avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Evidenta Persoanelor - Probleme si spete in domeniu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Evidenta Persoanelor - Probleme si spete in domeniu

Din câte am vazuat pe acest forum se discuta fele de fel de probleme din diferite domeni. Pe linie de evidenta a persoanelor au apraut fel de fel de articole dar nici unul care sa rezolve probleme ale cetăţenilor. Stimaţi colegi eu propun (si cred că domni sau doamnele moderatoare citesc acest mesaj) ca alături de alte titluiri din forum ca de exemplu ,, FUNCTIONARII PUBLICI SI PROBLEMELOR JURIDICE " să apară si un titlu ca de exemplu ,, EVIDENŢA PERSOANELOR - PROBLEME ªI SPEŢE ÎN DOMENIU" - forum unde să discutăm numai probleme profesionale, spete cu care ne confruntăm, să ne dăm cu părerea, să ne sfătuim profesiona ldar... cu rugămintea de a nu discuta divergente privind detasarea sau alte conflicte care ar putea genera discuţii contradictori. Daca se vor ivi astefel de subiecte rog moderatorii să închidă topicul si să steargă mesajele fără explicaţii. Aş dori ca pe acest forum, pe titlul de mai sus, să expunem fiecare speţe cu care ne-am confruntat, să cerem colegial păreri şi soluţii atsfel încît să ne putem rezolva problemele de serviciu, profesionale, numai şi numai legate de evideţa persoanelor şi stare civilă, în mod onorabil şi cu ajutorul nostru al fiecăruia cu experienţa profesională dobîndită, indiferent de structura din care facem parte.
Să nu spună cineva care lucrează în domeniu că nu se confruntă zilnic cu fel de fel de probleme, că solictă sprijinul unora sau altora fără a avea un raspuns corect şi legal. toţi suferim de astfel de informaţii indiferent de cite circulare sau note interne primim - nimic nu se poate rezolva fara a ne consulta noi intrte noi lucrătorii în domeniu.
Vă muţumesc şi astept soluţiile dvs.
deasemeni mulţumesc moderatorilor si sper sa gasim acest titlui pe forum dar cu tot respecrul daca apr discuţii din cele cele contradictorii rog sa fie inchis.
Vă muţumesc!

=D>
Cel mai recent răspuns: dariana42 , utilizator 21:22, 24 Septembrie 2013
art.73, alin 3 din HG 64/2011. Daca mama isi face un CIP cu resedinta pe verso la domiciliul din orasul sotului poate sa depuna actele , daca nu atunci numai tatal poate depune actele, sau ... mama la ultimul sau domiciliu din Romania.
Acum ma intreb eu altceva...daca tatal poate sa faca o imputernicire ...chiar mamei care ar urma sa depuna actele la primaria de domiciliu a tatalui? Nu conteaza declaratia parintilor in privinta domiciliului minorului, in sensul ca indiferent daca copilul are domiciliul la tata, transcrierea poate fii facuta la ultimul domiciliu al mamei din Romania.
Pentru cea de-a 2-a speta, daca a solicitat transcrierea cu permis de sedere permanenta, inseamna ca ar trebui sa figureze in BDL, fiind cetatean roman, facem verificare la ORI si procedam la introducerea datelor. Zic si eu pentru ca nu am avut speta de acest gen.
In speta anterioara... Mama nu a avut niciodata domiciliul in Romania...Moldoveanca fiind, la dobandirea cetateniei romane si-a facut pasaport romanesc cu domiciliul in strainatate. Nu vad la ce o ajuta un CIP CRDS la depunerea dosarului. Ea ar trebui sa se adreseze primariei sectorului 1 pt. transcrierea certificatului copilului de 6 ani, deoarece nu a avut niciodata domiciliul in tara? Dar daca face dovada cu actul de identitate al sotului ca acesta are domiciliul in Romania, de ce nu poate depune la SPCLEP-ul care arondeaza localitatea de domiciliu a sotului? Ca CRDS-ista de ce nu se poate legitima cu pasaportul CRDS? Poate nu are la cine sa-si faca o resedinta in Romania... Legea nu e explicita in acest caz. Dupa mine SPCLEP-ul competent poate fi si cel la care este arondata localitatea de domiciliu a tatalui copilului. Titularul extrasului / certificatului din strainatate este copilul, domiciliul minorului il vor stabili parintii la depunerea dosarului de transcriere... Ce, daca se duce mama la sectorul 1 automat domiciliul copilului va fi in strainatate? Sau daca vine tata la domiciliul din Romania, automat domiciliul copilului va fi in Romania, la tata? Automat transcrierea trebuie depusa la domiciliul solicitantului din tara sau la sectorul 1 in cazul persoanelor care nu au avut niciodata domiciliul in Romania, in cazul unui copil sub 14 ani?
Cu tot respectul ati spus CRDS, fara sa mentionati ca nu a locuit niciodata in Romania, speta in cazul careia se aplica art.72,alin 4 din Metodologie. Da, daca parintele care solicita transcrierea declara domiciliul copilului in strainatate, actele sunt trimise spre aprobare cu domiciliul in strainatate, dupa care starea civila comunica la evidenta de la locul de domiciliu al tatalui comunicarea conform careia minorul are domiciliul la mama in strainatate. Legea specifica clar faptul ca actele pot fi depuse la SPCLEP ul de domiciliu al solicitantului, adica al unuia dintre soti, dar nu face nici un loc de interpretare in sensul de a depune sotia actele la locul de domiciliu al sotului sau invers. Si e normal. Pentru ca un copil poate fii rezultat din relatii de concubinaj si atunci ce facem ? Daca facem o legatura intre art.72, alin.2 si art.73.alin 3 e clar ca cererea se depune de solicitant la ultimul sau domiciliu. Eu zic sa-i faca sotul o imputernicire sa depuna actele la domiciliul sau. Suna comic dar cred ca ar functiona. Interesanta speta.
Speta...
Persoana nascuta in Rep. Moldova, detinatoare de permis de sedere permanent. Casatorita tot in Rep. Moldova, sotul decedat. Obtine cetatenia romana, obtine transcrierea certificatului de nastere si i se elibereaza si certificatul romanesc. Se inscriu pe marginea actului de nastere si mentiunile de casatorie si desfacere a casatoriei prin decesul sotului. In urma casatoriei a luat numele sotului, nume cu care figureaza si in permisul de sedere si in actele moldovenesti.
Problema intervine in momentul in care doreste sa solicite un certificat de nastere cu mentiuni. Starea civila nu elibereaza certificat de nastere cu mentiuni deoarece solicitanta nu detine act de identitate romanesc. Ce solutie propuneti pentru aceasta situatie?
Imi plac spetele dvs. Daca nu pot sa-i elibereze un CIP sa spuna motivul. Atunci cum i-au facut transcrierea? Pe baza certificatului de cetatenie a permisului de sedere permanent, unde scrie clar domiciliul si pe baza pasaportului . Permisul de sedere e un act eliberat de autoritatile romane. Deci, ii da certificatul de nastere pe baza acestuia. Adica e bun pentru obtinerea transcrierii dar nu e bun pentru eliberarea certificatului? Si cand i-au facut solicitare la DEPABD pentru obtinerea aprobarii de inscriere a mentiunilor pe ce baza au facut identificarea persoanei? Pe baza acelorasi acte, adica pasaport si permis de sedere permanenta? Si evidenta de ce nu poate sa-i dea un CIP pe motiv lipsa acte de stare civila? Ca e cetatean roman. Chiar daca ar avea domiciliul in strainatate. Daca nu atunci sa mearga la notar cu pasaportul si sa imputerniceasca pe cineva sa-i ridice certificatul. Asa ce pot spune cei de la starea civila? Chiar va rog sa ne scrieti cum ati rezolvat aceasta speta.

Alte discuții în legătură

Eliberarea primului act de identitate Justitiarul71 Justitiarul71 Conf.art.15, alin 2 din OG 97/2005 republicata eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe baza de procura speciala. Intrebare: Cum se procedeaza ... (vezi toată discuția)
Obtinere carte de identitate pentru cetatean roman stabilit in serbia AnaLuana AnaLuana Buna ziua, Verisoara mea, nascuta in 1962 in Romania, a trait de la varsta de 2 ani in fosta Iugoslavie, actual Serbia. Parintii ei sunt mama romanca, tatal ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman-american cu domiciliul stabil in sua ,c.i. provizorie in romania ili47 ili47 Buna , situatia este urmatoare *cetatean roman-american stabilit de 20 de ani in SUA *cu ocazia dobandirii casa si teren .Notarul cere dovada cetateniei ... (vezi toată discuția)