai multe situatii de acest gen pe vremea cand transcrierile se faceau cu aprobare de la Bucuresti. S-a transcris actul asa cum era, cu tatal inscris in respectivul extras/certificat. Chiar daca femeia era maritata. Deci in acest caz tatal copilului nu este sotul mamei ci cel care a declarat nasterea. Si mie mi s-a parut ciudat la vremea respectiva si ma gandeam ca asta e solutia in aceasta situatie (sa nasti in strainatate) ca sa nu te mai plimbi atata in instanta/starea civila cu tagada, recunoastere/incuviintare purtare nume si toate distractia.
Si daca tot suntem la acest capitol ce parere aveti de urmatoarea situatie... Divortul dintre doua persoane ramane definitiv si irevocabil pe 30 octombrie. Pe 31 octombrie se naste un copil. Totul se petrece in Romania, parintii cetateni romani. Cu nasterea si celelelalte femeia nu are timp sa-si schimbe numele, asa cum se dispunea in sentinta de divort. E si acum problema... Am vazut certificatul copilului. La rubrica tata avea alt barbat, nu sotul mamei, iar copilul era trecut cu numele respectivului barbat. Mama era trecuta cu numele pe care trebuia sa-l poarte in urma divortului. Am intrebat si eu persoana cum a reusit sa faca respectivul certificat si mi-a spus ca a durat foarte mult (vreo 2 saptamani) si ca i-au trebuit si niscaiva declaratii date pe la notar. Ce parere aveti, ofiterul de stare civila a intocmit corect respectivul act de nastere? Eu sunt de acord s-o treaca pe mama cu numele schimbat conform sentintei de divort dar in privinta numelui copilului si tatalui inscris in certificat cred ca ori a dat peste o persoana care nu prea stia bine legile (nou angajata, sau ce stiu eu) ori ofiterul de stare civila a stiut prea bine ce face si intentionat a intocmit actul in asa fel(hal). A scutit mama copilului de multa umblatura dar ma intreb daca nu cumva in viitor se vor ivi probleme legate de acest act.
Recunosc ca si eu am facut o gafa monumentala, la un moment dat un barbat a depus un dosar pentru CI si verificand in baza, vazand ca are copii sub 14 ani, i-am cerut si certificatele respectivilor copii (erau 2 copii gemeni in varsta de aproximativ 6 ani). La care omul mi-a spus ca nu are nici un copil sub 14 ani (mai avea 2 copii dar peste 14 ani). I-am spus ca trebuie sa fie o eroare in baza la noi dar daca e baiat istet cred ca s-a prins ca nevasta lui i-a facut o surpriza (de fapt 2). Cum omul nu avea nici certificatul de casatorie l-am sfatuit cum sa obtina respectivul certificat si asa am aflat si eu ca el era de multa vreme despartit de nevasta dar nu legal... Se mai intampla. Trebuie sa fim foarte atenti. Si cu istoricul de nume, fara sa vrei poti sa-i spui unui copil ca e infiat. De aceea trebuie sa stii cand sa taci si cand sa vorbesti...
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011 bep, utilizator