Din câte am vazuat pe acest forum se discuta fele de fel de probleme din diferite domeni. Pe linie de evidenta a persoanelor au apraut fel de fel de articole dar nici unul care sa rezolve probleme ale cetăţenilor. Stimaţi colegi eu propun (si cred că domni sau doamnele moderatoare citesc acest mesaj) ca alături de alte titluiri din forum ca de exemplu ,, FUNCTIONARII PUBLICI SI PROBLEMELOR JURIDICE " să apară si un titlu ca de exemplu ,, EVIDENŢA PERSOANELOR - PROBLEME ªI SPEŢE ÎN DOMENIU" - forum unde să discutăm numai probleme profesionale, spete cu care ne confruntăm, să ne dăm cu părerea, să ne sfătuim profesiona ldar... cu rugămintea de a nu discuta divergente privind detasarea sau alte conflicte care ar putea genera discuţii contradictori. Daca se vor ivi astefel de subiecte rog moderatorii să închidă topicul si să steargă mesajele fără explicaţii. Aş dori ca pe acest forum, pe titlul de mai sus, să expunem fiecare speţe cu care ne-am confruntat, să cerem colegial păreri şi soluţii atsfel încît să ne putem rezolva problemele de serviciu, profesionale, numai şi numai legate de evideţa persoanelor şi stare civilă, în mod onorabil şi cu ajutorul nostru al fiecăruia cu experienţa profesională dobîndită, indiferent de structura din care facem parte.
Să nu spună cineva care lucrează în domeniu că nu se confruntă zilnic cu fel de fel de probleme, că solictă sprijinul unora sau altora fără a avea un raspuns corect şi legal. toţi suferim de astfel de informaţii indiferent de cite circulare sau note interne primim - nimic nu se poate rezolva fara a ne consulta noi intrte noi lucrătorii în domeniu.
Vă muţumesc şi astept soluţiile dvs.
deasemeni mulţumesc moderatorilor si sper sa gasim acest titlui pe forum dar cu tot respecrul daca apr discuţii din cele cele contradictorii rog sa fie inchis.
Vă muţumesc!
La majorul care vine dupa cateva zile de la implinirea varstei de 18 ani nu poti sa-i ceri cartea de alegator... Eventual sa-l pui sa scrie pe cerere ca nu a primit carte de alegator. Cred ca in acest caz nici nu se vor mai tipari respectivele CA. Exista protocolul referitor la tiparirea si distribuirea cartilor de alegator persoanelor care au implinit varsta de 18 ani si nu se afla in posesia acestui document.
La persoanele majore cartile de alegator se tiparesc odata cu cartea de identitate. Daca au materialele necesare cei care le tiparesc ... Iar in cazul celor care-si fac act de identitate inainte de a implini 18 ani cartile de alegator se tiparesc dupa ce persoanele respective implinesc 18 ani si se distribuie pe baza de semnatura prin intermediul posturilor de politie comunale si Politia municipiului. La eliberarea primului act de identitate dupa implinirea varstei de 18 ani facem verificarile in RNEP si scriem ca persoana nu figureaza cu act de identitate emis.
In privinta certificatelor de stare civila solicitate la evidenta... Cererii de certificat ii dam acelasi numar ca si cererii de emitere CI. In acest caz scrie clar in lege ca verificarile le face cel de la evidenta rezultatul verificarilor fiind consemnat pe cererea de certificat. Cu numarul cu care trimitem solicitarea de certificat inregistram si adresa prin care comunicam seria si nr. actului de identitate.
Si eu cred ca se poate face act de identitate pe baza de procura speciala la schimbarea domiciliului din strainatate in Romania. Stim foarte bine ca nu se face CIP CRDS pe baza de procura dar in cazul schimbarii domiciliului din strainatate in Romania, daca la motivul procurii scrie ca motiv schimbare de domiciliu, nu vad de ce nu s-ar putea face.
Si daca tot am ajuns iar la CIP CRDS pe mine tot nu m-au convins cei de la Bucuresti ca e corect sa pui viza de resedinta pe un CIP CRDS emis de o alta formatiune. Cererea e de resedinta CRDS... Cum sa-l pun eu sa completeze cerere de resedinta obisnuita? Desi cei de la Bucuresti sustin ca e corect asa, mie nu mi se pare la fel...
In rest la dvs cum mai e? La noi se simte ca a luat lumea concediu...Vorbesc de cei care lucreaza in alte tari...
Cererea de certificat o trimiteti la st.civila si acestia o retrimit insotita de certificat la dvs, dupa care o arhivati alaturi de cererea de solicitare a actului de identitate?
Si la noi au inceput sa apara cei din strainatate. Cred ca la ei este vacanta . Din pacate la noi nu prea. Multi sunt plecati la castraveti, capsuni si alte munci agricole, iar noi, cei ramasi acasa, ne straduim sa le tinem locul si lor si celor plecati in concediu legal. Foarte greu. Nici tu cumul de functii, nici sporuri, e greu de tot.
Cererii de certificat ii dam acelasi nr. cu al cererii de emitere CI. Pe cererea de certificat scriem rezultatul verificarilor efectuate de catre cei de la evidenta. Inaintam apoi, cu adresa, cererea de certificat catre starea civila (insotita si de taxa de 2 lei de emitere certificat). Primim apoi, cu adresa certificatul si ni se returneaza si cererea de certificat plus taxa aferenta. Facem copie dupa certificat si anexam la dosarul de emitere CI (punem conform cu originalul pe copia certificatului, datam, semnam pe copie), clasam si cererea de certificat la dosarul de emitere CI. Cand se emite actul de identitate trimitem cu adresa seria si nr. actului de identitate emis la starea civila pt. a fi completate informatiile pe cotorul certificatului. Cererii de inaintare serie si nr CI ii dam acelasi numar cu al adresei prin care am solicitat certificatul(la corespondenta ordinara). Cand se elibereaza actul de identitate se elibereaza si certificatul de stare civila, solicitantul semnand la rubrica de pe formularul de solicitare certificat. Cererea de certificat ramane clasata la dosarul de emitere act de identitate.
Caldura mare, cum stati cu spatiile in care va desfasurati activitatea? Ca la noi e vai si-amar... Ne sufocam cu totul, si noi si oamenii care se prezinta pt. CI.
Daca ofiterul de stare civila constata ca petentul este la al 3 -lea certificat eliberat cand trimite certificatul face cunoscut acest lucru si cei de la evidenta ii fac proces verbal de amenda cetateanului.Corect? Exact asa o vad si eu speta, in schimb unii colegi nu vor sa inainteze cererea, apoi aceasta sa le fie restituita, dupa care sa faca cunoscuta seria si nr. de Ci, considerand ca e munca multa si nu apartine de activitatea de evidenta. Parerea mea este ca BJABDEP ar trebui sa formuleze o radiograma in acest sens pentru a se lucra unitar . Si la noi e cald. Asteptam concediile.:D
La noi functionarii publici de la evidenta sunt imputerniciti sa sanctioneze pierderea si distrugerea certificatelor de stare civila. Politistii pot aplica sanctiuni pe aceasta linie, e prevazut acest lucru in Legea 119/1996. Cei drept amenzile sunt cam mari dar se pare ca e mai important certificatul de stare civila decat actul de identitate.
La noi a venit o fata de la o scoala speciala (persoana majora) si i-am emis si act de identitate si i-am dat si certificat de nastere. Bine, la inceput n-am stiut ca fata e la respectiva scoala, am aflat ulterior cand au venit reprezentantii scolii sa-i facem un nou act de identitate ca urmare a expirarii actului anterior. Certificatul de nastere se afla la scoala, la fel si actul de identitate. Noua fata ne-a spus ca le-a pierdut pe amandoua. Si uite asa am avut mari emotii ca respectivele acte sa nu intre in posesia altor persoane. Am verificat si la pasapoarte sa vedem daca nu cumva s-a folosit cineva de documente dar spre norocul nostru nu s-a emis nici un pasaport pe numele persoanei respective. Asa ca e destul de riscanta si treaba asta cu eliberarea certificatelor.
Apropo, certificat de casatorie au voie sa detina ambii soti? Adica pt. o familie sa se emita un certificat de casatorie pt. sot si un certificat pt. sotie...
Cum procedati cu solicitarea de certificat in situatia in care persoana vine sa-si faca act de identitate si spune ca certificatul de nastere este, in original, la un dosar pt. obtinerea cetateniei altei tari? Ne permite legea in acest caz sa solicitam un nou certificat de nastere din moment ce celalalt exista? Sau ii facem omului carte provizorie cu motiv lipsa certificat de nastere? E destul de delicata situatia in acest caz... Astept opinii...