HG 1375/2006 face referire la ce trebuie facut cu cartea de alegator la art 44 alin 2
In toate cazurile de eliberare a unei noi carti de identitate, solicitantii trebuie sa predea cartea de alegator; persoanele care au pierdut sau carora li s-a furat cartea de alegator mentioneaza acest fapt pe cererea pentru eliberarea cartii de identitate.
.
Noi punem persoana sa scrie pe cerere ce s-a intamplat cu CA. Unele persoane nici n-au primit-o, din diverse motive.
In privinta divorturilor si 1375/2006 areniste prevederi. Citez:
Art. 43. -
(1) Instantele judecatoresti transmit un exemplar al sentintei civile de divort sau de anulare a casatoriei la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor care arondeaza localitatea pe raza careia persoana are domiciliul, in vederea inscrierii mentiunii corespunzatoare in R.N.E.P.
(2) Dupa efectuarea mentiunilor prevazute la alin. (1), sentinta este transmisa primariei care are in pastrare actele de nastere si casatorie, pentru inscrierea mentiunilor corespunzatoare in exemplarele I si II ale actelor de nastere si de casatorie.
Inteleg ca nu aplicati ce prevede 1375 ci mergeti pe metodologia de stare civila? Eu la acest lucru faceam referire ca e greu sa armonizezi cele 2 metodologii. Pentru ca dupa cum vedeti si cei de la evidenta trebuie sa trimite sentinta la locul casatoriei si la locul nasterii sotilor. Si apropo dupa ce inregistrati ce trebuie in registre trimiteti la evidenta extras din registrul de casatorie cu mentiunea de divort sau comunicare de mentiuni?
In privinta camerei mobile, noi avem un registru in care inscriem deplasarile cu camera mobila(unde ne deplasam, cate cereri am primit). Eu zic ca e suficient. Noi am mai facut si adrese la comunele arondate prin care am informat autoritatile locale de aceasta posibilitate legala. Dar de obicei sunt foarte interesati de deplasarea cu camera mobila cand se apropie alegerile...
Primarii de-abia asteapta sa se elibereze un post ca sa mai angajeze vreo ruda sau stiu ei pe cine. Asa ca nu m-as mira ca ei sa nu mai doreasca prelungirea detasarii. Numai ca cei care viseaza sa lucreze la evidenta nu stiu ce-i asteapta. Nu stiu ce volum de munca este. La starea civila isi inchipuie ca merg numai sa incheie casatorii si gata... Cunosc conceptiile multor lucratori din Primarie care habar n-au ce facem noi. Dar sa stiti ca multi vin si putini rezista De obicei se cam dau afara singuri.
Ce parere aveti se poate emite act de identitate la schimbarea domiciliului din strainatate in Romania pe baza de procura speciala?