Din câte am vazuat pe acest forum se discuta fele de fel de probleme din diferite domeni. Pe linie de evidenta a persoanelor au apraut fel de fel de articole dar nici unul care sa rezolve probleme ale cetăţenilor. Stimaţi colegi eu propun (si cred că domni sau doamnele moderatoare citesc acest mesaj) ca alături de alte titluiri din forum ca de exemplu ,, FUNCTIONARII PUBLICI SI PROBLEMELOR JURIDICE " să apară si un titlu ca de exemplu ,, EVIDENŢA PERSOANELOR - PROBLEME ªI SPEŢE ÎN DOMENIU" - forum unde să discutăm numai probleme profesionale, spete cu care ne confruntăm, să ne dăm cu părerea, să ne sfătuim profesiona ldar... cu rugămintea de a nu discuta divergente privind detasarea sau alte conflicte care ar putea genera discuţii contradictori. Daca se vor ivi astefel de subiecte rog moderatorii să închidă topicul si să steargă mesajele fără explicaţii. Aş dori ca pe acest forum, pe titlul de mai sus, să expunem fiecare speţe cu care ne-am confruntat, să cerem colegial păreri şi soluţii atsfel încît să ne putem rezolva problemele de serviciu, profesionale, numai şi numai legate de evideţa persoanelor şi stare civilă, în mod onorabil şi cu ajutorul nostru al fiecăruia cu experienţa profesională dobîndită, indiferent de structura din care facem parte.
Să nu spună cineva care lucrează în domeniu că nu se confruntă zilnic cu fel de fel de probleme, că solictă sprijinul unora sau altora fără a avea un raspuns corect şi legal. toţi suferim de astfel de informaţii indiferent de cite circulare sau note interne primim - nimic nu se poate rezolva fara a ne consulta noi intrte noi lucrătorii în domeniu.
Vă muţumesc şi astept soluţiile dvs.
deasemeni mulţumesc moderatorilor si sper sa gasim acest titlui pe forum dar cu tot respecrul daca apr discuţii din cele cele contradictorii rog sa fie inchis.
Vă muţumesc!
Pierdere, furt, sau distrugere, acestea sunt singurele motive pentru care se elibereaza un nou certificat. Certificatul de nastere se elibereaza doar titularului sau imputernicitului.Nu se elibereaza certificare cu imputernicire avocatiala.
Certif. de casatorie se elibereaza unuia dintre soti, dar daca de exemplu sotii sunt despartiti in fapt iar celalalt doreste sa bage divortul, ii eliberam certificat pe motivul ca celalalt certificat se afla la sot de care este despartit in fapt. E discutabila aceasta situatie pentru ca certificatul in acest caz nu este nici pierdut, nici furat si nici distrus. Deci...? Certificatul de deces il eliberam doar rudelor directe, sot, copii si celor care prezinta acte de intretinere, in aceasta ordine. Nu eliberam certif. de deces ginerilor, nurorilor, vecinilor, verisorilor de spita a 5-a.
Multi dintre cei care au venit in vacanta din alte tari si-au uitat actele de stare civila in strainatate si ne forteaza noua mana sa le dam alte certificate deoarece au actele de identitate expirate. Nu sunt de acord. Atata timp cat declara ca are certificatul de stare civila dar l-a uitat acasa-adica in strainatate- le dam CIP pe motivul-lipsa acte de stare civila-si pa! Sa-si faca pasaport si sa plece. Sau sa le trimita cineva de acasa actele prin posta dupa care sa vina pentru CI. Eu asta cred. Nu te incadrezi la pierdut, furat, distrus e clar ca nu-ti pot elibera alt certificat. Asta ar insemna sa ne jucam de-a certificatul, nu-l am, apoi ma duc acasa si il folosesc pe celalalt si tot asa. Si apoi toti dau inainte cum e la ei---in strainatate, cum ca acolo primesc cate certificate vor, in termen scurt si...dau cate 100 de euro/bucata, dar nu li se pare scump. Pai...aici e hiba romanului. In schimb daca tu ii ceri la ghiseu taxa sau amenda de 100 lei, vocifereaza. Romanul, tot roman. In alte tari tace si da cu banii in schimb la el acasa are o gura, de mama focului. Ce eu daca merg sa scot bani de la banca dar nu am cardul la mine imi da bancomatul banii? Doar cand pleaca din strainatate stiu de ce vin in tara. Bine acum sunt destui care declara ca le-au pierdut dar ei de fapt le au acasa. De aceea ar trebui date amenzi cat mai mari si cat mai multe, incepand cu al 2-lea certificat eliberat, numai asa invata omul sa-si ingrijeasca actele. Daca le primeste gratis, ba ca e sarac, ba ca se face el sarac, tot timpul el pozeaza in victima iar noi lucram ca robii, dupa care ne rade , ca ne-a fraierit din nou.
E destul de complicata situatia acum cu certificatele deoarece am inteles ca sunt solicitate aceste documente si pt. emiterea pasaportului. La noi vin foarte multi care si-au plasticat certificatele si solicita alte certificate deoarece cei de la pasapoarte considera aceste docummente ca fiind deteriorate. Nu mai spun de romanii care au tot felul de documente din tarile in care lucreaza dar nu-si iau cu ei documentele romanesti in momentul in care vin in tara. Si dupa aceea tot noi suntem afurisiti ca nu le dam altele. Da, in strainatate se obtin mult mai usor actele de identitate dar acolo omul are interes sa declare exact unde sta, de acest lucru depinzand multe alte treburi pe care persoana le are in statul respecti. Mie mi-a povestit cineva cum s-a dus in Italia cu toate documnetele fratelui sau si i-a obtinut acestuia act de identitate. Sa nu intelegeti gresit, nu s-a facut substituire de persoana, doar ca solicitantul nu s-a deplasat sa-si obtina el actele ci l-a trimis pe fratele sau cu care, apropo, nu seamana deloc. Fratele nu a avut nici o procura numic.... Asa ca da, se obtin usor actele, dar ce urmari poate avea un astfel de lucru nu sesizeaza multi.
La un dosar de emitere act de identitate pe baza de procura speciala, in situatia in care solicitantul are pierdut si certificatul de stare civila, cereti o procura separata pentru certificat sau din moment ce persoana are imputernicire pt. CI considerati ca automat poate sa solicite si certificat? Asta in cazul in care certificatul poate fi solicitat de cei de la evidenta. Cum credeti, e suficienta procura speciala pt. CI sau are nevoie si de o procura pentru certificat?
Dupa parerea mea sunt 2 lucruri distincte, deci trebuie sa aiba procura speciala pentru ambele. Daca e sa corespunda situatiei din art.156 adica sa fie lucul de domiciliu acelasi cu locul de nastere sau casatorie, dupa caz, atunci poate fii stipulat in aceeasi procura ca imputerniceste pentru CI si pentru ridicare certificat neaparat. In schimb daca locul nasterii sau casatoriei e diferit clar trebuie 2 procuri, pentru ca atat la evidenta cat si la st. civ. este necesar a se anexa la cerere procura in original. Nu pot sa iau in calcul procura pentru CI ca fiind valabila si pentru certificat. De unde stiu eu ca certificatul nu i-a fost dat imputernicitului iar acesta il pastreaza pe cel nou...putem presupune multe.
Am o matusa care doreste sa ia o nepoata de 14 ani la ea. Daca parintii isi dau acordul la notar este suficient, pentru a schimba domiciliul minorului? Eu stiu ca domiciliul minorului este la parintele sau sau la cel la care locuieste statornic, dar in acest caz fara o curatela sau plasament se poate?
Degeaba isi dau acordul parintii la notar, domiciliul minorului nu poate fi diferit de-al parintilor. Solutia in acest caz ar fi ca macar unul dintre parinti sa-si schimbe domiciliul la adresa unde vor sa faca domiciliul minorului. Nici curatela nu ar ajuta la nimic deoarece nu se face domiciliul minorului la curator (doar in situatia in care macar unul dintre parinti are domiciliul la respectivul curator). Cand vorbim de plasament e cu totul altceva... In acest caz domiciliul minorului este la persoana care l-a luat in plasament.
Sa-i faca minorului act de identitate cu domiciliul la unul dintre parinti (presupunand ca parintii au domicilii diferite) si resedinta la matusa respectiva.
Pentru resedinta cum procedeaza? Merg parintii si dau declaratie la notar sau se poate direct la ghiseu in fata lucratorului? Trebuie sa -si faca resedinta si unul dintre parinti la matusa? Ambii parinti dau declaratie sau numai unul?