Ce legatura este intre un act rectificat si statutul civil al persoanei? Daca se rectifica numele, prenumele, data ori locul nasterii unei persoane, eventual prenumele parintilor, etc. cum se reflecta acest lucru in statutul civil al persoanei?
Eu cred ca este o confuzie... La rectificarea unor date care se regasesc in actul de identitate automat omul va veni sa-si schimbe actul, asa ca nu e cazul sa se comunice ceva... Eu cred art10 alin e din hg 64/2011 are legatura cu modificarile intervenite asupra datelor de stare civila prevazute la art. 26 alin. 1 si 2 din HG 1375 din 2006.
Fac obiectul comunicarii urmatoarele modificari intervenite asupra datelor de stare civila ale minorilor cu varsta mai mica de 14 ani:
a) stabilirea filiatiei, prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila;
b) incuviintarea purtarii numelui de familie;
c) contestarea recunoasterii sau tagaduirea paternitatii;
d) adoptia, desfacerea sau anularea acesteia;
e) schimbarea numelui de familie si/sau a prenumelui pe cale administrativa;
f) schimbarea numelui de familie si/sau a prenumelui parintilor;
g) anularea, modificarea, rectificarea sau completarea actului de nastere si a mentiunilor inscrise pe acesta;
h) schimbarea sexului, ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
Parerea mea...
Cu privire la divort... Divortul se actualizeaza pe macheta Mentiuni Operative. Inainte de ultimul control de fond noi introduceam mentiuni operative doar la cei la care intervenea o schimbare de nume (nu neaparat femei ca in ziua de azi si barbatii isi schimba tot mai des numele). Eu simteam ca nu e corect asa dar cum cei de la informatica asa ne-au spus asa am procedat. Si nu era corect asa. Mentiune operativa se introduce la ambii soti, indiferent daca intervine o schimbare de nume sau nu. Si neaparat pe macheta de mentiuni operative. Asta pt. ca operatorul de la alt SPCLEP sa fie atentionat in momentul in care omul vine la ghiseu si sa-i ceara actele conform statutului civil. Nu e corect sa se umble la datele generale, acolo sunt informatiile de la data la care persoana a schimbat actul de identitate. Si acolo mai intervin erori, stiti cum inainte, la persoanele trecute de o anumita varsta, li se trecea in BI statut civil casatorit. Si daca eu vad ca scrie divortat si nu vad nici o sentinta de divort ma gandesc ca a apasat cineva gresit o tasta. Eu nu pot sa-i bag acum in 2011 sentinta de divort la certificate/acte daca omul si-a facut CI in urma cu 2 ani cand era casatorit.
Macheta MO e sfanta.
Nu trebuie neaparat bagat in istoric numele/prenumele cu cratima, pe macheta pe care s-a dat productie la actul de identitate in care era cratima se vede acest lucru... Ca si la corectiile de domiciliu. Nu le ai in istoric dar le poti vizualiza pe macheta pe care s-a dat productie la actul de identitate.
In privinta amprentarii persoanelor care solicita primul act de identitate dupa varsta de 18 ani la noi scrie clar in lege in ce conditii se face amprentarea asa ca nu cred ca se poate lua cineva de noi ca nu respectam legea...
Am o intrebare... In 1375/2006 sunt anumite situatii in care persoanele pot fi scutite de la plata cheltuielilor de producere si eliberare CI. Ce credeti acest lucru s-ar putea extrapola si la vizele de resedinta?