Din câte am vazuat pe acest forum se discuta fele de fel de probleme din diferite domeni. Pe linie de evidenta a persoanelor au apraut fel de fel de articole dar nici unul care sa rezolve probleme ale cetăţenilor. Stimaţi colegi eu propun (si cred că domni sau doamnele moderatoare citesc acest mesaj) ca alături de alte titluiri din forum ca de exemplu ,, FUNCTIONARII PUBLICI SI PROBLEMELOR JURIDICE " să apară si un titlu ca de exemplu ,, EVIDENŢA PERSOANELOR - PROBLEME ªI SPEŢE ÎN DOMENIU" - forum unde să discutăm numai probleme profesionale, spete cu care ne confruntăm, să ne dăm cu părerea, să ne sfătuim profesiona ldar... cu rugămintea de a nu discuta divergente privind detasarea sau alte conflicte care ar putea genera discuţii contradictori. Daca se vor ivi astefel de subiecte rog moderatorii să închidă topicul si să steargă mesajele fără explicaţii. Aş dori ca pe acest forum, pe titlul de mai sus, să expunem fiecare speţe cu care ne-am confruntat, să cerem colegial păreri şi soluţii atsfel încît să ne putem rezolva problemele de serviciu, profesionale, numai şi numai legate de evideţa persoanelor şi stare civilă, în mod onorabil şi cu ajutorul nostru al fiecăruia cu experienţa profesională dobîndită, indiferent de structura din care facem parte.
Să nu spună cineva care lucrează în domeniu că nu se confruntă zilnic cu fel de fel de probleme, că solictă sprijinul unora sau altora fără a avea un raspuns corect şi legal. toţi suferim de astfel de informaţii indiferent de cite circulare sau note interne primim - nimic nu se poate rezolva fara a ne consulta noi intrte noi lucrătorii în domeniu.
Vă muţumesc şi astept soluţiile dvs.
deasemeni mulţumesc moderatorilor si sper sa gasim acest titlui pe forum dar cu tot respecrul daca apr discuţii din cele cele contradictorii rog sa fie inchis.
Vă muţumesc!
Nu prea mai e o regula ca domiciliul minorului sa fie la mama. La nastere se da o declaratie cu privire la domiciliul minorului, in situatia in care parintii au domicilii diferite. Trebuie stabilit in fiecare situatie in parte cum se procedeaza in cazul minorului insotit la evidenta de un curator. Conteaza si cu ce informatii figureaza copilul in RNEP. Desi se intampla ca nici informatiile din RNEP sa nu fie concludente. De multe ori parintii isi schimba domiciliul si nu ataseaza dosarului de emitere CI si certificatul copilului sub 14 ani. Daca minorul a fost inregistrat in RNEP fara a i se face legatura cu parintii si parintii nu scriu copilul pe cerere poti sa te afli in situatia ca parintii sa aiba domicilii diferite iar domiciliul copilului sa fie diferit de al parintilor... Se fac pe linie de informatica tot felul de testari prin care se verifica astfel de situatii. Dar sa va expun urmatoarea situatie... Doi parinti cu domicilii identice vor sa-i faca minorului un act deidentitate dar la o alta adresa de domiciliu decat a lor. Legea nu ne da voie... Dar vine unul dintre parinti si-si schimba si el domiciliul odata cu copilul. Astfel ii pot face copilului domiciliul impreuna cu parintele care-si schimba domiciliul. Problema copilului este rezolvata. Dupa o luna parintele revine la domiciliul anterior. Copilul avand 14 ani impliniti si carte de identitate emisa nu mai exista obligatia de a fi trecut pe cererea parintelui. Si vedeti cum putem avea in calculator copii alcaror domiciliu este diferit de al parintilor?
Pt.eliberarea primului act de identitate dupa implinirea varstei de 18 ani, pe langa cerere, certificate de stare civila, taxe, dovada adresei de domiciliu, mai solicitam o declaratie a unuia dintre parinti sau a unei terte persoane din care sa rezulte faptul ca identitatea declarata in cererea de eliberare a actului de identitate, coroborata cu imaginea preluata, apartine solicitantului. Noi scoatem o captura cu fotografia realizata la preluarea dosarului, iar pe verso am conceput o declaratie tip pe care o completeaza parintele/terta persoana. Declaratia trebuie data de cineva apropiat solicitantului, nu vine neica nimeni de pe strada sa-mi confirme identitatea persoanei. Solicit apoi amprentarea prin unitatea de politie de la domiciliul/resedinta solicitantului si la primirea amprentelor dau dosarul la avizat si apoi la procesat.
Pe acest forum, in alte discutii, am vazut ca mai discuta si alti colegi de la evidenta. Dar se pare ca pe dumnealor ii intereseaza mai mult ce salarii au colegii, ce comportament au unii la ghiseu, alte chestii ce tin mai putin de legislatia in domeniu. Pacat ca stau numai sa-si pandeasca greselile unii altora. In general consider ca lucratorii de evidenta de la serviciile locale sunt bine pregatiti profesional, e normal sa mai intervina si mici probleme din cand in cand, nu toate situatiile sunt exact ca in lege, poti la un moment sa judeci un dosar intr-un anumit mod ca apoi, dupa un timp sa ai alte idei... Sincer, ma uit la adresele pe care le faceam acum cativa ani si parca nu-mi mai place exprimarea din acele adrese. Important este sa evoluam, sa ne dam silinta sa fim din ce in ce mai bine pregatiti. Si oricum tot mai apare cate o situatie atipica... Asta e...
Stimate domn Giordano se pare ca din raspunsurile mele nu a rezultat acest lucru, aveam senzatia ca ati sesizat ca pseudonimul Bep apartine unei persoane de sex feminin. Sau femeiesc, cum e corect? Sper sa nu am de suferit din cauza asta sau sa am mai putina credibilitate...
Ce parere aveti, in situatia furtului actului de identitate in strainatate, de ex. in Italia, declaratia o primiti ca atare, data la Carabinieri, in italiana sau trimiteti persoana sa traduca si eventual sa legalizeze traducerea?
Despre formularul E 401 s-a discutat ceva la convocare?
De regula sexul este femeiesc şi genul feminin eu asa stiu daca og 64 a inversat rolurile asta e cu totul alteeva. Asumare răspunderii Domnule Bep sau doamna Bep, chiar mă bucura prezenta dvs. pe acest forum, bag sama ca suntem numai trei care ne mai împărtăşim problememele pa forum. Aveti dreptate pe uni nu îi intereseaz decit sa moara capra vecinului dar asta este . Invit pe ori cine doreste să intre pe forum sa îşi dea cu părere ca nimeni nu îi taie capul ba chiar se învata lucruri utiile , Sincer eu am preluat de la dvs. şi de la doaman? filozof unele lucruri care bune care ulterior nu le-am dat importanta dar am sesizat ca lucraţi corect.
Desprfe furtul actelor in străinatate nu am avut situatii deosebite, de rgula au venit cu declaraţii de furt date la ambasada sau consulat, sitiuatie in care automat înregistaram cerea ca furt de CI. Dacă declaraţia se da la carabinierii atunci trebuie tradusă şi legalizată ca să fie înregistartă ca furt cu toate ca potrivit reglementarilor după punerea in legalitate tredbuie anuntata unuitatea de politie unde s-a reclamat furtul.
Despre E 401 nu s-a discutat nimic,cert este ca potrivit radiogramelor de pina acum trebuie trebuie rezolvat indiferent de modul in care le primim. Deci daca le primim prin directia muncii trebuie completate semnate si transmise imediat daca vine personal un anume petent tebuie sa depuna cerere si copii de pe actele de identiate si stare civila ptr toti membrii trecuti in formular si daca unul este major se solicta declaratie de consimţămînt potrivit Legii 677/2001.
La eliberarea CIP unui minor automat i se trece in actul eliberat domiciliul cu care este inscris in baza de date . mai complicat este atunci vind se solicitaă CI si părintii au domicilii diferite, dar daca este cu curatela se face la domiciliul unde se prezintă documentele. Odata ce s-a impus o masura de protectie trebuie respectata.
ªi fiinca veni vorba de persoana majora fara CI pe linga documentele pervazute de lege, declaratia unei persoane care confirma identitate persoanei noi mai solicităm prn adresă pe linga amprentare si o verificare la domiciliu si o confirmare de identiate din partea politistului de OP . Cred ca atinci cind o veni DEPABDE.ul ne trage la raspundere, dar asta e.... suflam si in iaurt.
S- a mai spus ca lucrătorii de la evidenta să nu încaseza contravalorea actului de identiate daca nu au dispoziţie din partea primariei, indiferent daca sunt detasati sau angajati ai primăriei.
Rrevin la ce discutam mai inainte în legatura cu prezenta pe acesat forum, cin era vorba de dispnibilizări prin luna iulie august anul trecut erau o multime de personaje pe acst forum care au dus discuţiielm pina acolu încît moderatorul a închis de 2 ori topicul pe subiecte de evidenta a persoanelor. Asa cum am spus pe acest topic doresc sa discutam numai probleme stricte legate de activitate zilnică. Vad ca acest topic este vizitate de peste 2000 de persoane dar oare în afara de noi trei nu au probleme si spete de discutat?
MULŢUMIM MODERATORILOR CARE NE MENTIT PE PRIMA PAGINA .
o sara buna !
Imi este destul declar cum sa procedez pt. completarea formularului E 401. Si daca vine omul la ghiseu si daca primesc formularul prin Directia Muncii. Problema mea intervine in momentul in care solicitantul este cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Nicaieri nu se spune ca solicitantul poate fi CRDS ci doar cu domiciliul in Romania. Dar daca restul familiei e cu domiciliul in Romania chiar oamenii nu au niste drepturi? Aici e ceea ce ma roade. Am cerut punct de vedere si nu am primit nimic concludent. Mi s-a spus sa procedez conform radiogramelor primite. Care nu specifica nimic in acest caz...
Poate alti colegi macar citesc ce scriem noi si se lamuresc daca au avut spete asemanatoare. Eu am avut si am norocul sa am un sef foarte bine pregatit profesional care intotdeauna este deschis la discutii. Si accepta si parerile lucratorilor iar cand nu suntem de acord unii cu ceilalti ne sfatuim cu totii si daca tot nu ajungem la un numitor comun mai cerem si noi cate un punct de vedere. Cei de la judet nu au de ce sa se supere din moment ce au atributii de indrumare si control.
Ne dam si noi silinta sa lucram cat mai corect iar daca din intamplare ne mai scapa cate ceva asta este, oameni suntem. Ideea e sa nu gresim cu intentie...
Daca se recupereaza actul de identitate ulterior producerii unui nou act de identitate ca urmare a furtului trebuie anuntata unitatea de politie care a inregistrat dosarul de furt.
De multe ori,la eliberarea primului act de identitate dupa implinirea varstei de 18 ani cand primim amprentele primim si un raport de verificare. Asta e. Atata vreme cat il primim e bine. Chiar daca legea nu-l cere...
La noi deja a inceput distractia cu persoanele venite din strainatate, la dvs e la fel?
La noi orasul e mai mic si nu ne,, invadeaza ,,CRDSistii decat in lunile de vara. De aceea imi place cand citesc spetele dvs.pentru ca asa mai invat si ei. Mi-as dori sa afirm si eu ca si la noi e o colaborare buna la nivel de serviciu dar din pacate nu e asa. Din contra toti asteapta ca seful sa le rezolve pe toate ca cica e sef si ia un ban in plus, ceea ce nu este corect, pentru ca de multe ori sunt lucruri care iti scapa.
Am completat si noi E401 si cei de la starea civila formularul reintregirea familiei. Referitor la persoanele de peste 18 ani fara act de identitate la fel procedam si noi. Imi place cand mai ai cu cine sa te sfatuiesti pentru ca unii colegi nu te ajuta , desi stiu, dar de...invidia e mare. Din pacate vin vremuri si mai grele de aceea e cam nedrept fata de unii. Parerea mea este ca daca ar uniformiza putin salariile poate ca asa nu ar mai exista vanatoarea de fantome in cadrul serviciului. Oamenii sunt suprasolicitati , iar salariul nu e pe masura muncii depuse. Sunt foarte multe persoane, incepand cu primarii, care nu inteleg importanta muncii de stare civila si evidenta si surmenajul psihic al lucratorilor din cadrul acestui serviciu. Daca organizarea la nivel de servicii ar fii buna in sensul ca daca e infiintat serviciu, atunci serviciu sa fie 7+1=8 , atat cat prevede legea pentru constituirea unui serviciu, altfel e nebunie. Sa stiti ca am analizat volumul de lucru si la starea civila si tind sa cred ca scriptic e foarte mult. Daca luati,, procesul tehnologic,, al obtinerii unui certificat de deces, de la inregistrare si pana la mentiuni, registre, statistici,etc.constatati ca timpul necesar este undeva intre 35-45 de minute. La o singura lucrare. La fel e si la cercetarile intreprinse pentru obtinerea unei carti de identitate dupa 18 ani. Dar cine sa ne stie? Numai noi, cei din bransa. Din pacate de multe ori punctul de vedere al superiorilor este sa facem intocmai radiogramelor sau ne citeaza direct din lege. Ce folos. Practica ne omoara. La fata locului , tet a tet cu cetateanul e altceva. Cetateanul vrea repede si cum e mai bine pentru el.
Ca o paranteza , biordano, o fii sexul femeiesc si genul feminin, dar in registrele de stare civila la rubrica sex mai nou se scrie feminin, desii pana nu demult se scria femeiesc. Legile astea...trebuie aplicate si nu cercetate. Numai bine!
Speta...
Transcriere certificat nastere minor cu varsta de 6 ani. Tatal are domiciliul in Romania iar mama este cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Daca mama copilului, repet CRDS-ista, se prezinta la serviciul public de evidenta a persoanelor unde este arondata localitatea de domiciliu a tatalui copilului, are dreptul sa solicite ea transcrierea certificatului de nastere? Domiciliul declarat al copilului fiind la tata, deci in Romania...
V-ati lamurit cu modul de actualizare RNEP in situatia unor persoane care au solicitat transcrierea actului/certificatului de nastere cu permis de sedere permanenta?