avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Evidenta Persoanelor - Probleme si spete in domeniu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Evidenta Persoanelor - Probleme si spete in domeniu

Din câte am vazuat pe acest forum se discuta fele de fel de probleme din diferite domeni. Pe linie de evidenta a persoanelor au apraut fel de fel de articole dar nici unul care sa rezolve probleme ale cetăţenilor. Stimaţi colegi eu propun (si cred că domni sau doamnele moderatoare citesc acest mesaj) ca alături de alte titluiri din forum ca de exemplu ,, FUNCTIONARII PUBLICI SI PROBLEMELOR JURIDICE " să apară si un titlu ca de exemplu ,, EVIDENŢA PERSOANELOR - PROBLEME ªI SPEŢE ÎN DOMENIU" - forum unde să discutăm numai probleme profesionale, spete cu care ne confruntăm, să ne dăm cu părerea, să ne sfătuim profesiona ldar... cu rugămintea de a nu discuta divergente privind detasarea sau alte conflicte care ar putea genera discuţii contradictori. Daca se vor ivi astefel de subiecte rog moderatorii să închidă topicul si să steargă mesajele fără explicaţii. Aş dori ca pe acest forum, pe titlul de mai sus, să expunem fiecare speţe cu care ne-am confruntat, să cerem colegial păreri şi soluţii atsfel încît să ne putem rezolva problemele de serviciu, profesionale, numai şi numai legate de evideţa persoanelor şi stare civilă, în mod onorabil şi cu ajutorul nostru al fiecăruia cu experienţa profesională dobîndită, indiferent de structura din care facem parte.
Să nu spună cineva care lucrează în domeniu că nu se confruntă zilnic cu fel de fel de probleme, că solictă sprijinul unora sau altora fără a avea un raspuns corect şi legal. toţi suferim de astfel de informaţii indiferent de cite circulare sau note interne primim - nimic nu se poate rezolva fara a ne consulta noi intrte noi lucrătorii în domeniu.
Vă muţumesc şi astept soluţiile dvs.
deasemeni mulţumesc moderatorilor si sper sa gasim acest titlui pe forum dar cu tot respecrul daca apr discuţii din cele cele contradictorii rog sa fie inchis.
Vă muţumesc!

=D>
Cel mai recent răspuns: dariana42 , utilizator 21:22, 24 Septembrie 2013
Nu exista jumatate din minimul amenzii pe linie de evidenta si stare civila. Nu exista nici avertisment. Si nu uitati pentru functionarii publici dispozitie pt.a putea aplica sanctiuni pe linie de stare civila. Am primit o Radiograma de la DEPABD in care se preciza ca nu exista posibilitatea de a plati jumatate din minimul amenzii. Asa ca atentie...

In 64/2011 scrie ca cererea de certificat se inainteaza starii civile. E adevarat ca e cam aiurea dar trebuie sa gasesti o cale de mijloc ca sa impaci pe toata lumea... Plus ca la eliberarea actului de identitate trebuie sa ai grija sa trimiti seria si nr.actului emis ca altfel ramane necompletat cotorul certificatului si iti incurci colegul.

Ati inceput sa primiti certificate de divort de la notari? Pe noi ne incurca unii notari si trimit direct la serviciul local certificatul in loc sa-l trimita la judet.
Apropo dvs respectati 1375/2006 sau Metodologia 64/2011 cand vine vorba de divorturi? Pt. ca cele doua metodologii se cam bat cap in cap cand e vorba de divorturi... Cei de la evidenta respecta 1375 iar cei de la starea civila 64. Trebuie armonizate prevederile celor doua metodologii...
In ce sens se bat cap in cap? Daca pana acum se primea extrase acum se primesc, comunicari. Acelasi lucru. Datele sunt trecute, identificarea facuta, e totul OK. Oricum se preconizeaza o schimbare a metodologiei 1375, atunci sa vedeti incurcaturi. Am inteles ca s-a cerut puncte de vedere deja celor de la stare civila pentru modificarea la HG 64, deci va inchipuiti ce varza au facut. Oricum nu intrevad nimic bun. Personal nu, salarii nu, lume multa da, stres cat incape, la ce sa te astepti?
Am o intrebare. Cum procedati cu cei care nu au cartea de alegator la schimbarea buletinului? Faceti mentiune despre acest lucru pe cerere? Unde scrie despre obligativitatea predari acesteia?
Mentiunea se face pe versoul cereri la rubrica mentiuni,, am pierdut cartea de alegator" şi semneaza desprea sat solictantul. Nu scrie nicăieri dar este logic ca odata cu expirarea CI sau pierderea acesteia Ca nu mai este valabila . O masura de siguranta pentru lucratori. Se stie la votari cite ni se pun în cîrca.
Pe transpareanta decizionala la MAI sa publicat proiectul de lege de prelungire a detasarii. Nu am auzit sa se fi cerut pct de vedere ptr. modificare OG 64.
Cit despre 1375 nu s-a cerut pct de vedere ptr ca nu mai era timp proiectul a fost înaintat la juridic ptr aprobare.
La actiunile cu staia mobila dvs. facti vre un plan de actiune sau numai raport cu ceea ce s-a realizat în ziua respectiva cu statia mobila ?
Cereificatele de divort nu incuraca cu nimic evidenta persoanelor oricum se trimit extrase si se fac mentiuni oprative cu privire la schimb numelui .
Vom vedea ce o mai fi.
HG 1375/2006 face referire la ce trebuie facut cu cartea de alegator la art 44 alin 2
In toate cazurile de eliberare a unei noi carti de identitate, solicitantii trebuie sa predea cartea de alegator; persoanele care au pierdut sau carora li s-a furat cartea de alegator mentioneaza acest fapt pe cererea pentru eliberarea cartii de identitate.
.
Noi punem persoana sa scrie pe cerere ce s-a intamplat cu CA. Unele persoane nici n-au primit-o, din diverse motive.
In privinta divorturilor si 1375/2006 areniste prevederi. Citez:
Art. 43. -
(1) Instantele judecatoresti transmit un exemplar al sentintei civile de divort sau de anulare a casatoriei la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor care arondeaza localitatea pe raza careia persoana are domiciliul, in vederea inscrierii mentiunii corespunzatoare in R.N.E.P.
(2) Dupa efectuarea mentiunilor prevazute la alin. (1), sentinta este transmisa primariei care are in pastrare actele de nastere si casatorie, pentru inscrierea mentiunilor corespunzatoare in exemplarele I si II ale actelor de nastere si de casatorie.
Inteleg ca nu aplicati ce prevede 1375 ci mergeti pe metodologia de stare civila? Eu la acest lucru faceam referire ca e greu sa armonizezi cele 2 metodologii. Pentru ca dupa cum vedeti si cei de la evidenta trebuie sa trimite sentinta la locul casatoriei si la locul nasterii sotilor. Si apropo dupa ce inregistrati ce trebuie in registre trimiteti la evidenta extras din registrul de casatorie cu mentiunea de divort sau comunicare de mentiuni?
In privinta camerei mobile, noi avem un registru in care inscriem deplasarile cu camera mobila(unde ne deplasam, cate cereri am primit). Eu zic ca e suficient. Noi am mai facut si adrese la comunele arondate prin care am informat autoritatile locale de aceasta posibilitate legala. Dar de obicei sunt foarte interesati de deplasarea cu camera mobila cand se apropie alegerile...
Primarii de-abia asteapta sa se elibereze un post ca sa mai angajeze vreo ruda sau stiu ei pe cine. Asa ca nu m-as mira ca ei sa nu mai doreasca prelungirea detasarii. Numai ca cei care viseaza sa lucreze la evidenta nu stiu ce-i asteapta. Nu stiu ce volum de munca este. La starea civila isi inchipuie ca merg numai sa incheie casatorii si gata... Cunosc conceptiile multor lucratori din Primarie care habar n-au ce facem noi. Dar sa stiti ca multi vin si putini rezista De obicei se cam dau afara singuri.
Ce parere aveti se poate emite act de identitate la schimbarea domiciliului din strainatate in Romania pe baza de procura speciala?
Un major care a implinit 18 ani se prezinta pentru eliberea unui nou act de identitate dupa 5-10 zile de la implinirea varstei. Este obligatoriu sa faca referire pe cerere ca nu are carte de alegator?
In privinta divorturilor daca ar fii sa aplicam HG 64/2011 se face doar comunicare la evidenta fara a mai fii necesar sa trimita st.civ. extras.
Sentintele de divort, cel putin la noi, sunt trimise de judecatorii direct la starea civila, care face comunicari evidentei de la locul de domiciliu inscris in sentinta. E amuzant cand se trimit comunicari la cate un SPCLEP pe raza caruia nu are domiciliul una sau nici una dintre parti, desi in sentinta asa scrie, negru pe alb. Starea civila neavand o baza de date nu are cum sa faca verificari si nici nu poti la fiecare sentinta sa faci mai intai verificari in RNEP. Nu este deloc usor in SPCLEPuri, iar cei care sunt adevarati profesionisti sunt din ce in ce mai putini.
In privinta art.156 din HG 64 inca nu m-am dumirit in sensul ca daca cetateanul trebuie sa semneze de primire pe cerere asta inseamna ca cei de la st. civ trebuie sa restituie cererea inapoi la evidenta. Nr. pe cererea de solicitare a certificatului cine il da si la rubrica verificarea identitatii cine semneaza? evidenta face de doua ori corespondenta, prima oara cand transmite cererea si a doua cand transmite seria si nr. noului buletin.
Schimbarea domiciliului din strainatate in Romania, prin procura...eu zic ca da, se poate. Nu am intalnit caz dar nu vad de ce nu s-ar putea? Ii scanez poza si... gata. Oricum astept sa-mi spuneti si rezolvarea, bineinteles.:)

Alte discuții în legătură

Eliberarea primului act de identitate Justitiarul71 Justitiarul71 Conf.art.15, alin 2 din OG 97/2005 republicata eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe baza de procura speciala. Intrebare: Cum se procedeaza ... (vezi toată discuția)
Obtinere carte de identitate pentru cetatean roman stabilit in serbia AnaLuana AnaLuana Buna ziua, Verisoara mea, nascuta in 1962 in Romania, a trait de la varsta de 2 ani in fosta Iugoslavie, actual Serbia. Parintii ei sunt mama romanca, tatal ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman-american cu domiciliul stabil in sua ,c.i. provizorie in romania ili47 ili47 Buna , situatia este urmatoare *cetatean roman-american stabilit de 20 de ani in SUA *cu ocazia dobandirii casa si teren .Notarul cere dovada cetateniei ... (vezi toată discuția)