avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Evidenta Persoanelor - Probleme si spete in domeniu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Evidenta Persoanelor - Probleme si spete in domeniu

Din câte am vazuat pe acest forum se discuta fele de fel de probleme din diferite domeni. Pe linie de evidenta a persoanelor au apraut fel de fel de articole dar nici unul care sa rezolve probleme ale cetăţenilor. Stimaţi colegi eu propun (si cred că domni sau doamnele moderatoare citesc acest mesaj) ca alături de alte titluiri din forum ca de exemplu ,, FUNCTIONARII PUBLICI SI PROBLEMELOR JURIDICE " să apară si un titlu ca de exemplu ,, EVIDENŢA PERSOANELOR - PROBLEME ªI SPEŢE ÎN DOMENIU" - forum unde să discutăm numai probleme profesionale, spete cu care ne confruntăm, să ne dăm cu părerea, să ne sfătuim profesiona ldar... cu rugămintea de a nu discuta divergente privind detasarea sau alte conflicte care ar putea genera discuţii contradictori. Daca se vor ivi astefel de subiecte rog moderatorii să închidă topicul si să steargă mesajele fără explicaţii. Aş dori ca pe acest forum, pe titlul de mai sus, să expunem fiecare speţe cu care ne-am confruntat, să cerem colegial păreri şi soluţii atsfel încît să ne putem rezolva problemele de serviciu, profesionale, numai şi numai legate de evideţa persoanelor şi stare civilă, în mod onorabil şi cu ajutorul nostru al fiecăruia cu experienţa profesională dobîndită, indiferent de structura din care facem parte.
Să nu spună cineva care lucrează în domeniu că nu se confruntă zilnic cu fel de fel de probleme, că solictă sprijinul unora sau altora fără a avea un raspuns corect şi legal. toţi suferim de astfel de informaţii indiferent de cite circulare sau note interne primim - nimic nu se poate rezolva fara a ne consulta noi intrte noi lucrătorii în domeniu.
Vă muţumesc şi astept soluţiile dvs.
deasemeni mulţumesc moderatorilor si sper sa gasim acest titlui pe forum dar cu tot respecrul daca apr discuţii din cele cele contradictorii rog sa fie inchis.
Vă muţumesc!

=D>
Cel mai recent răspuns: dariana42 , utilizator 21:22, 24 Septembrie 2013
Nu stiu cum procedati cu caratima , noi punem in aplicare radiograma, la editarea CI scoatem cratima bineinteles cu corectie in BD . Mie m-i se pare corect sa introducem in istoric prenumeel cu cratima pentru ca pe viitor sigur va veni cineva sa ceara o dovada ca avut un CI in care era prenumele cu cratima. Asta e .
La persoanele majore politia mai efectueaza opratiunea de amprentare?
Se zvoneşte ca amprentarea nu este legală si ca trebuie efectuata cu acordul persoanei. Ma intreb si eu daca o persoana fara CI venea cu o zi sau doua inainte de a face 18 ani mai efectam amprentarea? Sigur nu . Dar peste o zi sau doua suntem obligati sa ii amprentam. Ce Infractiune a săvirsit acea persoană? Nicu una doar o contraventie la og 97. De regula se amprenteza persaoanele care au savirsit infractiuni sau sunt suspecte de fapte antisociale . In acesta situatie nu cred ca este cazul sa fie amprentate pers majore fara CI . Nici la poasapoarte nu este o baza lgala strictă , numai ca acolo nu iti face pasaport fară amperenta si este nevoit sa fii de acord cu amprentarea.
Sunt multe cu fundu in sus decind cu OG 64 şi DEPABDU-ul nu a venit cu nici un sfat pe acesta linie. Totul se face dupa ureche sau după vechile obiceiuri.
Ce legatura este intre un act rectificat si statutul civil al persoanei? Daca se rectifica numele, prenumele, data ori locul nasterii unei persoane, eventual prenumele parintilor, etc. cum se reflecta acest lucru in statutul civil al persoanei?
Eu cred ca este o confuzie... La rectificarea unor date care se regasesc in actul de identitate automat omul va veni sa-si schimbe actul, asa ca nu e cazul sa se comunice ceva... Eu cred art10 alin e din hg 64/2011 are legatura cu modificarile intervenite asupra datelor de stare civila prevazute la art. 26 alin. 1 si 2 din HG 1375 din 2006.
Fac obiectul comunicarii urmatoarele modificari intervenite asupra datelor de stare civila ale minorilor cu varsta mai mica de 14 ani:
a) stabilirea filiatiei, prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila;
b) incuviintarea purtarii numelui de familie;
c) contestarea recunoasterii sau tagaduirea paternitatii;
d) adoptia, desfacerea sau anularea acesteia;
e) schimbarea numelui de familie si/sau a prenumelui pe cale administrativa;
f) schimbarea numelui de familie si/sau a prenumelui parintilor;
g) anularea, modificarea, rectificarea sau completarea actului de nastere si a mentiunilor inscrise pe acesta;
h) schimbarea sexului, ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

Parerea mea...

Cu privire la divort... Divortul se actualizeaza pe macheta Mentiuni Operative. Inainte de ultimul control de fond noi introduceam mentiuni operative doar la cei la care intervenea o schimbare de nume (nu neaparat femei ca in ziua de azi si barbatii isi schimba tot mai des numele). Eu simteam ca nu e corect asa dar cum cei de la informatica asa ne-au spus asa am procedat. Si nu era corect asa. Mentiune operativa se introduce la ambii soti, indiferent daca intervine o schimbare de nume sau nu. Si neaparat pe macheta de mentiuni operative. Asta pt. ca operatorul de la alt SPCLEP sa fie atentionat in momentul in care omul vine la ghiseu si sa-i ceara actele conform statutului civil. Nu e corect sa se umble la datele generale, acolo sunt informatiile de la data la care persoana a schimbat actul de identitate. Si acolo mai intervin erori, stiti cum inainte, la persoanele trecute de o anumita varsta, li se trecea in BI statut civil casatorit. Si daca eu vad ca scrie divortat si nu vad nici o sentinta de divort ma gandesc ca a apasat cineva gresit o tasta. Eu nu pot sa-i bag acum in 2011 sentinta de divort la certificate/acte daca omul si-a facut CI in urma cu 2 ani cand era casatorit.
Macheta MO e sfanta.

Nu trebuie neaparat bagat in istoric numele/prenumele cu cratima, pe macheta pe care s-a dat productie la actul de identitate in care era cratima se vede acest lucru... Ca si la corectiile de domiciliu. Nu le ai in istoric dar le poti vizualiza pe macheta pe care s-a dat productie la actul de identitate.

In privinta amprentarii persoanelor care solicita primul act de identitate dupa varsta de 18 ani la noi scrie clar in lege in ce conditii se face amprentarea asa ca nu cred ca se poate lua cineva de noi ca nu respectam legea...

Am o intrebare... In 1375/2006 sunt anumite situatii in care persoanele pot fi scutite de la plata cheltuielilor de producere si eliberare CI. Ce credeti acest lucru s-ar putea extrapola si la vizele de resedinta?
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2011
bep, utilizator
In privinta extrapolarii cu privire la taxele aferente resedintei, personal o vad ca pe ceva natural si firesc. Daca omul nu are bani pentru CI are pentru autocolant sau CIP? 2 lei, 5 lei, pentru cei saraci sunt bani de paine.
Ce se mai aude de detasarea personalului contractual de la M.I.? Stiu ca detasarea inceta la 01.07.2011. Ce se vaintampla dupa aceasta data? Am inteles ca nu mai sunt locuri in care sa revina in cadrul Politiei si ca s-ar dori trecerea lor in randurile functionarilor publici...Detasarea politistilor e iarasi pt. 6 ani? Eu stiam ca e pana in decembrie...
Poate ne spune giordano cand vine de la sedinta. Eu stiu clar ca s-a primit o radiograma prin care eram anuntati ca se prelungeste pana in decembrie dupa care se negociaza pe inca 6 ani. Alte vesti de la imparatie nu am mai primit. Si eu sunt interesat de acest lucru. Sunt multi din sistem care incearca cu foi de boala, sa obtina o pensie de boala, altii cate o pensie anticipata, ca daca e sa ramana numai cu salariul de la primarii e vai si amar. Bine, adevarul este ca, probabil se incearca o aliniere la deviza ,,la munca egala, retributie egala,, cu ceilalti colegi din primarie...

Alte discuții în legătură

Eliberarea primului act de identitate Justitiarul71 Justitiarul71 Conf.art.15, alin 2 din OG 97/2005 republicata eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe baza de procura speciala. Intrebare: Cum se procedeaza ... (vezi toată discuția)
Obtinere carte de identitate pentru cetatean roman stabilit in serbia AnaLuana AnaLuana Buna ziua, Verisoara mea, nascuta in 1962 in Romania, a trait de la varsta de 2 ani in fosta Iugoslavie, actual Serbia. Parintii ei sunt mama romanca, tatal ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman-american cu domiciliul stabil in sua ,c.i. provizorie in romania ili47 ili47 Buna , situatia este urmatoare *cetatean roman-american stabilit de 20 de ani in SUA *cu ocazia dobandirii casa si teren .Notarul cere dovada cetateniei ... (vezi toată discuția)